Politika

Marković: Država će imati snage da sprovede zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocjenjuje da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kada ga parlament usvoji, biti veliki korak za demokratiju i osnovna ljudska prava i naglašava da će država, bez obzira na protivljenja sa raznih strana, imati snage i odlučnosti da zakon sprovede u život.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kada ga parlament potvrdi, biće veliki korak naprijed za demokratiju i osnovna ljudska prava i slobode. Kada takvom konceptu dodate obilježja očuvanja kulturnog identiteta i tradicije našeg naroda, i principe kojima se na temelju slobode i jednakosti uređuju odnosi države i vjerskih zajednica, onda sam uvjeren da pred sobom imamo istorijsku priliku da ova pitanja stavimo tamo gdje pripadaju. Što se tiče njegove primjene, državaće imati i snage i odlučnosti da ga sprovede u život, kakva god bila i odakle god dolazila eventualna protivljenja”, kazao je premijer u intervjuu za Pobjedu.

Kako je istakao, Crna Gora danas i Crna Gora prije obnove nezavisnosti ne liče jedna na drugu.

“I to u korist današnje Crne Gore. Dakle, nema istine u ocjenama da je naša politika ostala dužna predreferendumskoj Crnoj Gori, a ni onoj poslije referenduma. Građanima smo obećali državu, i obnovili smo nezavisnost. Deklaracijom o nezavisnosti, članstvo u NATO i integraciju u EU, definisali smo kao ključne ciljeve državne politike. Već smo dvije godine punopravna članica NATO i predvodnik u procesu učlanjenja u EU. Dakle, i ova obećanja smo ispunili. Obećali smo građanima viznu liberalizaciju i danas naši građani i privrednici uživaju slobodu kretanja i putovanja u okviru Šengen zone. Najbrže rastuća smo ekonomija sa najvećim standardom u regionu van zemalja EU”, navodi Marković.

Istakao je da se vlasti može prigovoriti dosta toga s pravom, posebno kada je u pitanju standard rađana i njihova potreba da žive bolje.

“Ali posvećenost državi, njenom suverenitetu i samostalnosti, da bude svoja i sama odlučuje o svojoj budućnosti sigurno ne! Prljava kampanja protiv vlasti, ogovaranje sopstvene države na svakom mjestu i svakoj prilici je, u stvari, politički napor da – Crne Gore ne bude”, dodaje Marković.

Upitan zašto crnogorska država nije bila u stanju da ukloni nelegalno sagrađenu limenu crkvu na Rumiji, a sada nema snage da ukloni krstionicu u moru kod Tivta ili nelegalno sagrađeni objekat u Dajbabama, Marković ističe da je to suviše naivno i laičko promišljanje svih koji to spočitavaju.

“Vlada ovom pitanju prilazi sa punim senzibilitetom kako se ne bi pojačavale podjele u zemlji među pravoslavnim stanovništvom. Društvena kohezija nam je cilj i potrebno nam je strpljenje da bismo ga postigli. Naravno da nećemo dozvoliti da se na državnom ili zemljištu vjerskih zajednica, suprotno zakonu, grade vjerski objekti samo zbog toga što je to zapelo za oko nekom svešteniku. Zbog toga i donosimo Zakon o slobodi vjeroispovijesti, da bi se vjerskim zajednicama utvrdila prava ali i obaveze, jer je sada u primjeni onaj iz 1977. godine”, cijeni on.

Najvećim uspjehom Vlade u ove dvije godine smatra investicioni zamah na sjeveru.

“Prvi rezultati u ove dvije godine na tom planu već su vidljivi. Zbog toga je završetak prioritetne dionice auto-puta i nastavak radova na sljedećim od presudne važnosti za razvoj sjevera i zemlje u cjelini. Već vidljiva zimska skijaška infrastruktura, projekat Đalovića pećine koji napreduje, otvaranje fabrike kisjele vode, razvoj poljoprivrede su rezultati koji me posebno raduju i motivišu”, dodao je Marković.

A na pitanje šta je njegovom kabinetu zadalo najveće probleme, predsjednik Vlade tvrdi da je to nespremnost opozicije da doprinosi političkoj, društvenoj i razvojnoj koheziji.

