Politika

Marković siguran da CG vraća staru slavu

Premijer Duško Marković ocijenio je u intervjuu za magazin “Global Citizen“ izdat povodom globalnog foruma ove organizacije koji se održava u Crnoj Gori, da je u proteklih deset mjeseci njegova Vlada uspjela da ispuni glavne odrednice programa – na političkom planu članstvo u NATO-u, a na ekonomskom da čak nadmaši ambiciozne članove, ali da najvažnijim rezultatom smatra to što je Vlada uspjela da unese u društvo novi optimizam.

<<<CG nosi luču Njegoša-građanina svijeta<<<

<<<Šarma oduševljen Crnom Gorom i očaran zalaskom sunca<<<

<<<Zašto terorizam nastaje?<<<

“Vlada je formirana prije deset mjeseci u situaciji kada je Crna Gora izašla iz duge predizborne kampanje, a zatim i parlamentarnih izbora na kojima smo imali najdirektnije miješanje jedne velike sile sa ciljem zaustavljanja integracije Crne Gore u zapadne strukture, prije svega u NATO. Pola godine prije toga smo, želeći da damo dodatni legitimitet tada predstojećim izborima, čak prepustili opoziciji najznačajnija ministarstva u Vladi i dva potpredsjednička mjesta. Dobitak na političkom planu platili smo, međutim, na ekonomskom”, kazao je Marković.

Uprkos tome što je, kako kaže, zatekao u Vladi stanje izuzetno visokog javnog duga i budžetskog deficita Vlada je uspjela da zabilježi ekonomski rast među pet vodećih u Evropi, da konsoliduje javne finansije, unaprijedi poslovni ambijent i samim tim zavrijedila je pozitivne ocjene međunarodnih finansijskih organizacija.

Odgovarajući na pitanje kako naša zemlja prevazilazi sopstvene nedostatke iz prošlosti predsjednik Vlade je podsjetio na Čerčilovu sentencu da Balkan proizvodi više istorije nego što može da je konzumira, ali je dodao da mi u Crnoj Gori  gledamo da nas naša istorija, na koju smo ponosni, ne blokira.

“Okrenuti smo ka budućnosti – ka investicijama, ka podizanju standarda građana, ka dostizanju zapadnih vrijednosti, ka pozicioniranju Crne Gore na ono mjesto koje joj kao staroj evropskoj državi pripada. I po tome smo specifični u regionu“, rekao je premijer, dodajući da je Crna Gora jedina u okruženju ustavno utemeljena kao građanska država i da smo ponosni na multietnički i multikonfesionalni sklad koji baštinimo.

Kao najveći izazov ne samo Crne Gore već i cijelog regiona Marković je ocijenio ekonomski jaz između nas i visokorazvijenih evropskih zemalja kao i nedostatak znanja.

Na pitanje kako vidi Crnu Goru u budućnosti premijer je rekao da je siguran da će Crna Gora za deset godina biti jedna od najprestižnijih turističkih, investicionih i biznis destinacija Evrope, društvo daleko višeg standarda stanovništva nego što je to danas i svakako zemlja mira i stabilnosti koja će i suštinski, a ne samo geografski pripadati svijetu najrazvijenijih država.

“Na čemu zasnivam ovakvo ubjeđenje? Na činjenici da je Crna Gora u godinama neposredno po obnovi nezavisnosti, dakle u razdoblju nakon 2006. godine zabilježila rekordan rast BDP-a u Evropi i jedan od najviših u svijetu”, istakao je on.

Globalna kriza prekinula je taj naš napredak, ali je, poručuje Marković, ove godine započela nova faza uzleta.

“U Crnoj Gori su prije pedesetak godina na odmor dolazile ondašnje najveće zvijezde svjetskog džet seta – Ričard Barton, Sofija Loren, Đina Lolobriđida… Dočekivao ih je ondašnji predsjednik Jugoslavije Tito koji je ovdje imao ljetnjikovac i danas očuvan u orginalnom ambijentu. Vraćamo Crnoj Gori staru slavu i oplemenjujemo je novim sadržajima”, istakao je premijer.

U proteklih deset godina nezavisnosti, ističe on,  napravili smo od nekadašnje zemlje tipičnih socijalističkih odmarališta prepoznatljivu i prestižnu destinaciju.

“Sada, kada smo završili velike državne projekte – obnovu nezavisnosti i članstvo u NATO-u, kada je izvjesno da će Crna Gora biti prva naredna članica EU – okrećemo se razvoju i unutrašnjim reformama koje će nas lansirati u svjetsku elitu. Crna Gora je zemlja u ovom regionu u kojoj su se u proteklim decenijama dogodile najveće promjene. Tim tempom nastavljamo“, rekao je Marković.

Premijer je na kraju intervjua izrazio uvjerenje da će svijet koji će naslijediti naša djeca biti bolji od današnjeg.

“Ključnim smatram našu sposobnost da na vrijeme prepoznamo najveće globalne izazove i spremnost da na te izazove odgovorimo. Sa druge strane tempo i intenzitet promjena ukazuju da u prepoznavanju i adresiranju izazova moramo biti efikasniji. Ako uspijemo da sačuvamo prirodu – uspjećemo“,  rekao je u intervjuu za „Global Citizen“ predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

A.Rahović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Premijer Duskovic, kako ga nazva Vesli Klark

crnogorac
Gost
crnogorac

Da, optimistički gledamo na porast duga za auto put od 50% (obmanuli ste narod jer sa kinezima nije ni definisan konačan ishod – svjetska banka vas već opominje zbog planiranih novih zaduženja), premašili ste budžet za skoro 250 miliona eura (nema ko da ga isplanira). Svakodnevno se u državi spali nečiji automobil, otimate oružija od klanova ali, naravno, bez hapšenja.… Više »

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Koja je to godina 1800 i neka ?

Marko
Gost
Marko

” Ako uspijemo da sacuvamo prirodu” ! Hahahahahaha, sa ovakvim zakonom o izgradnji hahahahahaha hahahahahaha ha. …

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Marko kralju hahahahahaha

Toni
Gost
Toni

Zar je Milo nije vratio?

Send this to a friend