Politika

Lider u regionu: U Crnoj Gori registrovana 51 partija

U Crnoj Gori je registrovana 51 partija, a kako CdM saznaje, do proljeća je planirano formiranje još najmanje tri. Među njima se sada sve češće pominje partija koju će formirati bivša poslanica SNP-a Snežana Jonica.

Za osnivanje političke partije u Crnoj Gori potrebno je sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Hrvatskoj djeluju 162 stranke, a pravo glasa ima 3,8 miliona birača. U Srbiji pravo glasa ima njih 6,7 miliona, a registrovano je 113 partija, dok u Bosni i Hercegovini na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

Komentarišući za CdM broj političkih partija u Crnoj Gori, politički analitičar Ranko Đonović kaže da je to mala bara sa puno krokodila.

“Crna Gora ima premnogo lidera koji bi preko partija da ostvaruju lične i političke interese. Mnogi uklapaju lične interese svjesni činjenice da nemaju nikakve šanse na izborima. Osnivanjem partija pokušavaju da sebe smjeste u okviru nekih koalicija i tako obezbijede sebi mjesto na nekim budićim listama radi ličnih promocija”, smatra Đonović.

On vjeruje da u političkim vodama danas nema ideologije koja nije vezana za lični interes, u opoziciji pogotovo.

“Ali, nije bolje mnogo ni u vlasti. Mnogo liče jedni na druge”, smatra sagovornik CdM-a.

On poručuje da je opozicija velika kočnica crnogorskom napretku. To ne znači da u opoziciji nema časnih pojedinaca, ali su onda neznaveni za politiku.

“Opozicija bi, samo da bi DPS-u napravila štetu, pristala Crnu Goru da vrati i 30 godina unazad kako bi se dočepali vlasti. To je tako prepoznatljivo u opozicionom djelovanju da ne treba to više dokazivati”, kazao je Đonović za CdM.

Govoreći o ovoj temi, poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, za CdM kaže da Crna Gora ima dirigovanog formiranja partija, ali da je to većinom dirigovano van naše države.

“Crna Gora je vrlo zanimljiva destinacija za mnoge političke, državne i društvene igrače van naše zemlje. Djeluju ovdje i antidržavne partije, antisistemski i to ne skrivaju”, navodi Vuković.

Poslanik DPS-a tvrdi da u Crnoj Gori djeluju najmanje autentično crnogorske stranke. U Crnoj Gori su od strukurura sa strane instalirani politički subjekti.

“Njihove gazde i mentori nijesu u Crnoj Gori”, navodi Vuković.

On napominje da danas imamo dvije Crne Gore. Crnu Goru demokratsku, koja je za Crnu Goru u bukvalnom smislu te riječi.

“Koliko ona ima političkih partija. Tu nema guranja, nema gužve, tu je sve etalblirano. Postoje građanske i nacionalne partije, taj prostor je pokriven”, napominje Vuković.

Dodaje da postoji i ona druga Crna Gora koja je zagledana u prošlost, sklona ideologijama koje počivaju dokazano propalim projektima, koja nikako da se oslobodi zabluda, a koja ne isključivo predmet manipulacija instaliranim političkim subjektima.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran Abr
Gost
Goran Abr

Zamisli Đonovića koji komentariše osnivanje partije a po nalogu UDBE je postao član i funkcioner Pozitivne…

slobo
Gost
slobo

Treba svaku ukinuti,sve sami dzabalebarosi koji hoce da zive na grbaci drugih.Vise imamo politicara nego radnika,sada su poceli i mladi da masovno se ukljucuju u poltronski rad

PetarPan
Gost
PetarPan

Što ih nebi bilo dosta.Sve partije imaju sigurne finansije od države ili sa strane.Stabilna preduzeća bez gubitaka.Još ako se uvale u parlament,dobra plata,dobar kredit,imunitet.Jedino se u parlamentu izgleda poštuje zakon o radu:stalni radni odnos posle dvije godine poslanikovanja.Evo od početka parlamentarizma sve iste face osim onih što odoše u penziju ili na drugi svijet.Samo povremeno prošetaju iz partije u drugu… Više »

tschugo
Gost
tschugo

CDM,zasto brisete komentare iz dijaspore?demokratski ili

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е ође јесмо лидер без сумње.

budala
Gost
budala

Ni manje drzave, ni vise dabalebarosa..

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Od tih 51, 25 je formirala UDB-a.

Catania
Gost
Catania

Ovaj analiticar zna to odlicno jer je i sam iskoristio te opozicjone privilegije

PraviCG
Gost
PraviCG

A dje vam je prica o profesorici koja zivi od 47e bolesnici? Naslovne su vam pune nekih senzacionalistickih tema koje ama bas nemaju veze sa prosjecnim gradjaninom CG!! 0 ste od novinara pa brisite koliko hocete,bar ce ovaj sto brise procitat hahahahha

Eminem
Gost
Eminem

100% si u pravu. Nažalost zamajavaju nas, može im se.

tschugo
Gost
tschugo

nazalost.sjecam se da je pocetkom devedesetih godina jedan crnogorski pisac pisao o narodu kao ovce,pa i nije cudo sto narodl tako lako zamajavaju,stvarno moze im se

tschugo
Gost
tschugo

nazalost.sjecam se da je devedesetih godina jedan crnogorski pisac pisao o narodu kao ovce,pa nije ni cudo da je narod lako zmajavati

cetinje
Gost
cetinje

PraviCG ovo je tuzno,sve na teret gradjana i poreskih obveznika i sve po narodu,jasno je da su SVI JEDNAKI,samo novac zaradjen na nerad,e trebao im za ljekove.

