Politika

Lipka: Da nije bilo Đukanovića ne vjerujem da bi Crna Gora bila nezavisna

František Lipka

Na današnji dan 2006. godine zvanično je proglašena nezavisnost Crne Gore. Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su Deklaraciju o nezavisnosti, čime je i formalno verifikovana volja građana da Crna Gora obnovi državnu samostalnost. Da je Crna Gora 13. godina nakon  proglašenja nezavisnosti napravila  velike rezultate u svim oblastima, te da je predsjednik Milo Đukanović odigrao ključnu ulogu u procesu obnove nezavisnosti, za Novu M ocjenjuje nekadašnji ambasador Slovačke u Crnoj Gori, diplomata i čovjek koji je uveliko doprinio procesu vracanja nezavisnosti Crne Gore, František Lipka.

“Trinaest godina je veliko vrijeme u životu pojedinca, ali je kratko vrijeme u istoriji jednog naroda. Ako gledamo sa jednog aspekta, možemo reči da CG za jedno kratko vrijeme napravila veliki rezultat u svim područjima o kojima možemo da razgovaramo. Došlo je do obnove nezavisnosti, a obnova nezavisnosti bila je početak svega, početak svih procesa. Da nije bilo obnove nezavisnosti CG ne bi počela proces evropejizacije, ni NATO integracije, ni evropskih integracija”, navodi on.

Obnova nezavisnosti bila je početak novog istorijskog perioda u istoriji Crne Gore, naglašava Lipka.

“Evo, recimo kada je riječ o unutrašnjem planu, Crna Gora  je ostvarila velike rezultate na planu ekonomije. Privukla je mnogo stranih investicija i zahvaljujući njima počeo je ekonomski proces, proces građenja novih resursa. CG je uspjela da napravi veoma stabilnu državu i danas je ona stabilna država, politički, ekonomski, multietnički”, naglašava Lipka.

Poručuje da je na spoljnjem političkom planu Crna Gora napravlila veliki napredak.

“Postala je članica NATO-a, a uspjeh je zabilježen u napretku evropskih integracija. Možemo reći slobodno da je lider u procesu integracija, čak sam slobodan da  kažem da nema napretka CG taj proces proširenja ne bi postojao, ne bi bio živ, bio bi mrtvo slovo na papiru. Taj proces je živ samo onada kada neka zemlja pregovara i napreduje i napredak CG je veoma dobar”.

Jedan od onih kojima se pripisuju najviše zasluge za to što je Crna Gora na miran način uspjela da se odvoji tada od Srbije i da nastavi dostojanstveno i uspješno kao samostalna Crna Gora, je Milo Đukanović. On i danas predvodi našu zemlju. Pred njim su takođe važni zadaci da se nastavi daljim putem emancipacije?

“Uloga snaženja ličnosti u istoriji jednog naroda velika, da je dominantna i mogu slobodno da kažem da je predsjednik Đukanović odigrao važnu ulogu u svim procesima o kojima smo govorili. Da ne govorim samo o obnovi nezavisnosti, nego i prije toga. On je uspio da za vrijeme raspada Jugoslavije CG sačuva od rata, da sačuva multietnički sklad, uspio da počne sa pripremom terena svih procesa koji su se na kraju završili referendumom. A i njegova uloga u referendumu je bila odlučujuća, da nije bilo njega, ne vjerujem da bi CG danas bila nezavisna država”.

Međutim, pozitivna i ključna uloga predsjednika Đukanovića, prema riječima Lipke, nastavila se i kasnije.

“Sjećam se da 3. juna, odmah nakon prihvatanja deklaracije o nezavisnosti, u svom prvom govoru on je trasirao jedan put CG, put koji vodi u modernu Evropu u zajednicu modernih evropskih država. Već tada je otvoreno rekao da CG ima namjeru da postane članica NATO-a, članica EU, kao i član zajednice demokratskih ratzvijenih zemalja”, smatra Lipka.

Na pitanje da li smatra da je Deklaracija o nezavisnosti postala istinska povelja slobode, Lipka kaže da jeste.

“Ja mislim da (da ), da je postala istinska povelja slobode. Međutim, treba reći jednu stvar, svaka deklaracija predstavlja platformu na kojoj se može i mora graditi. Mislim da postoji dosta prostora da se na platformi deklaracije snaži dalje, nezavisnost, emancipacija i sloboda CG”.

Odgovarajući na pitanje koji su najveći izazovi pred Crnom Gorom u budućem periodu, Lipka tvrdi da je to proces stabilizacije regiona Zapadnog Balkana, gdje CG mora da odigra značajnu ulogu.

“Izazov je i ono što se dešava u EU, jer sve će to uticati na pristupni proces u EU, to će biti izazovi. Nova konfiguracija EU nakon izbora i da se vidi gdje je tu mjesto CG i kako CG u svemu tome postavlja”, navodi on.

Sagovornik Nove M, kaže da će nakon novih izbora za Evropski parlament i formiranja EK,  politika proširenja i dalje ostati na agendi EU.

“Tako da će buduća EK biti sastavljena prema očekivanjima od tri partije EPP, Socijalista i Liberala, osnaženih Makronovom partijom. Sve te tri partije su proevropske, mislim da proces proširenja, politika proširenja će biti nastavljena”, navodi on.

