Politika

Lider u regionu: U Crnoj Gori registrovana 51 partija

U Crnoj Gori je registrovana 51 partija, a kako CdM saznaje, do proljeća je planirano formiranje još najmanje tri. Među njima se sada sve češće pominje partija koju će formirati bivša poslanica SNP-a Snežana Jonica.

Za osnivanje političke partije u Crnoj Gori potrebno je sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Hrvatskoj djeluju 162 stranke, a pravo glasa ima 3,8 miliona birača. U Srbiji pravo glasa ima njih 6,7 miliona, a registrovano je 113 partija, dok u Bosni i Hercegovini na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

Komentarišući za CdM broj političkih partija u Crnoj Gori, politički analitičar Ranko Đonović kaže da je to mala bara sa puno krokodila.

“Crna Gora ima premnogo lidera koji bi preko partija da ostvaruju lične i političke interese. Mnogi uklapaju lične interese svjesni činjenice da nemaju nikakve šanse na izborima. Osnivanjem partija pokušavaju da sebe smjeste u okviru nekih koalicija i tako obezbijede sebi mjesto na nekim budićim listama radi ličnih promocija”, smatra Đonović.

On vjeruje da u političkim vodama danas nema ideologije koja nije vezana za lični interes, u opoziciji pogotovo.

“Ali, nije bolje mnogo ni u vlasti. Mnogo liče jedni na druge”, smatra sagovornik CdM-a.

On poručuje da je opozicija velika kočnica crnogorskom napretku. To ne znači da u opoziciji nema časnih pojedinaca, ali su onda neznaveni za politiku.

“Opozicija bi, samo da bi DPS-u napravila štetu, pristala Crnu Goru da vrati i 30 godina unazad kako bi se dočepali vlasti. To je tako prepoznatljivo u opozicionom djelovanju da ne treba to više dokazivati”, kazao je Đonović za CdM.

Govoreći o ovoj temi, poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, za CdM kaže da Crna Gora ima dirigovanog formiranja partija, ali da je to većinom dirigovano van naše države.

“Crna Gora je vrlo zanimljiva destinacija za mnoge političke, državne i društvene igrače van naše zemlje. Djeluju ovdje i antidržavne partije, antisistemski i to ne skrivaju”, navodi Vuković.

Poslanik DPS-a tvrdi da u Crnoj Gori djeluju najmanje autentično crnogorske stranke. U Crnoj Gori su od strukurura sa strane instalirani politički subjekti.

“Njihove gazde i mentori nijesu u Crnoj Gori”, navodi Vuković.

On napominje da danas imamo dvije Crne Gore. Crnu Goru demokratsku, koja je za Crnu Goru u bukvalnom smislu te riječi.

“Koliko ona ima političkih partija. Tu nema guranja, nema gužve, tu je sve etalblirano. Postoje građanske i nacionalne partije, taj prostor je pokriven”, napominje Vuković.

Dodaje da postoji i ona druga Crna Gora koja je zagledana u prošlost, sklona ideologijama koje počivaju dokazano propalim projektima, koja nikako da se oslobodi zabluda, a koja ne isključivo predmet manipulacija instaliranim političkim subjektima.

Miraš Dušević

37

avatar
1000
30
7
0
 
33
Goran AbrsloboPetarPantschugoBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran Abr
Gost
Goran Abr

Zamisli Đonovića koji komentariše osnivanje partije a po nalogu UDBE je postao član i funkcioner Pozitivne…

slobo
Gost
slobo

Treba svaku ukinuti,sve sami dzabalebarosi koji hoce da zive na grbaci drugih.Vise imamo politicara nego radnika,sada su poceli i mladi da masovno se ukljucuju u poltronski rad

PetarPan
Gost
PetarPan

Što ih nebi bilo dosta.Sve partije imaju sigurne finansije od države ili sa strane.Stabilna preduzeća bez gubitaka.Još ako se uvale u parlament,dobra plata,dobar kredit,imunitet.Jedino se u parlamentu izgleda poštuje zakon o radu:stalni radni odnos posle dvije godine poslanikovanja.Evo od početka parlamentarizma sve iste face osim onih što odoše u penziju ili na drugi svijet.Samo povremeno prošetaju iz partije u drugu… Više »

tschugo
Gost
tschugo

CDM,zasto brisete komentare iz dijaspore?demokratski ili

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е ође јесмо лидер без сумње.

budala
Gost
budala

Ni manje drzave, ni vise dabalebarosa..

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Od tih 51, 25 je formirala UDB-a.

Catania
Gost
Catania

Ovaj analiticar zna to odlicno jer je i sam iskoristio te opozicjone privilegije

PraviCG
Gost
PraviCG

A dje vam je prica o profesorici koja zivi od 47e bolesnici? Naslovne su vam pune nekih senzacionalistickih tema koje ama bas nemaju veze sa prosjecnim gradjaninom CG!! 0 ste od novinara pa brisite koliko hocete,bar ce ovaj sto brise procitat hahahahha

Eminem
Gost
Eminem

100% si u pravu. Nažalost zamajavaju nas, može im se.

tschugo
Gost
tschugo

nazalost.sjecam se da je pocetkom devedesetih godina jedan crnogorski pisac pisao o narodu kao ovce,pa i nije cudo sto narodl tako lako zamajavaju,stvarno moze im se

tschugo
Gost
tschugo

nazalost.sjecam se da je devedesetih godina jedan crnogorski pisac pisao o narodu kao ovce,pa nije ni cudo da je narod lako zmajavati

cetinje
Gost
cetinje

PraviCG ovo je tuzno,sve na teret gradjana i poreskih obveznika i sve po narodu,jasno je da su SVI JEDNAKI,samo novac zaradjen na nerad,e trebao im za ljekove.

Tomos
Gost
Tomos

Imamo i dvije Akademije nauka i akademika više od Francuske… I još bi i nekoliko Crkvu da naprave i čude se što se vjernici bune…

Atlas
Gost
Atlas

Samo toliko? Kad mogu Srbijanci,Hrvati i Bosanci imat preko 100 stranaka možemo i mi nisu ništa bolji od nas 😂😂😂

Atos
Gost
Atos

Srazmerno stanovništvu bi to bilo kao da Srbijanci ili hrvati imaju 300-400 stranaka

Haris
Gost
Haris

Sve točno gospodine Đonović, 100%!

adačuš
Gost
adačuš

Gradjani su taoci partija.Vrhovi partija i njihovi kumovi,prijatelji i bliza rodbina su postali milioneri ili bolje reci jos malo milijarderi.Ostalih 98% gradjana zivi od kredita do kredita ali nije im problem jer svim srcem navijaju svako za svog milionera.

Pjer
Gost
Pjer

Da oce ko osnovati
Partiju obicnih pijanica
Da se uclanim odmah

😈Advokat
Gost
😈Advokat

“Ustavna kontrola Crne Gore”
MOZE da skine imunitet Andriji Milanu Nebojsi i Ristu bez saglasnosti Skupstine Crne Gore ili Drzavnog tuzioca “demonstracije u PODGORICI”
Ustavna kontrola donosi zakljucke da je imunitet POJEDINIH politicara ili vjerskih vodja opasna po drzavu i sve njene gradjane

Send this to a friend