Politika

Mandić: Iseljenicima omogućiti da što lakše dobiju crnogorsko državljanstvo

Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se u Istanbulu, tokom svoje zvanične posjete Republici Turskoj, sa predstavnicima udruženja iseljenika i studenata u toj državi, saopšteno je iz Skupštine. Mandić je istakao da su iseljenici mnogo dali Crnoj Gori, a da ih ona do sada nije uvažila na način kako su to oni zaslužili.

Mandić je pozdravio predstavnike svih udruženja iseljenika i predstavnika studenata i istakao uvjerenje da će nova parlamentarna većina raditi još bolje i efikasnije nego njeni prethodnici kada su u pitanju one teme i pitanja koja se tiču iseljenika, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama na Balkanu.

“Predstavnici udruženja iseljenika i studenata su Mandiću poželjeli dobrodošlicu u Tursku i izložili istorijat svojih organizacija, te naglasili da je za njih mir i stabilnost u Crnoj Gori imperativ i da je njihov ključni problem status koji imaju, a kada je u pitanju naša zemlja, te da je za rješavanje tog pitanja jedino prihvatljivo dobijanje državljanstva, kao što rade neke države bivše Jugoslavije kada su u pitanju njihove dijaspore”, navodi se u saopštenju.

Istakli su činjenicu da postojeće iseljeničke knjižice njima uopšte ne daju nikakva prava kada je u pitanju Crna Gora, već se oni i dalje tretiraju potpuno jednako kao bilo koji drugi državljani Turske. Naglasili su da su ovo pitanje pokušali da riješe i sa prethodnom vlašću, ali bez uspjeha.

“Dodali su da ih posebno brinu ekonomski problemi na sjeveru Crne Gore i da bi voljeli da pomognu, jer oni gaje veliku emociju prema Crnoj Gori i upravo to je razlog zašto i dalje čuvaju svoje ime u Turskoj. Pozdravili su predlog Mandića i apostrofirali da su oni spremni da zajednički rade kako sa predsjednikom parlamenta, tako i sa samim parlamentom”, stoji u saopštenju.

Mandić je istakao da su iseljenici mnogo dali Crnoj Gori, a da ih ona do sada nije uvažila na način kako su to oni zaslužili. Apostrofirao je da je upravo model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana, a kada su u pitanju njihovi iseljenici, upravo model koji bi Crnu Goru učinio jačom, snažnijom i prosperitetnijom zemljom.

“On je dodao da se period vanrednog zasijedanja parlamenta koje nastupa nakon Nove godine, treba iskoristiti za dijalog između Skupštine Crne Gore i udruženja iseljenika i ukupne dijaspore Crne Gore, kako bi našli zajedničko rješenje, koje bi omogućilo svima koji svoje korijene imaju upravo u našoj rodnoj grudi da na što jednostavniji i efikasniji način mogu da ostvare to pravo”, kaže se u saopštenju.

Mandić je zaključio da će o svim zaključcima sa ovog sastanka, po povratku u Crnu Goru, upoznati šefove poslaničkih klubova i da očekuje da će većina poslanika biti za pomenute izmjene i rješenja.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Simonida Kordić, ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović, generalni konzul Branislav Karadžić i predstavnici udruženja iseljenika i studenata:

Hilmi Erdem – Član udruženja Turska Bosna Sandžak
Erdžan Gul – Potpredsjednik udruženja Turska Bosna Sandžak
Ali Hot – Član udruženja Turska Bosna Sandžak
Abas Erdem – Predsjednik udruženja Montenegro – Karadag
Mustafa Deniz – Član udruženja Montenegro Karadag
Bedri Gul
Erko Brđanin
Adil Ozuzun – Predsjednik udruzenja crnogorskih iseljenika Burhanije
Aylin Ozuzun – Član udruženja iseljenika Burhanije
Zuleyha Ozbek – Predsjednica udruženja iseljenika (Bošnjaci iz CG) iz Adane
Ozlem Susluoglu – Crnogorska iseljenica iz Adane
Mustafa Salihović – Predsjednik udruženja studenata CG

22

avatar
1000
20
2
0
 
22
sirakAnanasMilosVienia da jeNikk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sirak
Gost
sirak

Monako – 5 generacija mora da zivi tamo da bi potomak dobio drzavljanstvo sa pravom glasa. Isti princip primjeniti i kod nas inace cemo brzo postat manjina u svojoj zemlji pored doseljenika iz BiH, srbije, rusije, ukrajine, turske itd…

Ananas
Gost
Ananas

Pa si posao u Tursku, a ustvari zavrsavas za Srbiju. E, ko te ne zna!

