Politika

Marković: Bugarska ne razumije neevropsko ponašanje nekih susjeda prema Crnoj Gori

Duško Marković

Nesporno, svi zvaničnici Bugarske – od predsjednika Vlade Borisova, predsjednice Parlamenta Karajančeve, predsjednika države Radeva su dali snažnu podršku Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije očekujući da će novi pregovarački pristup biti podsticajan i da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije, rekao je premijer Duško Marković nakon završenih sastanaka sa predsjednicom Narodne Skupštine Bugarske Cvetom Karajančevom i predsjednikom države Rumenom Radevim. Marković je rekao da Bugarska prati dešavanja u Crnoj Gori, te da ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

“Potvrđena je snažna podrška našoj zemlji u evropskoj integraciji i otvorene su perspektive još snažnijih bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država”, kazao je Marković crnogorskim novinarima na kraju posjete.

On je istakao da je na sastancima bilo riječi i o onim pitanjima koja treba da unaprijede ekonomske odnose dvije države posebno o turizmu, energetici i poljoprivredi.

“Imamo potpisane sporazume u zdravstvu i u kulturi i danas smo se dogovorili da veoma brzo dođemo i do zajedničkog sporazuma u obrazovanju. Istovremeno na tim ekonomskim pitanjima smo stavili u fokus uspostavljanje avionske veze između Sofije i Podgorice odnosno Varne i Tivta u sezoni”,  naveo je Marković.

Duško Marković

Dodao je da je na svim sastancima bilo riječi i o posebnim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, kojim ove godine predsjedava Bugarska te da je u toj oblasti fokusom na razvoju infrastrukture i infrastrukturnom povezivanju i saradnji u okviru energetskog sektora uvažavajući činjenicu da je Crna Gora sada regionalno energetsko čvorište.

Na pitanje Televizije Crne Gore kako Bugarska kao članica NATO-a i Evropske unije ali i većinski pravoslavna zemlja gleda na proteste koji se u Crnoj Gori organizuju povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, budući da je to na konferenciji za medije spomenuo i premijer Bojko Borisov, Marković je rekao da je i to bila tema na koju je razgovarao i sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

“Bugarska prati to što se dešava u Crnoj Gori, ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Ne razumiju odnos susjeda u odnosu na poziv za posjetu predsjednika Đukanovića Sarajevu. Jednostavno je saopšteno da Crna Gora ima pravo da pitanje slobode vjeroispovijesti i položaja vjerskih zajednica uređuje na sopstveni način u skladu sa Ustavom i da je svako miješanje u ta pitanja nedobronamjerno, nije evropsko i nije dobrosusjedsko”, poručio je Marković.

Marković i Radev

Prema njegovim riječima takva podrška je posebno važna jer dolazi od Bugarske – zemlje članice Evropske unije, članice NATO-a i pravoslavne zemlje.

“Ohrabreni smo takvim odnosom, pažnjom koja je usmjerena na Crnu Goru i tim povodom podrškom koju je Crna Gora dobila. A predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš inicijativom predsjednika Radeva. Dakle, ovaj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu. Ja sam naravno poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana”, zaključio je Marković.

<<<Borisov: Osuđujem izgrede nastale iz litija i protivljenje Dodika da Đukanović posjeti BiH<<<

On je ranije danas razgovarao sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ako
Gost
Ako

I mene bas cudi..svaki dan ubistvo,a svaki drugi tona koke..

007
Gost
007

MAJSTORE TAJ TREND JE U CIJELOM SVIJETU,DRZAVA CINI STA MOZE,A KAD JE DRZAVNI UDAR BIO , VI STE SE SMEJALI I TO ZA VAS JE BILO NEBITNO,NE NEGO VASA MRZNJA PREMA CG I DJUKANOVICU ,ZASLEPILA VAS DA NISTA NE VIDITE OSIM INTERESE TUDJE DRZAVE I TUDJEG NARODA PROTIV SVOJE DRZAVE ,PRVO TO RAZJASNITE U SEBI ,PA ONDA DAJTE KOMENTARE.ZIVJELA NASA… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Amerika je zabranila crnogorskim pomorcima da udju u drzavu jer svaki drugi svercuje kokain, jel ti to normalno?

Окле
Gost
Окле

Бгарска не разумје? Па то онда воду ваде Македонији, ако су тако европски орјентисани, а? Чини ми се да је ође прорадила на стара крминално-дуванска дружина. Нема, проблема, ми настављам по своме, док год је народ Црне Горе сложан, нема тога ко нам може ишта.

Probudi se
Gost
Probudi se

Dule, znas li da je Borisov juce prvi put cuo za nase probleme? I to od tebe. I vec ima stav. Ne treba mu da cuje drugu stranu. Dule, ima nas jos koji mislimo.

Simpatični dejo
Gost
Simpatični dejo

A sto tek činim milu sa procentima 😅😅😅😅😅

Simpatični dejo
Gost
Simpatični dejo

Kinezima dajem dva procenta a uzimam dvanaest pošto drže svi pare zajedno.

Ivan
Gost
Ivan

A ocete li brzo I A1 TV ugasit
Sada dok Otac Gojko ucesvuje u emisiju non stop struja nestaje.
SRAM VAS BILO
OVO VAM JE SVE PROVIDNO

Darko
Gost
Darko

Tesla je otkrio struju a ne gojko😃😃

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tesline nauke je ukrao Pentagon zato nemaju koronu
🤣🤣🤣

Luccic
Gost
Luccic

Medo gostuje otkriva kako je nastala ljucka zajednica i kako su djedovi gradili vincu

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Jesu li tamo napravljene one Tesline kutije.Ono oruzje sudnjega dana,utece NATO osramotise ih Srbi.

