Politika

Makovec: Crkva da se ne miješa u ovlašćenja države, DF novoj Vladi neće donijeti koheziju

Makovec, Foto: socialnidemokrati.si

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore treba sprovesti u skladu sa demokratskim standardima, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Odbora za spoljne poslove EU. Marko Makovec iz Službe za evropske poslove rekao je da imaju naznake da Rusija kroz određene stranke utiče na događaje u Crnoj Gori. Komentarišući pitanje crkve, Makovec kaže da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u izvršna ovlašćenja države i treba da poštuje odvojenost od države.

Predsjednik Odbora Dejvid Mekalister kazao je da se na današnjoj sjednici raspravlja o situaciji u Crnoj Gori, a povod je, kako je rekao, zabrinutost zbog situacije u našoj zemlji.

“Pamtimo uznemirujuće događaje sa Cetinja 4. i 5. septembra. Tada smo izdali zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje nasilje. Iako su se smanjile napetosti očekujemo da vlasti istraže nasilje nad protestantima ali i nad policajcima. Zemlja mora staviti budućnost Crne Gore iznad svojih interesa i prestati sa podjelama. Mnogi su primjetili i planove rekonstrukcije Vlade. Nadamo se da će one biti sprovedene u skladu sa demokratskim standardima i putem inkluzivnog dijaloga i da će sve strane preuzeti odgovornost kako bi se Crna Gora nastavila kretati se naprijed”, kazao je Mekalister.

Dejvid Mekalister

Marko Makovec iz Službe za evropske poslove kaže da Demokratski front (DF) novoj vladi neće donijeti koheziju i novu energiju i snagu za reforme EU, naprotiv. Zbog toga su, kako kaže, veoma zabrinuti.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika EP, kazao da je situacija na Balkanu složena.

“Postoje manji kapaciteti i volja za reformama. Čini se da je oslabljena ta volja iz više razloga, a među njima je i uplitanje sa strane državnih i nedržavnih aktera, tj. organizovanog kriminala koji je veliki u tom regionu. U Crnoj Gori neke od trećih zemalja koriste nestabilnost zemlje za svoje aktivnosti. U visoko polazirovanoj situaciji u Crnoj Gori, žele osnažiti svoje pozicije. Imamo naznake da Rusija kroz određene stranke utiče na događaje u Crnoj Gori, a sve više se upliće susjedna Srbija i kupuje medije. Što se tiče crkve, moram ponoviti stav da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u izvršna ovlašćenja države i treba da poštuje odvojenost od države”, istakao je Makovec.

Makovec je rekao da je rasprava o Crnoj Gori došla u pravo vrijeme zbog ukupne složene situacije na Balkanu.

“U ukupnom političkom kontekstu ključno je zadržati put prema EU. Nedavno je Ursula Fon der Lajen naglasila da se političari moraju držati konzenzusa društva vezano za EU integracije i kako bi se zadržala multietnička država”, rekao je on.

Rekao je da je situacija sa ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju dosta zabrinjavajuća.

“Pratimo i razvoj događaja vezanih za novog patrijarha koja je zabrinjavajuća. Što se tiče tog ustoličenja, dokazano je da se svi moraju angažovati za širi dijalog. Postoje politička miješanja iz susjednih zemalja i to komplikuje situaciju u Crnoj Gori”, rekao je on.

“Nakon ustoličenja, mi pomno pratimo razvoj događaja”, kazao je on.

Podsjetio je da je nakon ustoličenja premijer Zdravko Krivokapić želio da razriješi dužnosti direktora Uprave policije.

“Mi mislimo da se to neće dogoditi, to bi bilo nevjerovatno”, kazao je Makovec.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
Kravlji doDuleDraganKrstoBiljana Ilić ko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kravlji do
Gost
Kravlji do

Crkva da se nemješa??? A đe da pušti svoju mutavu đecu da se sama snalaze. Pop im je veći otac od rođenog, oni su “božije” stado, treba im stalno čoban.

Krsto
Gost
Krsto

Brzo ce se formirati vlada koja treba. Svi Crnogorci pod isti barjak i problema nema.

Biljana Ilić ko
Gost
Biljana Ilić ko

Izdali ste nas Evropo!!!!!
Crnogorci, vakat je!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Rekonstrukcija u kojoj fašisti ulaze u Vladu ne može biti demokratska!

Bokelj
Gost
Bokelj

Drugim riječima, u vladu treba da udju sve partije parlamentarne većine shodno broju mandata .

Dragan
Gost
Dragan

Ma da…

Dule
Gost
Dule

Bokelj,malo morgen DF u crveno,ma i ti “umjereni četniče”.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Drugačije rečeno držimo se sredine i kompromisa,a to u vezi vlade znači pola eksperti,pola političari i to je kraj krize vlade i onda takva vlada traje do redovnih narednih izbora.

Send this to a friend