“Zapanjujuća je dosljednost u bojkotovanju institucija i pokušaji blokade rada istih. Pristup negacije i želje da bude svima gore, da država bude na koljenima da bi je onda oni navodno podizali je teško razumljiv. Mislim da vlada koju predvodim radi dobar posao. Ali to nije njen maksimum. Nema pravog rezultata, niti promjene načina razmišljanja o državi i njenim prioritetima, bez dijaloga i približavanja stavova upravo o tim pitanjima. Vjerujem da to vrijeme dolazi, a onda će i ovoj a i svakoj drugoj vladi zadatak biti lakši, a rezultati vidljiviji”, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

MARKOVIĆU I PAŽINU,POMOGAVI SVETI ĐORĐE,SVETI ĐORĐE I ILIJA I OSTROŠKI VASILIJA.SVAKOME SVOJE,OD TUĐEGA TUGA BIJE.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kad ste mogli zakon o trećem detetu onda sve vi možete…..do jedne cure jer se istorija ponavlja….što bi rekli Spiljari…ničija nije do zore djela…

Vesna
Gost
Vesna

Neka je vjecna Crna Gora
Neka je vjecna Crnogorska crkva
Vakatbje.
Nikad vise 1918

Popovic Cuca
Gost
Popovic Cuca

Bas me interesuje oceli novo izgradjena CPC na Cetinje bit oduzeta i data Mitropoliji jer ovi Mirasevi nemaju ni pun autobus vjernika

vukomita
Gost
vukomita

ZADNJA JE URA DA SE NESTO UCINI PREMIJERU MARKOVICU…POKOLJENJA CRNOGORACA CE VAS BLAGOSILJATI AKO OVU NEPRAVDU I LAZ ISPRAVITE A VAS JE TO ZAPALO OCIGLEDNO

Ljuta
Gost
Ljuta

Komite su bili obični banditi koji su se borili protiv pravne države…kao partizani do sept 1944g

adačuš
Gost
adačuš

Markoviću počeli su odavno da se sprdaju sa CG po mnogim a posebno po tom pitanju.Doživljavaju nas ko nejake Uroše.Ako radiš za ovaj narod,a trebao bi jer ti dade pravo,budi nepokolebljiv i jasan.Istorija će pamtiti ili nindže ili mindže.

Ljuta
Gost
Ljuta

DPS kad je bio najaci nije imao 35% glasača ukljucujuci one sa kovertom kupljenim…i manjinskim narodima

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

E to, to majstore, to je strasno bitno za kvalitet zivota. Takni u pravoslavlje i svetinju pa ces da vidis.

Vasilije
Gost
Vasilije

Reče Marković : “…očuvanja kulturnog identiteta i tradicije našeg naroda…” Kojeg naroda u gradjanskoj Crnoj Gori? Misli li na najbrojniju manjinu u Crnoj Gori? A država će batinom da ućeruje pravu vjeru ostalima?

Nezavisna Boka!
Gost
Nezavisna Boka!

Za dan državnosti tuđe zastave se viore Podgoricom, sve je jasno.

Rolex
Gost
Rolex

Da moj premijeru ako nastavite ove igre bez granica sa SPC(30 god),procijena je da 2041 godine Crna Gora bude zbrisana od strane srpskog nacionalizma,a takvo ponasanje vlasti u demokratskim drustvima zovu jednostavno izdaja nacionalnih interesa i drzave,e pa vidji sta je cinjeti!

Laf
Gost
Laf

Nadjoše kod one Mišolićke jedan Rolex. Jeste li rodjaci?

Ljuta
Gost
Ljuta

Role Nije radijator

Bob Rock
Gost
Bob Rock

‘Oce. Kao sto je uklonila limenku na Rumiji, krstionicu u boki, diskoteke (citaj javne kuce) u budvi itd itd otd…

Tupko
Gost
Tupko

Vala mene kuci uciti necete da smo dukljani,da su mi hrvati blizi od srba,da kralj nikola srbin nije bio,da je njegosa zaveo sima milutinovic..da pricam crnogorski..da mi je mitropolit miras..djeca ce mi znati da su srbi iz crne gore,crnogorci za ponos,sparte slobodarske,da se ne savija ni pred kim..a vi sprovodite zakon slobodno..i treba.ja sam u moju kucu kralj,i nece mi… Više »

Bogomolja
Gost
Bogomolja

Bogomolje ne cuvaju goloruki popovi, fratri i imami sa vjernicima vec strah od Boga.
U najzescim rativima se vodilo racuna da se ne otimaju nicije bogomolje, jer je vrijeme pokazalo da se otimaci ubrzo kaju zbog grijeha koji pocine.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Pa što stražare onda kod Ristine krstionice što mu je imperator Konstantin ostavio u amanet da je obnovi?