Luccic
Gost
Luccic

Mora neko bacio kletvu na elektricitet il zamadjija🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dje je
Gost
Dje je

Dako ove popove I politicare opali elektricitet pa se malo primire

Natalija
Gost
Natalija

Evo vele diga se dejvid ajk iz kreveta meda da cuje licno kraljica elizabeta mu prevodi ona je mileva nasa🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Toronto
Gost
Toronto

Pedsjedniče Vlade, pa mi smo Vas upravo zato poslali da im objasnite. 🙂

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Kazu da Markovic od ovoga nije mogao usta otvoriti.Cijeli satanak bugar stajao nije.Nagrdio je Srbe da je Markovica stid bilo sto progovoriti,ispalo bi da je probao kao da ih brani.Mogu onda zamisliti sto Njemci ili Englezi a za Amerikance zbora nema misle o njima.

Ramirez
Gost
Ramirez

Kada pocne rat i neznas na koga ces pucati,tuci prema bugarima neces nikada pogrijesiti.

Bojka
Gost
Bojka

Vlado Bugarine😁😁😁😁😁

Veka
Gost
Veka

Sad je srbijanac😁😁

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vlado bugarin a ti cisti Srbin 😀

delboj
Gost
delboj

Kako to da Bugarska crkva nije Srpska. To ne moze. Jos je odma pored Srbije. Znaju li Bugari da je njihova crkva u stvari Srpska.

Što to može bit
Gost
Što to može bit

Srbija mirna, dobra, nikoga ne dira, ne osporava vjere i nacije, ne posrbljava, ne osvaja, ne čini genocide, a svi su protiv nje. Što je to, do čega je to, zaboga, te su najbolji sa Rumunijom, s kojom ne zbore!?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Isto Isus Hrist je bio bez grijeha pa su svi bili protiv njega i razapeli

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Колико нарцисоидан и умишљени наци-фашиста мораш бити да би поредио Исуса са Србијом …

Coa
Gost
Coa

Koliko trebaš biti Los covek pa uvek pljuvati Srbiju za sve što ne valja!!!
Objavite ako ste imalo pošteni!!!!

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Србију пљувају сви због ствари које ради.
По вама је добар само онај који аминује понашање Србије.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srbija je donijela civilizaciju na Balkanu, stvorila sve Jugoslavije, obnovila drzavnost i hrvatima i slovencima, prva se borila protiv svih stranih imperija.

Slusaj
Gost
Slusaj

To i jeste razlika izmedju vas i nas. Mi bi normalnu evropsku drzavu a vama je Bugarska najveci domet

delboj
Gost
delboj

Vi bi jednonacionalnu pravoslavnu drzavu sa vjerovatno proganim svim ostalim narodnostima. Ne moze vam ta prica zadnjih 10 dana poreknuti ono sto ste pricali 30 godina.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mi hocemo naprednu SRPSKU pravoslavnu Njegosevu drzavu

KPJ
Gost
KPJ

DJECA SU GLADNA PO SKOLAMA MARKOVICU
PODIJELISTE DJECU NA SIROTINJU I BIZNISMENE

Slusaj
Gost
Slusaj

Njihova nisu

Kotor66
Gost
Kotor66

Hahaha Bugrska divna zemlja,odlicno je vode pa nama nesto da kazu…stopa kriminala im veca od stope novorodjenih, pitajte Honduras za misljenje??

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bugarska je u Evropskoj uniji,Srbistan je u uniji sa Rusijom ,a one druge zemlje iz tog saveza treba da budes dobar poznavalac geografije da znas dje su

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ne brukajte nas vise!!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Sto covjek moze vise nekome reci da bi vas mogli vise obrukati no sto vi obrukaste sebe

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

IA IA IA EVO OVAKO KA JA

Sefket
Gost
Sefket

Nisko ste spali. Brukate nase pretke.

Prinzip
Gost
Prinzip

Hajde ne brukajte se i ne kmecite kod bugara. Znamo mi dobro kako bi nas oni branili od srba.

Dusan
Gost
Dusan

Hahaha Bugarska, stara demokratska drzava😂

Maki
Gost
Maki

Eeee jado jadni samo idete i kukate po svijetu tj.sirite medijsku kampanju protiv Srbije,a vi sta radite prema srpskom narodu i crkvi?Daj nam primjer staradi Srbija protiv CG? Samo napamet naucene floskule upucene prema srpskom narodu,bruka !

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Maki ako uzde kakve sankice Srbiji vi patriote srpske ne vjerujem da bi ste I do granice Srbije dosli a ne posjetili.Ne bi vi niko glasa cuo vise no kad vas ispratise i iz Hrvacke i Bosne a sa Kosova o tome je suvisno rijeci trositi.Zato neka vam igra jer cete samo braci napraviti katastrofu tako da ce se I… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Jos Ruminija i Albanija pa da budemo u drustvu skoro jednakih. Ipak su i te zaostale zemlje daleko ispred nas zahvaljujuci DPSU.

UV Ray
Gost
UV Ray

O sto je sa Bugarskom danas

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Baš je Bugarska primjer evropljana vala…

Bulgaria
Gost
Bulgaria

Sto im fali?

GandalfBijeli
Gost
GandalfBijeli

Jeste navalili izdajnici s komentarima nakon sinocnjeg debakla? Rekli u centrali pojacaj da narod ne pomisli da smo izdusili. Evropa su bugari za srbiju naravno, vi odje dolazite kao konobari, na plantaze i gradjevine.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mi odje? Ja izdajem sobe vama cikoticima na moru jadan ne bio

Maki
Gost
Maki

Puknuces od mrznje .

SrbiSuCGPoreklo
Gost
SrbiSuCGPoreklo

Jok, Serbija je

Send this to a friend