Politika

Marinović: Skupštinu je trebalo raspuštiti i ranije, u interesu građana Crne Gore

Boris Marinović / Foto: Screenshot RTV Gradska

Uprkos protivljenju avgustovske parlamentarne većine da predsjednik države ima ustavno pravo da raspušti Skupštinu, sagovornici Gradske RTV kažu da je to jedini ispravni potez Đukanovića. Za razliku od Skupštine koja je od danas raspuštena, smijenjena Vlada će, nastaviti da radi do 11. juna. Premijer u tehničkom mandatu pozvao je poslanike da uzmu stvar u svoje ruke.

Za razliku od poslanika koji gledaju usko politički, advokat Boris Marinović sa pravnog stanovišta tvrdi da je Đukanović Skupštinu mogao raspustiti i ranije.

“Za građane smatram da je bolje što ranije raspuštiti ovakav parlament koji nije radio u interesu građana, koji je donosio neustavne zakone i koristio zakonsku formulaciju iz Zakona o Ustavnom sudu da se poništavaju neustavni zakoni. Odredbe zakona ili bilo kojeg drugog akta poništavaju se od dana kada Ustavni sud poništi, a ne kao ranije, retroaktivno od dana kad je taj akt donijet. I oni su taj međuprostor koristili za taj neustavni zakon, i iskoristili benefite od njega”, kazao je Marinović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozvao je poslanike parlamentarne većine da uzmu stvar u svoje ruke.

“Više od toga kada će biti izbori, parlamentarni ili bilo koji drugi, znači da se sačuva kavački klan, zbog toga je ova vlada na udaru od samog početka. Nisam tu da tumačim, što se kaže, neke detalje. Lično mislim da način na koji je to uradio nije u skladu sa Ustavnim poretkom Crne Gore. Ja molim poslanike Skupštine Crne Gore da pitanje skraćenja sopstvenog mandata uzmu u svoje ruke”, poručio je Abazović.

Negodovanje avgustovske parlamentarne većine Socijaldemokrate vide kao opstrukciju.

“Navikli smo na opstrukcije raznog tipa, navikli smo i na gaženje zakona, navikli smo i na gaženje Ustava. Ja ne sumnjam da će biti raznih pokušaja opstrukcije zbog toga što su oni ti koji se boje izbora i bježe od izbora kao đavo od krsta. Što se parlamenta tiče , vjerujte mi da oni tamo mogu da se igraju demokratije, plenarnog zasijedanja ali sve to nema nikakvu važnost od juče kada je ukazom Skupština raspuštena”, kazao je poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Advokat Marinović tvrdi da je Đukanović postupio u skladu sa Ustavom Crne Gore, član 92, stav 3, ističući da je taj potez mogao povući i ranije.

“Smatram da je to ispravna odluka. To je odluka koju je njegov pravni tim sugerisao i ona je u skladu sa Ustavom, pa čak i sa neustavno donijetim izmjenama Zakona o predsjedniku . Naime, Zakon o predsjedniku, odnosno ove neustavne odredbe, član 7, koje su donijete od strane tzv. parlamentarne većine, kao i Ustav, propisuju kad mandatar u roku od 90 dana ne formira vladu da je predsjednik dužan da raspušti Skupštinu”, istakao je Marinović.

Portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da predstavnici parlamentarne većine bježe od izbora jer “znaju kako će proći”. On je reagovao na zahtjev poslanika koji su zatražili da Ustavni sud obustavi ukaz o skraćenju mandata Skupštini.

“Pravne neznalice i političke kukavice se drže za parče vlasti kao davljenik za pjenu. Bježite od izbora, jer znate kako ćete proći. Jesu li vam toliko bitne fotelje, zapalile se”, kazao je Stanić.

Socijaldemokrate su uvjerene da je raspuštanje parlamenta donijeto u pravom trenutku, kako bi se spriječile veće posljedice, po ionako , kako ističu, ugroženi institicucionalni poredak.

“SD u potpunosti podržavaju tu odluku, mi se već jedan određeni period pripremamo za vanredne parlamentarne izbore, najavljivali smo ih odavno . To je jedini izlaz iz ove situacije, duboki izlaz iz ne samo političke nego opšte krize u kojoj se Crna Gora našla, i uvjeren sam da će , nakon tih parlamentarnih izbora, Crna Gora dobiti jednu novu-građanski i evroatlasnki orjentisanu parlamentarnu većinu na osnovu koje će prositeći i vlada zasnovana na istinitim vrijednostima”, naveo je Zirojević.

Za nefunkcionalnost institucija, sagovornik Gradske RTV krivca vidi u parlamentarnoj većini koja već duže neozbiljno djeluje.

Šibicarski su se ponašali, zloupotrebljavajući svoju moć i evo sad vidim, neki osporavaju, te tzv. političke većine, ovu odluku predsjednika. Neki navode da je g-din Lekić trebao da se pozove na Zakon o predsjedniku, na odredbe koje nijesu u skladu sa Ustavom . Međutim, predsjednik se pozvao na izričit član koji je neupitan i koji nije derogiran od strane neustavnog zakona”, objašnjava advokat Marinović.

Upravo zbog toga sagovornici Gradske RTV upozoravaju na mogućnost zloupotrebe izvršne vlasti, jer će smijenjena vlada do parlamentarnih izbora, kažu, učiniti sve da donese što više odluka na štetu države.

Send this to a friend