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa burazeru ali Konstantin se nije rodio u Niš?

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Bas su srblji vodili racina kao u Bih sto su porusili 800 dzamija…

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Srblji? Mislis tvoji preci koji su vjeru promijenili. Eee Crna Goro na sto si spala da te kao vole i brane muslimani i albanci a svi znamo sto im je u dushi, da bi te najradje porusili i poturcili.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U pravu si , takođe su pobili 1 000 000 muslimana u Srebrenici.

Ljuta
Gost
Ljuta

U te djamije su ušli i izgradili srbi koji su primili islam….i taj uplati izetbegovic se izjašnjavao kao Srbin do 1974 i titovog ustava kad muslimani postadose ne narod već nacija…..eto posle 25g nece da budu ni muslimani no bošnjaci..vjerujem da znaš zašto?

Ljuta
Gost
Ljuta

Do 1501g nije bila niti jedna djamija u CG i BIH

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nada umire zadnja

Kad bi moglo
Gost
Kad bi moglo

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, biće veliki korak naprijed za demokratiju kojima se na temelju slobode i jednakosti uređuju odnosi države i vjerskih zajednica, jer je došlo do širokog konsenzusa, pa država neće imati potrebe da reaguje!

Ljuta
Gost
Ljuta

Sloboda vjere je USTAVOM zagarantovana ali milo i DPS okg bi imovinu i to samo srpsku….malo mu je? Samo da se ne uguši u prevelikom zalogaju

zabluda
Gost
zabluda

Ja sam, sve do skoro, mislio da je Crna Gora gradjanska, sekularna i demokratska zemlja i da su u prvom planu standard i ekonomija države.

Vule
Gost
Vule

Crna Gora jeste demokratska i sekularna država. Što je tu sporno?

bez zablude
Gost
bez zablude

Koliko imaš godina, Vule?

Ljuta
Gost
Ljuta

Jeste gdje je sekretar NVO mitropolit cpc 🦗🦗🦗🦗🦗🦗🥳🦗🐀🐀🐀🐀🐀👾

Gaeta
Gost
Gaeta

Da li će država imati snage da zaustavi kriminal na visokom nivou ?

Ljuta
Gost
Ljuta

Hoće ako opstane od fukara

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Da nijeste 90-ih faktički povampirili crkvu danas bi sve to bilo mnogo lakše.

Drale
Gost
Drale

Ja se nadam da ce ovaj narod smoci snage da oslobodi ovu zemlju od ove savremene okupacije koja nam dozvoljava samo da prezivimo da mogli da vladaju sa nama..zivimo gore nego za vrijeme turske okupacije..

Trn
Gost
Trn

A kako se to živjelo za vrijeme “turske okupacije”? Koliko ti to, Drale imaš godinica?
To o turskoj okupaciji se skoro razglabalo samo u crkvama SPC !

Drale
Gost
Drale

Procitaj jednu knjigu samo i shvatices sve..ako ti je muka da je procitas zamoli nekog ucenog covjeka da ti je preprica

nele k.
Gost
nele k.

Da nisi malo prećerao Drale?

Drale
Gost
Drale

Za vrjeme Osmanlija nnarod je imao samo toliko da prezivi..ni sad nije nista bolje

Ljuta
Gost
Ljuta

A ti to znaš? Rekao ti je komšija i?

Simo
Gost
Simo

“Za vrijeme turske okupacije”? znaš li ti što pričaš? Ovakvi komentari su mi totalno neshvatljivi.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Zivjeli ili prezivljavali mora se znat za sva vremena i buduca pokljenja sto je crnogorsko i tu stavit tacku..nece nam strani ili domaci popovi drzat drzavu na udicu …..

Instalacije
Gost
Instalacije

Slično, Marković je javno izjavio da su znali da je 85% gradjana protiv priznanja Kosova, a ipak su ga priznali! A “država” će imate snage i odlučnosti da sprovede u život i tu odluku i sve slične odluke uskih interesa? Je li ovo moguće?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma nisi ti njega shvatio….on to samo povremeno kad ga uhvati kriza indetiteta

Send this to a friend