Politika

Marković i Ma Peihu: Kina podržava crnogorske strateške ciljeve

Međudržavni odnosi Crne Gore i Kine su otvoreni i prijateljski što daje prostor za proširivanje ekonomske saradnje, naročito za produbljivanje saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi, konstantovano je na sastanku predsjednik Vlade Duška Markovića i potpredsjednika Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Kine, Ma Peihu.

Marković je istakao da Crna Gora principijelno podržava politiku jedne Kine i da cijeni to što je Kina kao globalna sila uvijek imala razumijevanja za strateške ciljeve Crne Gore i što ih nikada nije dovodila u pitanje.

Ma se posebno zahvalio Crnoj Gori na principijelnom i čvrstom stavu rekavši da  Kina izuetno cijeni politiku naše zemlje u pitanjima od kineskog nacionalnog interesa kao i da  Kina, sa svoje strane, ima puno razumijevanje za crnogorske strateške ciljeve i da poštuje izbor građana Crne Gore u određivanju sopstvene budućnosti, kazali su iz Vlade CG.

Sagovornici su se saglasili da kineski projekat „Pojas i put“ predstavlja šansu za sve države unutar inicijative kako u ekonomiji tako i na polju razmjene ljudi i ideja čime se doprinosi boljem razumijevanju i povećanju bezbjednosti.

“Crna Gora u potpunosti podržava Inicijativu i aktivno će učestvovati u njoj”, rekao je Marković.

Prioritetna dionica Autoputa Bar-Boljare, koji gradi kineska kompanija CRBC uz 76 crnogorskih podizvođača, istaknuta je na sastanku kao primjer dobre saradnje na uspješnom projektu.

Ma je izrazio zadovoljstvo dobrim napretkom radova i izrazio uvjerenje da će Autoput biti izgrađen u predviđenom roku i sa najvišim kvalitetom te da će doprinijeti ne samo prosperitetu Crne Gore već i građanima cijelog regiona.

Konstatovano je da je Crna Gora interesantna za kineske investicije, posebno u oblasti tehnologija za obnovljive izvore energije i u oblasti proizvodnje zdrave hrane, te kao destinacija za veći broj kineskih turista.

M. B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

vratite im uzete kredite ba brodove prije izbora

Send this to a friend