Tomos
Gost
Tomos

Imamo i dvije Akademije nauka i akademika više od Francuske… I još bi i nekoliko Crkvu da naprave i čude se što se vjernici bune…

Atlas
Gost
Atlas

Samo toliko? Kad mogu Srbijanci,Hrvati i Bosanci imat preko 100 stranaka možemo i mi nisu ništa bolji od nas 😂😂😂

Atos
Gost
Atos

Srazmerno stanovništvu bi to bilo kao da Srbijanci ili hrvati imaju 300-400 stranaka

Haris
Gost
Haris

Sve točno gospodine Đonović, 100%!

adačuš
Gost
adačuš

Gradjani su taoci partija.Vrhovi partija i njihovi kumovi,prijatelji i bliza rodbina su postali milioneri ili bolje reci jos malo milijarderi.Ostalih 98% gradjana zivi od kredita do kredita ali nije im problem jer svim srcem navijaju svako za svog milionera.

Pjer
Gost
Pjer

Da oce ko osnovati
Partiju obicnih pijanica
Da se uclanim odmah

😈Advokat
Gost
😈Advokat

“Ustavna kontrola Crne Gore”
MOZE da skine imunitet Andriji Milanu Nebojsi i Ristu bez saglasnosti Skupstine Crne Gore ili Drzavnog tuzioca “demonstracije u PODGORICI”
Ustavna kontrola donosi zakljucke da je imunitet POJEDINIH politicara ili vjerskih vodja opasna po drzavu i sve njene gradjane

😈Advokat
Gost
😈Advokat

Promenite zakon tako da nijedna partija nemoze da bude osnovana dok ne prodje Ustavnu kontrolu tako da dzabe mu potpisi
“Ustavna kontrola za provjeru od mogućih nacionalnih stranaka i njenog djelovanja na teritoriji Crne Gore”

Multikulti_Gora
Gost
Multikulti_Gora

Evo ja osnujem ovog sekunda novu partiju, zvaće se Multikulturna Gora i zalagace za multikulturalnost, multikonfesionalnost, multirodost, multijezičnost, multi seksualnost i multidimenzionalnost Crne Gore. Bastinimo prave vrijednosti Crne Gore kao dio EU. Finansira će nas EU, Soros i Gej lobi.

Dzordz
Gost
Dzordz

Pa mi i ne znamo nista drugo, pa bar da i to da radimo dobro.

Luseri u region
Gost
Luseri u region

Svi bi hljeba bez motike. Ovdje treba motka umjesto motike

veki
Gost
veki

MNE ima svega a nikakvog dobra, samo nemamo STRANKU udovica, raspuštenica i ljubavnica

Sava
Gost
Sava

Zakonom da se uredi da se uvede pravilo da partija mora imati barem oko 500 članova. Time bi iz registra automatski bilo izbrisano više od polovine njih. .

Garfild
Gost
Garfild

Bravo

Bravo
Gost
Bravo

Vjacita paranoja Vukovica ” dirigovano van nase drzave ” izgovor DPS , a istina mladi, skolovani nam odlaze ,zasto da ne posla u Cg. ili nema ili se dobiva u dilu sa DPS om….

Krle
Gost
Krle

Pa kud će bolji primjer za kombi stranku koja hoće da ušićari nešto za lični interes, od ovog Đonovića. Taman se fino javio.

Dejo Cirih
Gost
Dejo Cirih

Ranjeni smo danas imam 40 eura. …..

Beee
Gost
Beee

Najbolje su ove osveštane i osunećene partije

IrvasPG
Gost
IrvasPG

Evo u glavnom gradu lidera nestade vode, dobro je kad struje ima pomalo.

Šćepan majušniu
Gost
Šćepan majušniu

Naj naj -profitabilniji biznis ! nije ti potrebno ni zere mozga morala što manje to bolje poltronstva i lake dresure što više sinhronizovno klimanje glavom keženje glaano burikanje i neprekidno tapšanje ….nikakva pozitivna ljudska karakteristika .. eto uspeha i materijalne dobiti

Oportunista
Gost
Oportunista

Državna i opštinske administracije su svojim nametima, da bi namirile sve veći broj službenika, učinile bilo koji privatni posao neisplativim, osim partija i religija. Otud ovoliki broj partija. I ja razmišljam da otvorim jednu, jedina mi je dileme partija ili religija.

Rašo
Gost
Rašo

Više partija imamo od Amerike. Vala smo ga prećerali. Bole bi bilo da imamo 3-4 kvalitetne, nego 50 od kojih su većina registrovane samo kako bi uzimali neke sitne pare.

Motika
Gost
Motika

Kakvi luzeri

Patriota
Gost
Patriota

Ne zna se koja je gora od koje!

Send this to a friend