Politika

Mađarska vlada poklonila Crnoj Gori 30 knjiga o ljudskim pravima

dav

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dobilo je na poklon od Vlade Mađarske tridesetak knjiga iz oblasti zaštite i unaprjeđenja ljudskih i manjinskih prava, koji su direktan doprinos daljem jačanju kapaciteta tog resora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prvi čovjek tog resora Mehmed Zenka susreo se sa članovima mađarske delegacije, koju predvodi državni sekretar za sigurnosnu politiku pri Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Peter Sztáray. Oni su crnogorskim kolegama u ime tamošnje vlade donirali knjige, koje će biti dostupne i zainteresovanim stručnjacima, studentima i akademicima izvan Ministarstva.

“Ukoliko se potvrdi učinkovitost biblioteke, Mađarska će razmotriti mogućnost dalje podrške u vidu novih naslova u ovoj izuzetno važnoj oblasti za crnogorsko društvo i ukupan sistem pregovora o pristupanju budući da su temeljna prava bitan dio najvažnijeg pregovaračkog poglavlja 23”, navodi se u saopštenju.

Zenka je sa članovima mađarske delegacije razgovarao o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU i očekivanjima da bude prva naredna članica Evropske unije.

“Pristupanje Crne Gore i drugih država zapadnog Balkana EU jedan je od prioriteta i mađarske diplomatije koja pruža svu potrebnu logističku podršku tom procesu”, istaknuto je na sastanku.

Sztáray je naveo da je rad mađarskih eksperata koji pomažu u pregovorima zemalja regiona sa EU jedna od najvidljivijih manifestacija tog političkog cilja.

Mađarska vlada već pruža direktnu stručnu pomoć i u vidu dva eksperta angažovanih na pružanju podrške unaprjeđenju pregovora sa Evropskom unijom u zemlji, a paralelno sa tim jačaju i kapacitete državne uprave Crne Gore. Pomenuti eksperti angažovani su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Kancelariji za evropske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Y555
Gost
Y555

Mene bi bilo sramota da primim vredan poklon i još o tome da pišem.

Ctee
Gost
Ctee

Malo je to

Send this to a friend