Politika

Marković: Konstatovali smo da je manipulisano pismom koje je papa uputio Irineju

Premjer Duško Marković, nakon posjete Vatikanu, kazao je da je sa kardinalom Parolinom zajednički konstatovao da je bilo zloupotreba i manipulacija pismom u ovom segmentu koje je papa Franjo uputio Irineju i naravno koje ja dobio od kardinala. Kako je istakao ovo je bila prilika da jasno kažu  da ovdje nije prostor manipulacijama, nego dijalogu i razumijevanju i najvećem stepenu usklađenosti.

<<<Papa Franjo dolazi u Crnu Goru sljedeće godine<<<

“Mislim da je Crna Gora to već i uradila”, kazao je premijer novinarima u Vatikanu.

Na pitanje da li je o ovom Zakonu razgovarao sa papom Franjom, premijer Marković je rekao da nije konkretno o Zakonu ali da jeste o drugim aspektima vezanim za ovaj akt kao što je sloboda vjeroispovijesti i položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Kardinal Parolini, dodao je premijer Marković, je rekao da je potreban najveći stepen usaglašenosti, što je i cilj i države Crne Gore i Vlade u pripremi ovoga zakona. Premijer je na sastanku saopštio da smo, slijedeći taj cilj, već dugo imali permanentne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, pa i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Marković, koji je bio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, kazao je da je razgovor sa papom Franjom bio interesantno dug i veoma sadržajan te da ga je iznenadilo njegovo poznavanje Crne Gore i onih politika koje naša država promoviše, a koje su u skladu sa politikom i naporima Svete Stolice.

To se odnosi na ona pitanja koja se tiču najsiromašnijih, izbjeglica, ekumenizma, klimatskih promjena i ekologije.

“Ono što je najvažnija poruka iz tog razgovora je da je papa Franjo potvrdio dolazak u Crnu Goru iduće godine. To nosi veoma snažnu emociju u Crnoj Gori kroz različite aspekte i samo je pitanje utvrđivanja datuma posjete zbog agende koju Sveti Otac ima”, kazao je premijer Marković novinarima u Vatikanu.

On je dodao da je imao sastanak i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je imao dug i sadržajan razgovor o svim pitanjima naših odnosa i saradnje. Sastanku sa Parolinom prisustvovao je i sekretar za odnose sa drugim državama Pol Galager.

Konstatovani su odlični odnosi i komunikacija na najvišem nivou, a na sastanku je razgovarano i o otvaranju rezidencijalnog predstavništva Vatikana u Podgorici.

“Saglasili smo se da ćemo u idućoj godini uraditi sve zajedno da u Podgorici otvorimo apostolsku nuncijaturu”, rekao je premijer.

On je dodao da je razgovarano i o aktuelnim pitanjima koja se tiču donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Zaista je bila dobra prilika da predstavim kardinalu Parolinu šta smo sve radili na tom planu posljednjih četiri, pet godina, do kakvog smo Zakona došli – do Zakona sa najvećim standardima u ovoj oblasti koje poznaju najrazvijenije demokratske zemlje današnjice, verifikovane od najvažnijeg savjetodavnog tijela Venecijanske komisije, sa željom da Crna Gora nakon nezavisnosti i ovo važno pitanje uredi zakonom jer, postojeći Zakon je kao što znate, onaj iz 1977. godine”, rekao je predsjednik Vlade.

 

156

avatar
1000
63
93
0
 
107
DrobnjakDANGRADMIGO POLAZNIKTorsadesDubrovnik zlo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drobnjak
Gost
Drobnjak

Na svašta su oni spremni !
Ista u va ideologija što nam je iz crkve srba pripovjedačku je zapalila Balkan , srušila u krvi SFRJ , oni su na svašta spremni , u pamet se Crnogorci !

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Hita mila gora ka katolicanstvu. Samo naprijed. Preci su stotinama godina odolijevali da ih ne prevedu u islam, ali ce zaljubljenici u lik i djelo milentija djukanovic rado poljubit ruku Papi. Sto bi rekao Vladika – Nek ad prozdre, pokosi satana

Crni
Gost
Crni

Vi manipulisete narodom evo 30 god.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

U pravu je Marković, ipak su oni eksperti za pisma.

MIGO POLAZNIK
Gost
MIGO POLAZNIK

Za kuverte doktori, sad je vidiš, sad ne vidiš. Bilo 97500, nestalo 50000.

Petar
Gost
Petar

Evidentno je da Premijer uziva veliki povjerenje u medjunarodnoj zajednici, rekao bih i vece od Predsjednika drzave.

NiksicankaMNE
Gost
NiksicankaMNE

Samo naprijed, Premijeru, Zakon se mora usvojiti, da malo ovi svetosavci primire u Crnoj Gori! Svaku su mjeru presli i ne mogu de vise trpjeti !

