Politika

LP: Vojska angažovana protivno Ustavu i nezakonito, povući je sa ulica

Pozivamo Vladu Crne Gore i organ koji je donio odluku da Vojska Crne Gore izađe na ulice hitno tu odluku poništi i vojsku vrati u kasarne te tako obezbijedi sprovođenje i primjenu Ustava u mjeri i na način na koji je to ovim najvišim pravnim aktom i propisano, saopšteno je iz Liberalne Partije CG.

“Potpuno je jasno i precizno propisano kada se i pod kojim uslovima i u koju svrhu i po čijem naređenju, odnosno donijetoj odluci, Vojska može izvesti na ulice u bilo koje svrhe pa i u svrhu sprovođenja mjera zaštite odnosno kontrole sprovođenja mjera zaštite zaštite građana od virusa korone”, poručuju u saopštenju.

Iz LP-a, navode da se vojska ne može angažovati, dok se eventualno ne uvede vanredno stanja.

“Vojska nije subjekt koji se koristi u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ne učestvuje u sprovođenju mjera zaštite stanovništva i njegove sigurnosti. Ustav Crne Gore ali i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je po tom pitanju vrlo jasan i njegove se odredbe ne mogu slobodno tumačiti od prilike do prilike niti od političke volje bili koje vlasti. Ova odluka koja je donijeta je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom jer takvu nadležnost ima samo Savjet za odbranu bezbjednost i predsjednik države koji, sa predsjednicima Vlade i Skupštine, zasjeda u tom Savjetu. Dakle ne nikako ministarka zdravlja ili direktor IJZ. Ne mogu se loše sprovedena mjere u zaštiti građana od virusa korone, sada kada je veći alarmantna situacija po biološki opstanak građana, riješiti na taj način što će se izvesti oružana vojna sila na ulice i trgove i stvarati se panika među građane”, ističu iz Liberala.

Uloga vojnika nije da budu promoteri i promoterke i dijele sredstva za dezinfekciju na trgovima nego, dodaju iz LP-a,  da u skladu sa zakonom i Ustavom čuvaju bezbjednost i nepovredivost granica države.

“Umjesto ovakvih apsurdnih poteza ko je vlada na 90 dana svoje vladavine primjenjuje, bolje bi bilo zatvoriti granice i spriječiti ulazak desetina novih mutacija Corona virusa, posebno u svjetlu najave održavanje nekakvih protesta, odnosno auto litija, i ulazaka građana susjednih država na teritoriju države Crne Gore. Možda je primjerenije za te svrhe upotrijebiti vojsku da zaštiti granice i spriječi ulazak velikog broja stanovnika susjednih država kao mogućih prenosilaca virusa”, zaključuje u saopštenju.

Send this to a friend