Politika SAMIT Premijera

Marković u Pragu: Višegradska grupa podržava politiku proširenja EU i taj stav će zastupati u EK

Predsjednik Vlade Duško Marković danas je sa Samita premijera Višegradske grupe i država Zapadnog Balkana u Pragu poručio da je najvažniji zaključak današnjeg razgovora koji je rezultirao i saglasnošću o zajedničkoj deklaraciji da bi politika proširenja trebalo da bude strateška politika Evropske unije koja mora biti neupitna i kredibilna i da će Višegradska četvorka svim svojim političkim potencijalom nastojati da takav pristup i obezbijedi na nivou Evropske komisije.

Marković je ocijenio  da je Samit premijera Višegradske četvorke i država Zapadnog Balkana, koji je danas organizovan u Pragu, bio uspješan, da je glavna tema bila politika proširenja Evropske unije te da Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska u potpunosti podržavaju politiku proširenja Evropske unije i da će tu politiku zastupati u Evropskoj komisiji.

“Imali smo sjajan sastanak. Dijalog se odvija u okviru inicijative Višegradske četvorke i češkog predsjedavanja u vezi sa dijalogom sa Zapadnim Balkanom koji se tiče prije svega politike proširenja ali i drugih pitanja kao što su energetika, infrastrukturna povezanost, klimatske promjene i migracije”, ocienio je on.

Premijer je rekao da je Crna Gora ohrabrena izborom nove Evropske komisije kao i predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske budući da naša zemlja sa Mađarskom ima razvijene bilateralne odnose i zbog toga što nas je Mađarska podržavala u procesu integracije u NATO i podržava nas u procesu integracije u Evropsku uniju.

„Dakle, razgovor je bio veoma sadržajan, veoma konkretan, obuhvatio je i šanse i prilike, ali i izazove. Najvažnije je da vjerujemo da će politika proširenja biti živa i kredibilna, a da mi, prije svega zemlje kandidati, moramo da radimo i ispostavimo rezultat kako bi njihova argumentacija odnosno njihov pristup bio osnažen”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore novinarima u Pragu po okončanju Samita V4-ZB.

Višegradska četvorka je na Samitu usvojila Zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu u kojoj su „ponovili svoju nedvosmislenu podršku pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i čvrsto uvjerenje da ponovno ujedinjenje Evrope ne može biti potpuno bez njihovog pridruživanja EU“, „istakli da politika proširenja EU pruža neprocjenjiv alat za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu; prema tome, vjerodostojna politika proširenja takođe predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet EU“ i „naglasili da pristupanje jeste i ostaje proces zasnovan na zaslugama, potpuno zavisan od postignutog ciljanog napretka“.

Višegradska četvorka je u „Zajedničkoj izjavi izrazila i očekivanja, u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan iz februara 2018. godine, da će tekući pregovori o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom biti ubrzani tokom mandata nove Komisije u skladu sa napretkom obje države i da će reformski procesi u Bosni i Hercegovini i Kosovu u narednom periodu ojačati izglede za članstvo u EU u Regionu“ te „istakli odlučnost zemalja Višegradske grupe da nastave da podržavaju široku regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose i pomirenje na Zapadnom Balkanu i putem grantova Međunarodnog Višegradskog fonda (Višegrad + grantovi), programa stipendiranja ili podrškom Fondu za Zapadni Balkan“.

M.D. 

 

9

avatar
1000
5
4
0
 
9
mojsilovićWalterTuga za JugMufonОкле
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Da li se ovo meni čini da nam se Premijer ukruti kad ode u inostranstvo, ođe kad je baš ležerno djeluje.

Walter
Gost
Walter

Markovicu pitaj tog ruskog spijuna Andreja Babisa zasto je zabranio finansiranje izgradnje II bloka TE Pljevlja

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Sto vele za Kosovo…Oce li sada C.G.povuci priznanje…

Monarch
Gost
Monarch

Sreca njegova da nema tamo Trampa.Ponovo bi ga izgurao.

Kristal
Gost
Kristal

Zamisli da Pipun predstavlja državu u zemlji I inostranstvu.

Rade007
Gost
Rade007

kosovari otkazali,ceska povlaci priznanje

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

želja će te bit…ooojjj kukalooo srpstvoooo ugašenooooo!!!

Окле
Gost
Окле

Не вјерјем да ће то тако брзо. Оно што је битно јесте да је Земан то јавно рекао и да га је сваки европски државник чуо. Наравно, то вуче преиспитивање сваке државе понаособ, а многе имају проблеме сличне природе. САД полако губи своју моћ у Европи а тме и ткз. Косово губи своје присталице. Само полако.

Mufon
Gost
Mufon

Lako ti je pricat odavde. Nece Crnogorci vise ni za koga ratovat, sem, zlu ne trebalo, za sebe.

Send this to a friend