Politika

Marković pozvao Amfilohija na dijalog: Spremni smo da još jednom sagledamo najbolja rješenja

Premijer Duško Marković uputio je mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

“Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podijelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena”, navodi se u pismu Markovića.

Premijer u pismu navodi da Zakon treba posmatrati kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli i kao propis koji je usaglašen sa savremenim evropskim standardima, i koji je kao takav zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, čije je preporuke Vlada uvažila ugradivši ih u zakonski tekst.

“Ali u ovom trenutku još važnije je da je Vlada spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem. Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge”, stoji u pismu Markovića.

On navodi u pismu mitropolitu Amfilohiju je Vlada spremna da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

“Istovremeno, dozvolite da iskažemo spremnost da još jednom zajednički sagledamo najbolja rješenja za primjenu čl. 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene. Uvjereni smo da je ovo nužna etapa koja nas dijeli od konačnog cilja, a to je izgradnja povjerenja i odnosa međusobnog poštovanja, te uvažavanja države od strane pravoslavne crkve, a u korist zajedništva svih pravoslavnih vjernika”, zaključuje se u pismu Markovića.

239

avatar
1000
135
104
0
 
178
Duško BoltStefanijaLolitaJooKSK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stefanija
Gost
Stefanija

Bravo Duško! Vi uvijek pozivate na mir..sa vama uvijek dogovori. To sto njima ne odgovara nista Crnogorsko je nesto drugo,njihov problem. Mi cemo iz ovoga izaci mnogo jaci !!!

Lolita
Gost
Lolita

Nadam se da ce se Amfilohije urazumiti,obzirom na to da je priznao postojanje cpc

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Miras i śata dva brata, iste sudbine, od istog krojača !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Crna Gora treba da ima pravoslanu crkvenu organizaciju koja priznaje crnogorsku drzavu i naciju ! Sad je ociglednu da je veliku stetu ostvarenju toga cilja ucinjelo formiranje postojece takve organizacije cpc na Cetinju, koja gotovo da nema pristalica u narodu pravoslavnom, razlog tome je slab ugled koji u tom narodu imaju oni koji su je formirali.! Tom slabom ugledu su… Više »

Papratine
Gost
Papratine

Ajde dogovori te se. Pa dase vratimo na teme koje zivotno znace, ekonomiju.

nebuloza
Gost
nebuloza

mogućno konsenzus, hahahah

R.Srpska
Gost
R.Srpska

Znaci nista od ispravljanja istorijske nepravde

Joo
Gost
Joo

istorijska nepravda iz 1918.-e je ispravljena 2006.-e…..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Onaj ko misli da između Rista mitropolita i Miroslava patrijarha ima razlike je glupan i naivčina. Razlika je kao između strijeljanja i vješanja- metod je različit ali ishod je isti.😵

KSK
Gost
KSK

Neprimjerno je pominjati strijeljanje i vješanje u ovako osjetljivom trenutku. Stidi se svojih sijedih vlasi.

Dejo lukica 🔫
Gost
Dejo lukica 🔫

Sve markovicu ispod sedam metaka je šansa da se preživi ti dule znaš ja i ti smo stari prijatelji slobodana milosevica.

Dejo lukica 🔫
Gost
Dejo lukica 🔫

Bravo markovicu.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Значи Ристо је пристао да се прави јединствена ненационална Православна Црква Црне Горе👍🏻Браво, већ сад могу да кажем, мој будући Митрополите👍🏻

Mitar
Gost
Mitar

Kazao si o sebi sve kad ti on do sad nije bio mitropolit a taj jeftini trik ce da te kupi!

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Shake with devil. Vidjećemo kome će se razbiti o glavu.

Mitar
Gost
Mitar

Nema tu sto da se gleda! Narodu ce se obit o glavu, svih vjera!!!

BALKAN
Gost
BALKAN

Brine me kolega tvoj
Kako naziva narod moj

Djekna
Gost
Djekna

A dje ce pregovarati sa ludacima. I jos ga pismom moli.Dje je zurba, ne vidimo da ste povukli zakon. To je uslov svih uslova.

Borislav
Gost
Borislav

Amfia na celu Pravoslavnih Crkvi Crne Gore.
Svi mirni i zadovoljni sem prosrpskih djelova CG.

Sara
Gost
Sara

Markovic je dobar covjek, ne sumnjam da ce da pokusa da dodje do najboljeg rešenja

Send this to a friend