Politika

Marković: Bez obzira šta ko mislio u EU, bićemo članica do 2025.

Faith is half the victory

Premijer Duško Marković je rekao da region Zapadnog Balkana “pati od istorijskog zaostajanja u svakom smislu za razvijenim svijetom, prije svega Evropom“ ali da je Crna Gora „planetarno prepoznata u investicionom smislu“. Podsjetio je da je Crna Gora do sada otvorila 30 poglavlja za pristupanje EU, tri privremeno zatvorila, za okončanje pristupnih pregovora fale tri poglavlja koje će otvoriti do naredne godine u vrijeme bugarskog i austrojskog predsjedavanja EU.

“Uvjeren sam da će Crna Gora za tri do četiri godine okončati pregovarački proces, početi formalizaciju svog učlanjenja u EU i taj proces završiti do 2025. godine, bez obzira šta ko mislio u EU, bez obzira na koji način nas upozoravali na potencijal administrativni i svaki drugi koji imamo. Želim da vas uvjerim da evropska inegracija ide dobro, da evropska politika proširenja nije samo politika koja donosi učlanjenje u EU, već donosi sigurnost, stabilnost a to je veoma važno za kvalitetan poslovni ambijent”, rekao je Marković, otvarajući večeras u Tivtu biznis forum “Evropske integracije Zapadnog Balkana, uticaj na ekonomiju i razvoj biznisa”.

On je 2017. godinu ocjenio veoma uspješnom za Crnu Goru na makroekonomskom nivou i nivou fiskalnih politika, te da je rast ekonomije bio projektovan na 2,7 odsto a on je na kraju godine iznosio 4,4 odsto.

“To je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi, da po ovom stopi rasta i po stopi rasta iz prethodnih godina naša ekonomija duplo brže raste od ekonomije EU. Naravno ne zanosimo se tim podatkom”, naglasio je Marković, prenosi Radio Tivat.

On je dodao da je u emisiji euro obveznica Crnoj Gori nedavno odobrena najniža kamata i najduža ročnost od kad se pojavljuje sa svojim obveznicama na međunarodnom finansijskom tržištu.

“Taj ćemo novac usmjeriti na refinansiranje našeg javnog duga, relaksirannje opterećenje naših javnih finansija u naredne tri godine i na taj način više novca usmjeravati u kapitalni budžet“, rekao je premijer Marković ističući da će to biti prilika za banke da inveestiraju novac u razvoj infrastrukture, poljoprivrede.  On je najavio novi investicioni zamah u energetskom sektoru.

On poručuje da to neće značiti samo investicije u male hidroelektrane, vjetroelektrane, nego u solarnu energiju i nove objekte hidrocentrala, vjerovatno na Morači i Komarnici”, istakao je Duško Marković akcentujući da su “trendovi  u svim sektorima dobri i velike su razvojne mogućnosti”.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

to stari…obecanja ste sva ispunili…ponovo igrate shsh….vodite mir za rat…..od velikosrba postadoste 100% crnogorci….od milionera ostadoste djemperasi….

Ene and
Gost
Ene and

Neću da mislim hoću da mi se kaže koliko me košta ulazak u EU.

radijator
Gost
radijator

Nećete ni primijetiti na koja smo vrata ušli!

Kisa
Gost
Kisa

Neka si im rekao. Nasli oni iz EU da se pitaju kad cemo biti njihov clan. Mi se pitamo bre! 😂😂

Filozof
Gost
Filozof

Snila baba sto joj milo bilo 🙂

Max
Gost
Max

Mogu se kladit da necemo uci u EU do 2025 ,jer EU nece ni postojati do tada,raspasce se.

tebra
Gost
tebra

ako se do tada ne raspadne xD ajde markica brže to malo! ne možemo vas gledati više!

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Vlado gledaj engleze i uživaj igraju ples smrti 😃😂😀❤💋👍👿deki mene zatvorio vrata ja dekiju 😃😂😀❤😆👍👿ne slažem se sa bajernom da dovedu nika kovača za trenera poslije jup henkesa mislim da je veliki zalogaj za njega ali bože moj ja mu svu sreću želim 😃😂😀❤😆👍👿

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Plešete sa zvijezdama fudbal 😂😃😀❤💋👍👿vlado dobar si momak bio da te vratim malo na fudbal iz teškog našeg rata ***********gledaj loptu kako se okreće uživanje dok je gledaš kako se okreće i kotrlja pozdrav od dejana vidio sam pelea i maradonu *************😃😂😀❤💋👍👿