Lipka pojašnjva da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU, te da je ne samo za zemlje Zapadnog Balkana nego i za EU, važno da on bude primljen u Uniju, da bude zaokružen evropski prostor, kao jedinstven prostor slobode, demokratije i prosperiteta.

 

 

116

avatar
1000
70
46
0
 
82
orlov kršmilosMaleCuceUDBA999 999 999 99
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
orlov krš
Gost
orlov krš

Crna Gora je privatna država MIla Đukanovića i njegove rodbine i poltrona! Da nije bilo nas liberala ko zna kad bi ona postala samostalna. Ali mi nismo htjeli ovakvu siromašnu, poniženu državu u kojoj 80 odsto građana živi u ponićavaujćim uslovima, u kojoj vladaju kriminal, korupcija, u kojoj se ološ dokopala visokih pozicija… A sve imamo da živimo bogato i… Više »

milos
Gost
milos

serdar krsto . kod nas dolaze svi da rade ,,ma i mi dobar dio put njemacke amerike itd . . .zalosno sto razmisljas tako . .

milos
Gost
milos

e moj lipka ..mali si ti da nas ucis . . . .nama je to napravio nas predsjednik i svaka cast . .nemoj nam objasnjavat …

999 999 999 99
Gost
999 999 999 99

Željko i minja su me najviše nagrdili.

od-mila.
Gost
od-mila.

Vidi vidi Nono,kako mi se samo lipo obleko.Možda bi bio i Čeh da nije ovako nakinđuren.No,reče Drug Milo objasnio stvar.Kuku nama kad se zarati,al će ti ovđekarce praštati lipi moj.Kakva pamet,Lumen zaista.

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Ono sto je djukanovic uradio i postigao za CG ne bi niko

UDBA
Gost
UDBA

Sasvim si u pravu. U istoriji Crne Gore nije zabilježeno da je neko toliko unizio i opljačkao.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Da posvadja dva rodjena brata, da ne bi niko

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Naravno da ne bi , Djukanovic je vizionar

Ghegia
Gost
Ghegia

Milo je cudo ucnio, jer rijetko koji drzavnik ma protiv sebe pored razjapljenih gladnih usta nekih zemalja regiona , i tako jake andidrzavne unutrasnje elemente.

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Nezavisnost je, bez dileme, bila bolje rješenje za Crnu Goru (i za Srbiju). Koliko je god Milo zaslužan za crnogorsku samostalnost, toliko je zalužan i za prilično loše uslove u kojima živi prosječan crnogorski građanin.

Milan-LSCG
Gost
Milan-LSCG

Slavko Perović je bio za demokratsku i slobodnu Crnu Goru a Milo Đukanović za totalitarnu, zarobljenu privatnu državu u kojoj same njegova familija ima SVE a drugi kupe mrvice sa njihovog stola! Reći da je Milo najzaslužniji je toliko tužno, ružno, neljudski …bez Slavka, bez ideje Liberala, bez te pravedne borbe nikada ne bi imali CG.Ovo sada nije moja CG,… Više »

Lik
Gost
Lik

Slavko je realno bio nesposoban da Crnu Goru ucini nezavisnom. Njegov najveci domet je bio govori na trgovima. Takvi ljudi su samo protiv a nikad za. Zato nista ne mogu ni stvoriti, vec smao mogu o tome pricati.

Mark
Gost
Mark

Da nije bilo Djukanovica CG bi davno bila nezavisna sa Slavkom Perovicem.

Keto
Gost
Keto

Kako da ne. Slavko ni sebe nije mogao usmjeriti, a kamo li CG.

Milan
Gost
Milan

Da nije bilo SLAVKA PEROVICA nebi Crna Gora bila nezavisna, a da nije Mila Djukanovica nebi ovaj narod krepavao od gladi i nebi Crna Gora bila privatizovana

sds
Gost
sds

ne bi*

Ghegia
Gost
Ghegia

Slavko nije ucestvovao cak ni na referendumu. To je dokaz da mu nije bilo stalo do CG vec samo do programa koji ce se suprotstaviti vlasti radi preuzimanja iste. Kad je DPS promjenio kurs ka nezavisnosti, Slavko je promijenio plocu i cesto vise isao na ruku onima koju su bili protiv nezavisne CG.

Englez
Gost
Englez

Mislite da nije Djukanovica Crna Gora nebi bila okupirana od strane Engleske drzavne sluzbe. Skroz ste u pravu gospodine Lipka.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

to je moj lipka svima jasno pa cak i tebi samo nije ovima ovdje… sve nam je zavrsio i vratio nam indetitet, drzavu , himnu cijeli zivot pjevanu ali nezvanicno, obezbijedio nam zastitu dok postojimo ulaskom u nato.. i moj Lipka uvesce nas za dvije godine najkasnije u EU.. u udje u istoriju jaci nego kralj nikola rame uz rame… Više »

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Narod ne moze da jede nezavisnost.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

neka onda prte put srbije pa jedu zajdnistvo!!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

eno vele u srbiju za dorucak kavijar a za veceru patku.. aj ne mlati jadan!!

Send this to a friend