Politika

Ligi: Crna Gora lider regiona u pogledu monitoringa reforme javne uprave

Crna Gora je vodeća država u regionu u pogledu sprovođenja procesa monitoringa reforme javne uprave, ocijenio je predstavnik OECD SIGMA za Crnu Goru, Timo Ligi, na radionici „Evaluacija i monitornig Strategije reforme javne uprave“, održanoj u Budvi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Ligi je istakao da je na radionici diskutovano o idejama koje će u budućnosti unaprijediti proces izvještavanja i naglasio da je radionica bila posvećena i pripremi procesa evaluacije Strategije reforme javne uprave 2016-2020. u Crnoj Gori.

V.d. generalnog direktora Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje NVO, Marija Hajduković, kazala je da je proces monitoringa u Crnoj Gori kvalitetno uspostavljen, te da omogućava praćenje implementacije reforme na nivou ispunjenja ciljeva i indikatora uspješnosti.

“Ona je kazala da Ministarstvo javne uprave trenutno priprema Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za 2018. godinu, te da je ova radionica organizovana sa ciljem da se dobijeni podaci dodatno sagledaju i analiziraju”, navode u Ministarstvu.

Tokom radnih sesija, učesnici radionice su ukazali da je, kroz mjerenje uspostavljenih indikatora, ostvaren napredak u oblasti reforme javne uprave, što će biti prikazano u Izvještaju o realizaciji Startegije reforme javne uprave za 2018. godinu. Uz to, učesnici su bili posvećeni pripremi procesa evaluacije strateškog dokumenta.

“Pozitivni iskoraci posebno su vidljivi u oblasti organizacije i odgovornosti u sistemu javne uprave kroz smanjenje broja organa državne uprave, smanjenje broja slučajeva ćutanja administracije, te u oblasti pružanja elektronskih usluga, kao i elektronske razmjene podataka”, konstatovano je na radionici.

Uz to, učesnici su se saglasili da je za 2018. godinu napravljen napredak u oblasti službeničkih odnosa u dijelu stvaranja pretpostavki za punu implementaciju Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a na radionici su otvorena i pitanja problema u implementaciji određenih aktivnosti, te razmotreni mehanizmi za njihovo prevazilaženje.

“Godišnji Izvještaj će biti sačinjen do 1. aprila, nakon čega će biti razmatran na sjednici Savjeta za reformu javne uprave, a potom i na sjednici Vlade Crne Gore”, dodaju u Ministarstvu.

Radionicu „Evaluacija i monitornig Strategije reforme javne uprave“ organizovali su Ministarstvo javne uprave i SIGMA, a, osim članova Međuresorskog operativnog tima za koordinaciju u implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave i eksperata SIGMA, njoj je prisustvovala i predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Send this to a friend