IbroDirkaNas
Gost
IbroDirkaNas

Eto uspjeh je sto su nam dali najnizu kamatu …. e Tito Tito sidji odozgo

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Svaka čast dule ni ja ga ne vadim više 😃😂😀❤💋👍👿

skejsis
Gost
skejsis

Bez obzira sta mislili u eu mi cemo se uclaniti, to je htio reci. Mozda je mislio da se moze clanska karta za eu falsifikovati? Neka mu neko rece da nas ne blamira, poceo je ka Migo

Poki
Gost
Poki

25 og u mjesecu see zaduzimo cijelu iducu platu da prezivimo!!!!stidite se markovicu!!!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Vjeruj Markovicu da10g ..nijesam u CG…Vjeruj da imam. za 100 zivota…Al vjeruj da mi se place(lelece)..Nenogu vjerovat…grlo mi suho…Crna Gora zenlja zlatnih obala..A celjad gladna i zedna…(fenomen svjetski)

daka
Gost
daka

Ti boga mi kada je 2025 sjutra,a ne za 7g

Ananije
Gost
Ananije

Kako dobro govori premijer Markovic,mora da jede ribu stalno!

Smiješni 😁
Gost
Smiješni 😁

A kakav je škoDu lik bez CdM-a! 😅🤣😂👏👏👏👏👏👏😄😆
Vazda!👌👍🇲🇪

Ernesto Che
Gost
Ernesto Che

Ocemo li biti na planeti zemlji za sedam godina.??Oce li nas biti??Moj Markovicu nista mi ne znamo za sutra znamo za sada.To jedino sto znamo SADA

Dukljanin
Gost
Dukljanin

MARKOVICU…MARKOVICU..2025 G…TO STO ZBORITE TO JE ZAOSTALI SVIJET…KAD BI MOGLI PAMET KUPIT NA KASU BILO BI VRH…ZASTO NIJESMO VEC U EU..IMAS LI ODGOVOR..PA CG IMA 620.000.STANOVNIKA…DAJTE SVICARCU DA VODI CG…NAPRAVICE OD CG ROLEX ZEMLJU.. MI SMO U TUNELU…MI ZAOSTAJEMO…NENOZEMO SE POMJERIT S TAKVIM RAZMISLJANJEM..DI JE NOVAC…SAMO DONACIJA SMO PRIMILI MILIJARDE EURA…NAJVECE BOGASTVO JEDNE ZEMLJE SU GRADJANI…A GRADJANI SE UBIJAJU SVAKI… Više »

Meho
Gost
Meho

Ma nemoj se nervirat dukljo vidis da teku med i mlijeko… To samo spolja nam rade inace ovdje unutra je Monte Karlo.

Gost
Gost
Gost

Duško je umislio da 🇲🇪 može da naređuje
🇫🇷🇪🇺🙄

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Može da ih uslovi 😆😅😄😃😂😁😀😆😅😃😂😂😁😀❤👍👿💋

Vase ime
Gost
Vase ime

Markoviću, živimo li u istoj zemlji?
Možemo ući do 2025.godine samo ako nas ubace komplet sa sve Srbijom, Makedonijom itd da se ne bi zaratilo. Junker je rekao kako stoje stvari.

Roki
Gost
Roki

To, Markiša, neka si gurnuo Trampa!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Generacije su vec izgubljene a tek 10 godina sledecih sto ce da se desava to ce da bude strasno ..al je bitno da vi zaradite penzije i budete na vlasti sledecih 10 god na supljoj prici …a vi ste nas isti smjestili ovdje.bruka dje mi zivimo

Garo
Gost
Garo

Ovaj misli da naređuje EU. Bez obzira sta ko mislio u EU o nasem napredku, moraju nas primiti. Ovaj misli da je EU crnogorska banana unija. Pobrkani loncici, Dule. Mi zavisimo od njh, a ne oni od nas.

marius
Gost
marius

Bice to i prijed.

Evo sad cemo
Gost
Evo sad cemo

Htio je da kaze: Bez obzira sto Makron mislio.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

“taj proces završiti do 2025. godine, bez obzira šta ko mislio u EU, bez obzira na koji način nas upozoravali na potencijal administrativni i svaki drugi koji imamo.” Kako, ima neka prečica? Da udjemo a da oni ne primijete!

Evo sad cemo
Gost
Evo sad cemo

Ovo je isto kao onaj momenat kad je stao ispred Trumpa. Pa ga je Trump ubrzo posle toga odgurnu. Wake up call. A treba tako s vremena na vrijeme da ih neko malo protrese, da se probude. Ipak vladaju 30 godina pa su umislili da i van zemlje mogu da diriguju.

Send this to a friend