Politika

Ljetnje igre opozicije ne ugrožavaju stabilnost države

Miodrag Vuković

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Miodrag Vuković kaže da njegova partija sa koalicionim partnerima odgovorno pristupa radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao što je to i do sada radila, dok opozicija vrlo neozbiljno pristupa ovom veoma ozbiljnom poslu.

Vuković je u razgovoru za Vikend novine kazao da se ne može govoriti o tehničkoj vladi u situaciji kada je politička situacija stabilna, a jedino o čemu smo svjedoci su nepotrebne ljetnje igre opozicije, javno prenošenim preko medija u kojima učestvuju samo oni.

“Očekujemo da se u novom formatu nastavi rad na onome što je trebalo da nas od početka okupi na j ednom mjestu. Da radimo na normativnoj inovaciji uslova za izbore u Crnoj Gori. Nažalost to, izgleda, znači novi povratak na početak. Počeli smo da radimo u uslovima apsolutnog bojkota, stalno pozivajući opozicione kolege da nam se priključe. Kada se to dogodilo i kada nam se priključila najveća opoziciona grupacija, krenuli smo od početka”, kaže Vuković.

On podsjeća da je opozicija napustila Odbor i to zbog razloga koji nemaju veze sa našim radom i izbornim zakonodavstvo.

“Mi smo nastavili da radimo. Sada ćemo početi ponovo, jer smo odgovorni pojedinci i odgovorna partija iako je to poništavanje onoga što je uradila odgovorna politička struktura već dva puta . I usvojili smo inovirano izborno zakonodavstvo koje smo mogli da uradimo u kapacitetu koji smo imali, jer nismo mogli da usvojimo ono za šta je bila potrebna dvotrećinska većina. Oni koji posmatraju ovakve političke procese, na međunarodnom nivou, pozitivno su ocijenili naš rad. Oni koji drže parlament na distanci i sa njim komuniciraju putem medija i ignorišu parlamentarni rad, sada su veći problem, nego problem da li smo doradili i treći put izborne zakone”, rekao poslanik DPS-a.

Vuković ističe da, na sreću, Crna Gora ima stabilnu parlamentarnu većinu od koje našu državu ne boli glava, od koje se ne potresa politički sistem, uz sve greške kojih moguće ima, ne dovodi se u pitanje njena državna stabilnost i izvjesnost boljitka.

“DPS je spremna, i to je uradila, da umjesto onih koji ucjenjuju i traže više nego što je normalno, više nego što je korektno, odradi posao. Proširićemo odbor, oni su dali imena ljudi koji treba da rade, zakazali vanrednu sjednicu i znajući da nam vrijeme nije saveznik, i šta se sve može dešavati i opterećivati Crnu Goru na njenom putu, i sve ćemo preuzeti na sebe ako treba. A njih opet nema, jer su najavili da će raditi u Odboru, ali ih neće biti u parlamentu”, ističe Vuković.

On smatra da svađe opozicije sa samom sobom ne mogu ugroziti stabilnost države i da to nikako ne može biti argument za pokretanje pitanja tehničke vlade.

“Ne može se govoriti o tehničkoj vladi u situaciji kada je politička situacija u Crnoj Gori stabilna, a jedino o čemu svjedočimo su nepotrebne ljetnje igre opozicije, javno prenošenim preko medija u kojima učestvuju samo oni. Neozbiljno se igraju previše ozbiljnim stvarima. Nema govora o tehničkoj vladi kada sistem fukcioniše, kada nije ugrožen razvoj države, ali tu vladu traži neko ko vodi distanciranu korespodenciju sa Crnom Gorom i koji je plaćen da ništa ne radi. Ove njihove svađe koje ne utiču na političku strukturu Crne Gore nijesu argumenti za tehničku vladu”, napominje dugogodišnji poslanik vladajuće partije.

On poručuje da političke partije u Crnoj Gori treba da sjednu i dogovore se o tome koji su uslovi još potrebni da se stvore institucionalne i kadrovske pretpostavke da rad koji će rezultirati donošenjem novih zakona.

“Prosto iz njihovog ponašanja ne vjerujem da ćemo obezbijediti tu atmosferu i ambijent. Prvo oni treba da se “poslože”, a evo slažu se od kada postoje. Sabiraju se i razdvajaju. Ova posljednja dešavanja nijesu upozorenja građani Crne Gore, svjedočimo neozbiljnosti naše političke alternative. To što je u tom ratu “prismočak” DPS to je samo fascinacija vlašću što je poznato i u političkoj teoriji”, ističe Vuković.

On je skeptik i kada je pitanju priznavanje narednih izbora od onih koji su poraženi.

“Pitanje priznavanja poraza ili pobjede na izborima opterećivaće Crnu Goru sve dok se jedan dio učesnika izbornog procesa ne suoči sa činjenicom da je Crna Gora definitivno zrela politička zajednica. Uz svu pomoć koju dobijamo od međunarodnih institucija, zašta smo im zahvalni, često doživljavamo i neke neprijatne situacije. Imamo sada prigovore da ovo što sada radimo liči na onaj film “Spašavanje redova Rajana”, odnosno na spašavanje nekih struktura koje govore u ime evropskih institucija koje su u osvitu kadrovske obnove. Zato što smo pristali na onodnevnevikend što su tražile neke opozicione partije sada smo na meti kritike. Čitava struktura Evropske unije je pozdravila naše poteze. I umjesto da se kritičari zapitaju kako to da Evropa to pozdravlja oni vrše udar na DPS i vladajuću strukturu”, zaključuje Miodrag Vuković.

