Politika

Lojpur: Idemo ka Evropskoj uniji, bilo je i ranije raznih Šengena

Osim možda na prvi pogled uslovno kazano ‘simpatičnog’ naziva ‘Mali Šengen’ sve drugo što se tiče ove inicijative kada je u pitanju pozicija Crne Gore je jako upitno, posebno ako se ima u vidu dugoročni aspekt funkcionisanja takve tvorevine, te da bi se stvari po svoj prilici odvijale po principu ‘što je slamka među vihorove, naravno, na našu štetu”, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 Anđelko Lojpur.

Lojpur naglašava da svaka država regiona treba za sebe pažljivo da odvaga šta se dobija ili gubi eventualnim članstvom u toj formi zajedništva.

“Otuda, prvo pitanje koje se logično nameće jeste šta je to što do sada ne funkcioniše kvalitetno između ovih zemalja, uključujuću sveukupne odnose, tj. političke, ekonomske i druge, i šta se u tom smislu može bitno promijeniti nabolje, a da bi to barem jednim dijelom nadoknadilo odričan stav EU u pogledu proširenja novim članicama. Drugo, što je još važnije, mi bismo time poslali dosta snažnu poruku da nas EU više ne interesuje, što svakako ne stoji. Bolje reći, samo bismo dodatno cementirali postojeće stanje i utemeljenu spoznaju o nekom vidu prokletstva koje prati Zapadni Balkan hronično opterećen samim sobom, sukobima, siromaštvom i si. Treće, u današnjem svijetu, gdje se krajem dvadesetog vijeka radikalno promijenila geopolitička i ekonomska mapa, takva nedovoljno snažna zajednica bila bi idealna podloga na kojoj bi se lomila koplja oko prevage i uticaja velikih sila, tako da je iluzorno očekivati da bi ona opstala na dugi rok”, kaže profesor Lojpur za Dnevne novine.

On ističe da Crna Gora treba istim intenzitetom da nastavi da radi na tran sponovanju i primjeni pravne legi slative EU s obzirom na stav da se u EU ne prima”, već ulazi kada suštinski dostignete odgovarajući nivo spremnosti.

“Ovakvim stavom EU ispada da jedan broj zemalja ima monopol na Evropu, a da mi ostali, iako smo fizički tu, prvo treba da izađemo, pa da nas kada se popravimo oni prime. To je podjednako loše i za EU, posebno u sadašnjoj situaciji, u kojoj je opterećena brojnim poteškoćama, a i za zemlje Zapadnog Balkana. Tako npr., kako je moguće da Crna Gora ispuni mnogo rigidnije kriterij ume za prijem u NATO, a da to nije slučaj sa prijemom u EU. Ili, treba li da ih podsjećamo da smo mi u toj Evropi ipak šampioni u vaterpolu, da smo to i u rukometu, da ćemo to biti i u košarci, da smo u biznisu ravnopravni u mjeri u kojoj je to moguće imajuću u vidu obim crnogorske ekonomije, da je Crna Gora omiljena turistička destinacija i investiciono odredište i sl. Ili, kako je moguće da je samo prošle godine nekoliko hiljada crnogorskih građana našlo zaposlenje u zemljama članicama EU, a da istovremeno nijesmo dovoljno kvalifikovani da kao država postanemo ravnopravna članica. Tako da mislim da je ovo sasvim dovoljno razloga da ‘pustimo’ Evropu da nas čeka, da nastavimo da radimo kao da je sjutra ‘prijem’ a na ovim prostorima je i ranije bilo raznih ‘šengena’ koji se nijesu održali”, poručuje Lojpur u razgovoru za DN.