ROKI
Gost
ROKI

Kako si to konstatovao, svega ti ? Ako usvojite taj zakon onda cu ja sa grupom mojih komsija da registrujem crkvu. Izgleda onda da svako to može.

Haris
Gost
Haris

Naravno.

Dubrovnik zlo
Gost
Dubrovnik zlo

Gospodine bilo bi pozeljno da nastavimo mirno da obilazimo Crkve katolicke pravoslavne I dzamije Zar nijeste osjetili ljepotu zivota u svom djetinjstvu Zar nijesmo obilazili katolicki Bozic isli u goste na Bajram ???? Oni nam uzvracali ljubavlju GOSPODINE PRISJETITE SE DJETINJSTVA JER JA ZELIM DA MOJA DJECA TAKO ZIVE DOSTA NAM JE TUDJEG NAMECANJA BILI SMO MNOGO PAMETNIJI I MIRNIJI… Više »

Djekna
Gost
Djekna

Poci u Vatikan po instrukcije o zakonu koji se tice prevoslavne crkve je skandal. Ali ipak sam ocekivao od pape, kao vjerskog poglavara, da ih opuci zbog ovog zakona, ili u najmanju ruku da kaze da treba svi da imaju iste uslove.

Mijo
Gost
Mijo

Papa ce podrzati ovaj zakon, to ti je sad zabetonirano. Vrlo mudar i drzavnicki potez Premijera. Svaka cast.

Torsades
Gost
Torsades

A ti se razumijes u ovaj zakon mogu misliti…

Stab milionera
Gost
Stab milionera

SVE SVE ALI MILONCICE U KOVERTE I NE BOJ SE RODE

ElPatron
Gost
ElPatron

CDM a bice te ugaseni kad tad pa se šurdulite do mile volje 😂😂😂😂😂

Williams
Gost
Williams

Ako je tako zašto Vatikansko glasilo kaže drugačije? Vatikan news ima sasvim suprotnu priču.svako ko želi može da pročita njihovo saopštenje.Papa je vjerski poglavar i može doći u CG samo na poziv Mitropolije.Tako je to uredjeno u hrišćanskom svijetu.I to je njihov zvaničan stav.A sve ostalo je čista manipulacija

Stab milionera
Gost
Stab milionera

Mozda pare ucine svoje

Haris
Gost
Haris

Na poziv spc mitropolije može u srbiju, vođe ne odlučuje spc, nego je dobrodoša svaki dobronamjerni čojek.

Belika
Gost
Belika

Odlučuje bogami, nego se ti ne razumiješ u vjersku politiku, došao bi davno papa ali ne može bez odobrenja pravoslavnog poglavara. A on zna ko je ovdje poglavar, ova priča za unutrašnju upotrebu o nekakvoj CPC ne pije vodu na međunarodnom planu. Nikada u istoriji papa nije kročio nogom na ove prostore, e pa nijesmo ni mi pametniji od prađedova,… Više »

Naucnik
Gost
Naucnik

Vili, ne cvili, to nije tacno. Na poziv mitropolije srbijanske da dodje u Crnu Goru….hahaha. Svašta!

cinik 🇮🇱
Gost
cinik 🇮🇱

Ja prosto ne mogu da verujem da je BG patrijaršija lagala!!

Naucnik
Gost
Naucnik

Uffff, taman posla, kako oni da slazu? Cuj, da slazu? Ps ono od toga zive u CG.

Bnjj
Gost
Bnjj

30godina uništavanja Cg naroda, pljačke, laži, besjonačnih fotelja, funkcija, privilegija, novca nije dovoljno organizovananoj grupi nego hoće i Crkvu da dijele narod koji je na dnu Evrope po svim kriterijumima

Haris
Gost
Haris

Vala bilo je i 100 godina okupatorske crkve dosta. Vakat je.

Mina
Gost
Mina

Sto ce Markovic u Vatikanu?Zar Papa treba da ga nauci sta da radi sa pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori?Sto nije posao kod Vartolomeja?Vecina gradjana je pravoslavne vjere,i normaalno je bilo da ode tamo,ali od DPS ,mozem ocekivaoti nemoguce.Pod uslovom,da im vecina gradjana dozvoli.

Pencilin
Gost
Pencilin

Mina, što ćeš ti na cdm?

Stab milionera
Gost
Stab milionera

Mina zar ne primijecujes da sada treba ponovo ” neki novi udar ”
Nikad vise 2016

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Bart mu je školski pa je izuzet zbog moguće pristrasnosti. 😉

Dragan
Gost
Dragan

Zato sto Vartolomeja niko nista ne pita, ka ni Amfilohija.

Send this to a friend