Politika

Marković: Eksplozija pozitvnih događaja na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan je tokom proteklih godinu i po eksplodirao pozitivnim događajima u odnosu na ranija razdobolja, ali lideri država regiona moraju nastaviti da sarađuju, kako bi stvarali nove prilike, prije svega na otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju bolje perspektive za mlade, poručio je danas nakon prve sesije londonskog samita predsjednik Vlade, Duško Marković.

Ono što je, ocijenio je, sasvim izvjesno je to da smo pet godina nakon pokretanja Berlinskog procesa inicijativom njemačke kancelarke Angele Merkel napravili u regionu ozbiljan napredak, koji se manifestovao u nekoliko ključnih stvari u proteklih godinu i po-u novoj strategiji Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, novom paketu proširenja i naravno Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u Sofiji.

“Danas smo se dogovorili da treba nastaviti na tragu tih dokumenata i uspjeha da stvorimo za Zapadni Balkan nove prilike kako bismo obezbijedili ekonomski rast, razvoj i nova radna mjesta”, rekao je predsjednik Vlade.

Tokom prve diskusije, premijer je ocijenio da svi lideri u regionu moraju više činiti na stvaranju bolje perspektive za mlade.

“Mladi su najveći kapital koji imamo na Zapadnom Balkanu. Moramo raditi više da stvorimo nove prilike za njih, a te nove prilike su moguće ako ekonomija napreduje i ako otvaramo radna mjesta. Mi u Crnoj Gori to radimo kroz Berlinski proces, prošle godine ekonomski rast nam je bio 4,3, a u prvom kvartalu ove godine 4,5 odsto. Otvaraju se hiljade radnih mjesta za mlade ljude. U turizmu koji učestvuje sa 24 odsto u našem BDP-u imamo veoma kvalitetna radna mjesta, za pet mjeseci otvorili smo ih 1.000, a posljednjih godina smo otvorili 26.000 malih i srednjih preduzeća. Ali naši ljudi nijesu spremni da rade na tim pozicijama”, rekao je Marković.

Dodao je da još postoji nekadašnja svijest da je bolje raditi u državnoj službi za manje novca nego u privatnom sektoru za dvostruko više.

“Znači da privatni sektor još nije zavrijedio povjerenje kod mladih ljudi. U Crnoj Gori smo zato predložili na prošloj sjednici Vlade moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru”, rekao je Marković.

Premijer se zahvalio premijerima Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva Bojku Borisovu i Terezi Mej na organizaciji prethodnog i današnjeg samita, koji za cilj imaju dalji napredak u regionu.

Govoreći o perspektivama u neposrednoj budućnosti predjednik Vlade Crne Gore je pozdravio inicijativu evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana na ideji za projekte u oblasti energetike budu finansirani zajedničkim procedurama.

“Što se Crne Gore tiče-u tom pristupu imate našu punu podršku”, zaključio je Marković.

Pored predsjednika vlada država Zapadnobalkanske šestorke, u radu Samita učestvuju premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej, Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Poljske Mateuš Moravjecki, Hrvatske Andrej Plenković, Slovenije Miroslav Cerar, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, kao i visoki zvaničnici Italije i Francuske.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Da sam iseljenik 2 ili 3 generacije radovao bih se ovakvoj ,,eksploziji,, napretka CG. Realnost je: eksplozija dva moja autaa u sred PG, zbog trecceg ,,mafijasskog,, a joss neotkrivena pochinioca vecc 8 mj. eksplozija ,,kupljenih,, diploma zbog kojih nassa djeca nemaju zaposlenja, eksplozija partijskih benificija manjinskih eksperata, eksplozija milionera I utajivacha poreza, eksplozija milionskih gressaka institucija sistema..

Lika
Gost
Lika

Eksplozija imamo dovoljno markovicu….pocev od fabrika dje stradaju radnici koji rade za 300 pa do svakodnevnih po ulicama koje ste vi dozvolili….dje ne smijemo djecu pustii u podne da se igraju pored fontane u centru glavnog grada……

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ajde Markoviću govori u ime zemlje koju predstavljaš a ne u ime Balkana.
Šugoslavije više nema a neće je više nikada ni biti.

Ćotek
Gost
Ćotek

Da te Śuge ne bi, danas bi ti čistio Švabi čizme i bilo bi šprehenzidojič 😻

Nefi
Gost
Nefi

Druze Dusko ,mladi ti odose put Zapada a rijetki put Rusije .Hiljde radnih mjesta od po 300 eura ako ih ima toliko .Ako zelis stvarno da napredujes moras otici preko grane ili na brod ostalo je samo prezivljavanje ili da fatas vezu za kakavu agenciju da parazitiras na drzavne jasle .Smrt fasizmu ,ludom radovanje

lee moon
Gost
lee moon

Reinkarnacija Sveta Marovica

Istina
Gost
Istina

Ko zna šta je pjesnik mislio da kaže?

Lomi
Gost
Lomi

Nego brzo ce zima,ima li radijatora?

RASPAD SISTEMA
Gost
RASPAD SISTEMA

Gdje živiš ti PRemijerU,u nekoj drugoj galaksiji ??
Plate po 350-400€,mladi sa fakultetima kafenisu,zabranio si zaposljavanje do daljnjeg,150 bombaskih napada i ubistava u poslednjih par godina !??
NAPREDAK—Šta priča ovaj e ???!

Englez i Rus
Gost
Englez i Rus

Prica bajke, kao i uvijek. A bajke u ovom slilucaju je ljepse ime za L…

Babalu
Gost
Babalu

Duletu dobro odradila fabrika iz mojkovca pa je srecan 😂😂😂

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Obezbijedite da privatni sektor poštuje zakon o radu pa će imati više povjerenja.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ali i da smanje dazbine privatnom sektoru i poreze

Send this to a friend