Ideja o tzv. “Malom Šengenu”, čiji su zagovornici lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, promovisana je, podsjetimo, 10. novembra u Ohridu. Sastanku je, kao što je poznato, prisustvovala ministarska ekonomije Dragica Selculić, koja je juče za BBC na sprskom kazala da je “Crna Gora već pošla putem kuda su tri države (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija) sada krenule”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bivši student
Gost
Bivši student

Svaka regionalna inicijativa je dobrodošla, ukoliko joj je svrha snižavanje političkih tenzija u regionu. Međutim, što se tiče praktične koristi za Crnu Goru, smatram da je zakasnila nekoliko godina. U potpunosti se slažem sa profesorom da treba da nastavimo sa ispunjavanjem “Evropske agende” – da implementiramo zakone, jačamo konkurentnost ekonomije, ispunjavamo standarde, kao i sve ostalo što se od nas… Više »

Mihailo
Gost
Mihailo

Profesor Lojpur je potpuno u pravu. Čemu bi nam služio “mali Šengen” , kada smo ga davno prevazišli, i bliži smo “velikom”? Uostalom, sve ovo što se sada pominje vezano za “mali Šengen”, Crna Gora je davno nudila svim ovim državama, a dobar dio i jednostrano uvela. Šteta samo što susjedne države nisu uzvratile recipročnim mjerama.

Prc CG
Gost
Prc CG

Idete,idete sigurno samo još ne znate kad….😂😂😂😂

Pajo
Gost
Pajo

O čemu pričate vi, alo? Pa i Srbija je isto kandidat za EU kao i vi, pregovara isto kao i vi, otvara poglavlja isto kao i vi. Ništa vi nijeste u prednosti. Ali dok se ne uđe u EU, a pitanje je da li će se ikada ući jer evo iz EU rekoše da se sve to prolongira i uvodi… Više »

Sonja
Gost
Sonja

Vi ste profesore genije.Sjajan tekst.
Ja sam od Vas puno naučila.
Zbog Vas sam bila na poslaničkoj listi DPS-a.Koliko DOBROGA ste uradili za Crnu Goru..Bog Vam pomogao.
Vaša bivša studentkinja iz Bara i zaposlena u Luci.

Roko
Gost
Roko

Treba da nastavis onda da razvijas luku onako kako je profesor razvijao.

Prc CG
Gost
Prc CG

A kako se zaposli u Luki Bar????
Možeš li nam reci kada je to bilo i kada je bio konkurs za radno mjesto koje ti pokrivaš??????
S’obzirom da si iz Bara vjerovatno te Čoka ubacio preko veze još ako si iz crmnice onda sam upravu 100%….

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Crna Gora će biti članica EU kada nam predsjednik Francuske Emanel Makron i neko nakon njega dozvoli. To slikovito izgleda ovako.🇨🇵🇪🇺 ➡️ 🇲🇪🇪🇺

Fileopg
Gost
Fileopg

Mali Šengen je pokušaj Srbije da opet preuzme liderstvo i paternalistički odnos, prema manjim državama na Balkanu, stvaranjem nekakve zajednice koja je bez cilja i budućnosti.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mali Šengen je stav vodećih zemalja EU, da se zemlje regiona koje nisu ušle u EU ujedine u neki vid ekonomske zajednice. Ovim se naravno i stavlja do znanja da od ulaska u EU nema ništa.

Student
Gost
Student

Lojpur nikad nije imao problema da nema svoje misljenje.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

EVROPA I SAMO EVROPA!!!

Bojan
Gost
Bojan

Nalupa se i ostade živ. U biznisu ravnopravni??? U čemu to života ti, koji je to biznis i koja privreda u Crnoj nam Gori??? Da li misli dotični da u bilo kojoj zemlji članici EU, u sferi turizma, eto tu da se uporedimo, postoji preko pola malih hotela koji imaju jednog zaposlenog??? Jesu li to ti standardi koje smo dostigli.… Više »

Gagi
Gost
Gagi

Tako je profesore idem prema EU,a finte Vucica su nam veoma poznate,on to predlaze smosljeno da napravi nekakvu nakaradnu vezu sa Kosovom preko “sengena”,idemo sami,pa sto nam Bog dadne.

Send this to a friend