Politika

MANS: Za Krimovicu su znali svi, Carevića godinama štitio državni aparat

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević od 2015. godine kada je počeo sa realizacijom svog plana uzurpacije skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta na Krimovici, u kontinuitetu ima podršku državnih institucija kojima se sada svojim odlukama, pridružuje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), saopštio je Dejan Milovac iz MANS-a.

“U dopisu koji je Careviću upućen prethodne sedmice, specijalni tužilac Veljko Rutović je obavijestio predsjednika Opštine Budva da SDT nije nadležno za predmet koji je formiran povodom uzurpacije državne imovine, te da je isti proslijeđen Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Uzurpacija blizu pola miliona kvadrata državnih parcela, te masovna nelegalna gradnja koja traje već pet godina nisu mogli biti realizovane bez aktivne podrške državnih institucija, što u SDTu očito nisu uzimali u obzir, niti detaljnije ispitivali”, navodi se u saopštenju.

Činjenica je, kako kaže Milovac, da je Carević godinama, bez bilo kakvih posljedica, prvo uzurpirao državno zemljište, nakon toga na njoj gradio nelegalne objekte i konačno ubirao profit, bi trebala da zainteresuje SDT imajući u vidu vrijednost imovine koja je oduzeta državi Crnoj Gori. To se, kaže, odnosi i na činjenicu da su u slučaju Marka Carevića sasvim izvjesno, slučajno ili namjerno, u potpuno zakazale institucije sistema koje su bile zadužene da se prema svima jednako primjenjuje zakon.

“To se u prvom redu odnosi na Ministarstvo finansija koje upravlja državnom imovinom i koje je do objave istraživačke priče MANS-a, malo toga uradilo kako bi spriječilo Carevića da nezakonito zauzme državne parcele. Isto važi i za nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma i njegove inspekcije koje je godinama gledalo kako se na Krimovici grade nelegalni objekti, iako je nelegalna gradnja odavno krivično djelo”, navodi se u saopštenju.

Isti pristup, kako ističe, su imali i Uprava policije i državno tužilaštvo, iako su, još na početku Carevićevog nelegalnog poduhvata, morali reagovati po službenoj dužnosti, ne čekajući da informacija o tome dospije u javnost.

“Da je Carević imao punu podršku države za svoj posao na Krimovici pokazuje i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo registraciju njegove farme na državnoj zemlji, ali i državne subvencije i milionske kredite preko Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Ovu su činjenice koje je SDT očigledno zanemario prilikom donošenja odluke da se ne radi o organizovanom kriminalu i korupciji, ne ulazeći u prirodu odnosa Carevića sa rukovodiocima institucija čiji su nerad i prećutno odobravanje omogućili da na Krimovici sačuva svoju nelegalnu imperiju”, dodaje se u saopštenju.

Kako je saaopšteno jz MANS-a, da Marko Carević ima poseban status kada je kršenje zakona pokazuje i sastanak koji je sredinom juna ove godine održan u Vladi Crne Gore a na kome su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović „predočavali mogućnosti legalizacije i valorizacije“ uzurpiranog državnog zemljišta na Krimovici.

“Iako javnosti nikada nije saopšten rezultat tog sastanka, te šta se i pod kojim uslovima Carević dogovorio sa ministrima, smatramo da SDT ima i više nego dovoljno takozvanih osnova sumnje da ispita da li su tom zvaničnom sastanku prethodili i manje zvanični kontakti Carevića koji su mu obezbijedili da bez ikakve krivične odgovornosti godinama uzurpira državno zemljište.

Nije jasno zašto to SDT ne želi da uradi, ali je sasvim jasno da Carević ima ogromne i sasvim konkretne koristi od takvih odluka tužilaštva. Nakon što je, bez ikakvog osnova i obrazloženja, SDT odbacilo krivičnu prijavu u slučaju opštinskih tendera sa kompanijom„Asfalt beton gradnja“, ostaje veoma malo prostora za sumnju da po srijedi imamo „pranje“ poslovne biografije Marka Carevića”, naglašava se u saopštenju.

Ovakvo postupanje SDT-a, zaključuje Milovac, ima vrlo konkretne posljedice po javni interes i državni budžet, ali i po samu vladavinu prava i osjećaj građana da je zakon jednak za sve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Džoni PG
Gost
Džoni PG

To je konekcija Carević-Sveto-Milo-Vučić…

sreten
Gost
sreten

zar on nije u zatvor zbog toga?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

E kuku drzavi dje se djeca vode da vide krave koze kokoske i, prasad i ostale domace zivotinje na Farmu biznismena Hit postao na IInstagrame …Selfiji sa domacim zivotinjama sa Farme biznismena a ja im velim SLIKAVAJTE SE KAD STE BEZ OCI OSTALI DA NE VIDITE DA JE SVE TO NASE A NE NJIHOVO Ali kako kazu “””” sve ce… Više »

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Pogledajte samo Farmu Carevic koja je postala atrakcija
Nije mogao toliko velelepno zdanje podici da nije umijesan neko iz drzavnog vrha
Obicaj je pola Becu pola preduzecu
Sada Mans treba ici do kraja i reci ovome narodu ko su””” biznesmeni “”” iz drzavnog vrha

Kontraš
Gost
Kontraš

Kako su srbi ugroženi u CG, ni manje ni više nego pola miliona kvadrata uzurpirao od države, niko ga ne dira i opet ugroženi?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ako mans istraje na ovome dobit će na kredibilitetu.
samo da ne bude na kraju da je reket.

Brao tebe
Gost
Brao tebe

Štitio ga je njegov kum, koji se i sad preko njega svetio svojoj bivsoj partiji. U pitanju je svetozar marovic

Snjeg
Gost
Snjeg

Ako ne istrajete u ovome ugasite mans.

Send this to a friend