Iza političke sebičnosti mora, ipak, biti interes države

Vuković tvrdi da postoji parlamentarna većine koja ima čvrst stav da sve treba dovesti do kraja onoliko koliko je to objektivno moguće.

“Hoćemo da vjerujemo da je to moguće uraditi sa kompletnom strukturom parlamentarnom savizu, da će doći svi i preuzeti odgovornost, ali ne zavisi sve od nas. Mi mislimo da iznad sve političke sebičnosti koja postoji u partijama treba da stoji država. Onaj koji je stvarno zainteresovan za boljitak Crne Gore biće u priči, odnosno u Odboru, i u svemu što namjeravamo da uradimo do kraja godine na osnovu usaglašenih volja svih parlamentarnih subjekata”, naglašava Vuković.

21

avatar
1000
10
11
0
 
16
Mirash klanjasMisko kokotJoksimBnjjTaracJarac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Misko kokot
Gost
Misko kokot

Evo ga Misko Siskoda ustanovi da je ugrozena drzava,tj Dps

Bnjj
Gost
Bnjj

Država đe je plata od 250do 350e đe se krše sva prava

Nebojša
Gost
Nebojša

Pa dobro gospodine Vukoviću dajte molim vas kažite šta ste vi i DF uradili u tom Odboru za godinu dana. Pa makar jednu izjavu da ste dali u medijima, ned aj bože da ste podnijeli kakav pravni akt za promjenu izbornog zakona. Kada dodje proljeće ima da se vi zaigrate sa ovim narodom i da ih kupujete njihom parama. E… Više »

Peki
Gost
Peki

Tebi su najbolje braca Rusi pokazali, pola dana nema da pishkish.

opanak open
Gost
opanak open

odakle jutros ovaj politički metuzalem

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ako ovaj sakuplja glasove DPS-U……

cirkus
Gost
cirkus

Zamisli nekoga da glasa Miška-Šiška, Obrada-Miša, Ljuiđ-Ljuba Škrelju, Martu, Sitovog malog, Divanovoća…?

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Da pitam gospodu iz dps-a zasto u Golubovce nema struje od ponoci i tako svaki treci dan bez ikakvog razloga po 12 sati.Evo vidimo ne grmi,nema oluje… boli mene uvo za vase igre i igrice.

...
Gost
...

Mora da Cedis ima nesto protiv Golubovaca, aooo.

Mirash klanjas
Gost
Mirash klanjas

Mašan prelomio izgleda

MIRKO
Gost
MIRKO

Prvo da se DPS ugasi a svi njegovi clanovi pohapse i debelo osude za lazi i pljacku. Ko ce da odgovara za slogan ….DPS a MILO DJUKANOVIC DA ZIVIMO BOLJE ?

Fileopg
Gost
Fileopg

kad se pohapse svi članovi DPSa onda da se deportuju u Bratsku Rusiju u Sibir pošto u Crnoj Gori nema tako velikog zatvora. Da se dozvoli glasanje svakome ko goć oće iz Srbije i republike Srpske od turista do gastabrajtera. Da nema priznavanja izbora dok svevišnji Risto ne proglasi i okadi pobjednika.

...
Gost
...

Moramo zavrsit prvo s teroristima i pomagacima, da im slicno ne padne na pamet..

Fileopg
Gost
Fileopg

kad bi se pohapsili i osudili svi članovi DPSa ne bi ih imali, zbog brojnosti, đe zatvoriti, jedino da iznajme ovi iz opozicije jednu sibirsku poljanu od njinog prijatelja Putina po povlaštenoj cijeni. Tada bi postojala neka šansa ali vrlo mala da opozicija pobijedi na izborima, Kad bi ih ođe zatvorili ni tada opozicija ne bi sigurno pobijedila jer i… Više »

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Sunčanica!

Fileopg
Gost
Fileopg

Nepriznavanje rezultata izbora je oblik odbrane lidera poraženih partija i jedini način da sačuvaju svoje privilegije koje nosi ta funkcija. Lideri prvo obećaju pobjede med i mlijeko, a onda poslije debakla zbog nerealnih ambicija i obećanja proglase krađu na izborima i tako nekako politički prežive nalet mlađih snaga iz redova svoje partije.

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Odkud sad ovaj srbin-cudotvorac iz devedesetih, odavno ga nije bilo, vise od dvadeset godina !!!!

...
Gost
...

a mici se, po tebi smo svi bili srbi, a jes, kako ne.

Pisar
Gost
Pisar

Miško je bio prvi do Momira, brat mu je još tamo.

Joksim
Gost
Joksim

Brat mu je dobar coek !

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Za tebe ne znam, za mene znam da nijesam, za njega znam da jes !!!

Send this to a friend