Politika

Marković: Crnogorci su plaćali najveću cijenu da budu svoji na svome

Predsjednik Vlade Duško Marković večeras je organizovao svečani prijem povodom Dana nezavisnosti i tom prilikom je poručio da je nezavisnost sveta obaveza svakog Crnogorca.

Na samom početku, premijer se podsjetio riječi lidera pokreta za obnovu nezavisnosti i tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, izgovorene prije godinu dana kada je obilježena desetogodišnjica nove Crne Gore: ” Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza”.

“Vjerujem da je svaki 21. maj datum kada se moramo podsjećati te najveće, svete obaveze svakog Crnogorca i svakog građanina Crne Gore. Ima država i naroda koji ne moraju to rade. Zbog svoje veličine, zbog svoje snage i moći, zbog vjekovnog trajanja – to pravo im je dato, jednom za vazda. Bez mudrosti i strpljenja nezavisnost nije mogla biti obnovljena.Od kad postoje Crnogorci da budu svoj na svome plaćali su najveću cijenu i tako vjekovima. Pravo i pravda su nekad posustajali i ne smijemo zaboraviti kad nam je  prije jednog vijeka izbrisana drzava”, rekao je Marković.

Trebalo je, kao navodi, da prođe jedan vijek da Crna Gora obnovi svoju nezavisnost.

“Ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka. Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i Pravo i Pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Gotovo cio jedan vijek bio je potreban da osvane 21. maj, da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države”, dodao je on.

Marković je dodao, da su prošle  decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – “da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena.”

“To smo uspjeli 2006. godine. Prošle su decenije dok je stasala generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i malog naroda nije za svagda data. Da nam se nikad ne ponovi Pariz 1919. godine. Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati sudbina naše drzave. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu”, poručio je on.

Dodao je da je Crna Gora već 5. juna, postati članica NATO-a, a u narednih, četiri ili najviše pet godina, naša zemlja će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.

Međutim, premijer naglašava da nas čeka još puno posla.

“Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju,da zakoni važe jednako za sve, da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo,da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori, da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu…”, poručuje Marković.

Prvi put u istoriji, naglašava on,  Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima.

“Da ujedini sve potencijale. Da se svim snagama okrene razvoju. Da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu! Iskoristimo tu istorijsku šansu; budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala”, naveo je premijer.

Svečanom prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Među zvanicama su bili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Skupštine Ivan Brajović, SDT tužilac Milivoje Katnić, predsjednica vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, direktor UP Slavko Stojanović, kao i ministri u Vladi. Među zvanicama su bili i predstavnici medijskih kuća, kao i mnogobrojne istaknute ličnosti.

 

 

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Milutin
Gost

Što vi koji pišete ovaj prilog, k’o da ‘ćete da strašite narod, među prve prisutne nabrojaste tužioce, sudije i miliciju. Tek poslije ministre. Nedostaju zvijezde granda. A ko šiša intelektualce i umjetnike.

bred
Gost

Srećno, srećno, Crna Goro! Samo naprijed, ne okreći se! A onih koji bi da te satru vazda je bilo, samo im ne treba okretati leđa jer su lukavi. “Sačuvaj, Bože, od lukavoga” ! Srećno, ponosna Crna Goro, i neka nad tobom vječno vijori tvoj ORO!

Marija
Gost

Svi imaju tuzne face i depresivni su malo jer nema Mila!
Osim zena od Brajovica, ona je vesela plavusica!

konačno
Gost

Mila ima, no ga neki namjerno ne vide, a vidjeće ga u svoj svojoj harizmi. A što Marija primjećuje neku “tugu” vjerovatno to dolazi odnekud iz nje, jer mi ostali vidimo samo ozbiljnost i raznolikost po polu. Vidimo puno patriota koji su potrebni Crnoj Gori.

cikotić
Gost

Kažu da je francuskinja- Depardje!

Hm...
Gost

Markovicu dje je 200 nezavisnih,samostalnih i nadasve suverenih nicim cukanih kilograma????

Dzo
Gost

Sto su nam pradjedovi sticali, mi smo raskupusali i rasprodali. Pustoga nam obraza i junastva danasnjega.

konačno
Gost

Pa neki zaista imaju danas “pust obraz”, kako kažeš, Džo. Takvih je prilično, no će ih biti manje. A što se tiče đedova, neki baš i nijesu bili dobar primjer, jer su ostavili recidive s kojima se danas država bori. Ali, kad se Crna Gora nije borila?

Martin
Gost

JEDAN,MOZDA i NAJBOLJI…(GOVOR)..U ISTIRIJI CRNE GORE…. KOMPLIMENT HERR… PREMIER!!

kurta i murta
Gost

kako sudbonosni simbolicni istoriski drevni misticni trenuci za crnu goru.samo su se zeznuli dosli su kolima sa cg tablicama tako da su svi u prekrsaju.

kći patriote
Gost

“kurta i murta” su danas kod onog Železnjaka, a ovo što vidiš su oficijelni predstavnici ove države, naravno u svečanoj prilici, sa svojim parovima, jer protokol nalaže. Pozdravljaju crnogorsku zastavu!

Cetinje_ne_radi
Gost

Markovicu, vjerujes li ti u ovo sto pricas?

kći patriote
Gost

“Cetinje_ne_radi”, da ti odgovorim: Ima nas mnogo koji vjeruju ovim Markovićevim riječima. Apsolutno.

16651650000000$
Gost

Malisic neće zenit sina ja mu ne dam. …..da se ne nada trebam ja da dodjem na veselje a neću doc osta mi je dužan a malo mi je osta dužan i rako deformitet

16651650000000$
Gost

Luka i jelena su bili isto

16651650000000$
Gost

Dobar dan čika slobo jeli kući Mali momo

kurta i murta
Gost

ne sjekirajte se nece nam je niko ponijet i bice vjecna to je sigurno.samo steta sto je ova zakonodavna sudska i izvrsna vlast prolazna .kako nas samo cuvaju i cak su nato angazovali pa mi smo sigurni sto posto kako cu nocas da zaspem.aj zivjeli

kći patriote
Gost

“kurta i murta”, a ko nije “prolazan”? Nego, važno je da tu uvijek bude neko KO VOLI OVU ZEMLJU. Tako, uživaj, UVIJEK ĆE BITI PATRIOTA.

cikotić
Gost

Kako su povezani Baković, Stojanović i Jelić?

pazarponovo
Gost
Trebalo se znati oduprijeti Srbiji i Rusiji 🙂 Pa Kostunica, pa drzavni udar 🙂 Pa tableti za PzP 🙂 To su vijesti. Ne bojte se nece premijer izaci da kaze koliko su povecali standard i smanjili nezaposlenost. Sta se to vas tice? Sto se mijesate, parama oni raspolazu. Pare su za njihovu djecu, a vama je dovoljno “liderstvu u regionu”,… Više »
Bokelj
Gost

Da je vječna lijepa Crna Gora.

LJUBO
Gost

OVIMA STO SE NESVIDJA SVETA CRNA GORA NEKA IDU IZ NJE PROSTO IM BILO.

wpDiscuz

Send this to a friend