Politika

Male šanse da Damjanović uđe u odbor

Aleksandar Damjanović

Male su šanse da DPS predloži izmjenu Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kako bi u to tijelo ušao i šef Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović, što je kao mogućnost bilo najavljeno tokom prethodnog skupštinskog zasijedanja, saznaje Pobjeda.

Sastav Odbora konstituiše se, po sadašnjoj odluci, na način da svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član odbora, a preostali dio proporcionalno broju poslanika u klubu.

“Ako bismo ponovo proširivali aktuelni sastav odbora, moralo bi više novih članova ući u to tijelo. Sljedeće mjesto pripalo bi Demokratskom frontu, koji ima 17 poslanika, a ne Posebnom klubu koji ima pet. Odbor bi morao da ima mnogo više članova da bi i Damjanović mogao biti izabran u to tijelo”, rečeno je nezvanično Pobjedi iz DPS-a.

Konačna odluka o tome još nije donijeta, ali male su šanse da bude predložena izmjena dokumenta. Odbor sada ima 14 članova, i to sedam iz parlamentarne većine i sedam iz opozicije. Klub poslanika koji je u Odboru zastupljen sa dva ili više članova, po odluci ima pravo da drugom klubu ustupi pravo na još jednog člana. Predsjednik Odbora bira se iz najbrojnijeg kluba poslanika iz parlamentarne većine, a zamjenik predsjednika bira se iz najbrojnijeg opozicionog kluba.

Klub DPS koji broji 35 poslanika, u Odboru ima predsjednika Branimira Gvozdenovića i tri člana Martu Šćepanović, Miodraga Vukovića i Predraga Sekulića. DF sa 17 poslanika u odboru ima zamjenika predsjednika Strahinju Bulajića i dva člana Predraga Bulatovića i Branku Bošnjak. Demokrate kao sljedeći najbrojniji klub sa osam poslanika, imaju dva člana u Oboru Danilo Šaranović i Momo Koprivica izabrani su na sjednici Skupštine 23. avgusta.

Klub manjinskih partija broji četiri poslanika, a u Odboru ima dva predstavnika Gencija Nimanbegua (Forca) i Ervina Ibrahimovića (BS) da bi se poštovao princip pariteta vlasti i opozicije SDP i Klub SNP-Demos, koji takođe broje po četiri poslanika, u Odboru imaju po jednog člana Raška Konjevića, odnosno Neđeljka Rudovića. Izmjene i dopune Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva usvojene su 31. jula i njima je, između ostalog, produžen rok za reformu izbornog zakonodavstva do 15. novembra.

Vukićević: U radnu grupu tek kada počnu pregovori o tehničkoj vladi

Aleksandar Damjanović, ako bude izabran u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, učestvovaće u njemu kada na dnevnom redu budu pregovori o tehničkoj vladi. To je na svom FB profilu napisala Anka Vukićević iz Posebnog kluba poslanika.

“Poseban klub poslanika ostaje pri stavu da bez tehničke vlade nema ni izlaska na izbore. Kolega Damjanović, ako bude izabran, uzeće učešća u radu odbora kada se na dnevnom redu nađu pregovori o tehničkoj vladi”, napisala je Vukićević.

Ona je opozicionim kolegama poručila da za međusobne svađe u opoziciji nije niko drugi krivac do same opozicije.

“Poštovane kolege opozicioni poslanici, za međusobne svađe nije nam niko drugi kriv, krivi smo mi. Ako nam je isti cilj, na tom putu ne budimo jedni drugima neprijatelji jer do cilja nikada nećemo stići. Strpljenje opozicionih birača koji su nam dali mandate je na izmaku. Glasali su za nas da radimo u interesu Crne Gore i njenih građana, a mi što činimo… U pamet se, vrijeme je”, napisala je Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

Neuspješni ckl uvijek u službi nazadnosti i potpune podvizničke zaslijepljenosti. Primitivno i nepatriotski.

Mrgud
Gost
Mrgud

Dosta mu je te je i poslanik .neka ustupi nekom drugom vise i on i pola poslanika .pustite malo i mladje jer se nista ne mijenja 30 g.

Niksa
Gost
Niksa

Aoo demokrate samo da ostavimo u parlament..ali da ne dolaze na posao, samo da primaju plate.moze?

Send this to a friend