Milos
Gost
Milos

Iseljenicima dati sto vise crnogorskih pasosa kako bi na izborima glasali za DF. Tako je Mandicu🤣

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Sto cini vlasti kako se povija ….ali sad je najpodliji cuvajte se

Nikk
Gost
Nikk

On ovo priprema teren za posrbljene Crnogorce koji su po cijelom svijetu da poslije mogu što hoće od CG da rade. Ne budite naivni da je njemu stalo do Muslimana/Bošnjaka i njihovog povezivanja sa maticom. Sve će oni uradili na lukavo i kvarno, ka i do sad. To im je u DNK. Nema tu lijeka

u vrh mozga
Gost
u vrh mozga

Je li ovaj ministar inostranih poslova ili spiker u Skupštini? Ovo se više ne zna što je čiji posao.

Dragan Sc
Gost
Dragan Sc

Nijesu ni Vojvoda što su bili

td
Gost
td

Vijesti ne htjedose da objave moj komentar,a htjedoh samo iskazati ne malo cudjenje da nasi iseljenici,i to bas Bosnjaci,stadose u red da pozdrave Mandica.Ostajem u bunilu,razocatan i tuzan.
Ibrahimovicu,imas li sto reci?.Makar da ih podsjetis da se desila i Srebrenica, i da nas ona boli,i da Mandic za te ljude suzu ne pusti…

OrAo!
Gost
OrAo!

Cudno malo, od 6 pomenutih udruzenja, najmanje 3 ne spominju Crnu Goru u njihov naziv. “Bosna-Sandzak”, ne mogu se identifikovati sa tim, i mislim mnogi drugi samnom isto. Moze li ovako nesto predstavljati Crnu Goru? Sandzak je proslost (vazda bio) a Bosna je savim druga drzava. Treba li dijeliti Crnogorske pasose onima koji je parčuju, da tako kazem? A ako… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Vjeruj da i ja citam i ne vjerujem, uglavnom su to izbjegli iz Bosne i vec imaju drzavljanstvo BiH neki Srbijansko. Odavde posli u Tursku, pa nek traze tamo jer ljepse im je svakako a i dva drzavljanstva bez bracnog osnova ili odricanja prvog ne mogu imati drugo.

kiriku
Gost
kiriku

Kako da ne.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

I da se pisu kao srbi, sto ima ne vratite ognjiste njihovo i kuce koje su pridali?

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

🤣🤣🤣🤣😭😭😄😄😄😄no comment!

mne
Gost
mne

moze li bit da ovaj uradi vise i od BS i od DPS_a za dijasporu , moze li bit aman??!! , hucmulila

Montenegro
Gost
Montenegro

Ne slobodno kad si ti prvi bio protiv toga da dijaspora glasa

Arčibald
Gost
Arčibald

Svi ga poštuju.

Milanista Swede
Gost
Milanista Swede

Da nije smijesno,bilo bi zalosno…za rubriku:Vjerovali ili ne??😂😂😂

Dusko
Gost
Dusko

Dps na aparatima

Strong
Gost
Strong

E moj Dusko da mi je vas mozak na 2 sata da odmorim citav zivot!

Oksim
Gost
Oksim

Ovo se susreo vojvoda sa dijasporom Sandzaka no se pitam što bi Bedriju da se nadje u ovom društvu???

Dejan
Gost
Dejan

Blama ovoga

Predsjedk
Gost
Predsjedk

Samo mu nemojte sta placati😁

Send this to a friend