Politika

Marković: Važno da NATO i EU ostanu posvećeni regionu

Iako značaj koji NATO i EU imaju za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati, važno je naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu koji je još u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti, kazao je premijer Duško Marković na otvaranju devetog To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi.

Važno je, istakao je on, da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

“Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana  na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put”, rekao je Marković.

U godini kada NATO obilježava 70 godina postojanja, a 12 saveznica godišnjice članstva, Alijansa ima pred sobom punu agendu suočavanja sa novim i starim izazovima, uz promijenjenu geopolitičku situaciju.

Premijer je istakao da je posebnu pažnju, za nas veoma bitnu, Alijansa u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana.

Premijer se osvrnuo i na zemlje regiona i izrazio uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. Članica NATO-a. Veoma je značajno, dodao je predsjednik Marković, i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u.

“Kao još uvijek najmlađa članica Alijanse, Crna Gora aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata. To radimo kako kroz bilateralnu podršku, BiH i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala. Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja”, kazao je Marković.

On je govorio i o pristupanju Crne Gore EU i rekao da, svjesni obimnosti i dugotrajnosti procesa, održavamo motivaciju i posvećenost ovom cilju.

“Vlada je na dnevnom nivou usredsređena na reforme i razvojnu agendu, ne kako se ponekada misli, samo zbog članstva u EU, već zbog vrijednosti demokratskog i slobodnog društva koje su nam potrebne da bi obezbijedili napredak i prosperitet državi i građanima”, kazao je premijer.

On je ocijenio da je Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima. Raduje nas da se primjećuje ukupan rad, posebno Vlade i njenih organa, robustan rast ekonomije ili rezultati ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Prepoznajući, takođe, značaj individualnog napretka svakog kandidata na osnovu sopstvenih zasluga, zalažemo se za što veći napredak svih država regiona. Nadamo se da će predstojeći Savjet usvojiti datum za otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Isto tako, nadamo se nastavku dijaloga Beograda i Prištine, čiji bi pozitivan ishod otvorio njihov put ka evropskoj i evroatlantskoj porodici razvijenih država”, kazao je predsjednik Vlade.

On je rekao da, iako stalno postoje spekulacije ili analize koliko je snažno EU prisutna u kom momentu u regionu ili posvećena politici proširenja, mi cijenimo mnoge načine na koje Unija jeste prisutna – kroz ulaganja, donacije ili podršku u pregovaranju.

“Ali jeste pri svemu tome važno imati na umu širu sliku i kontekst ujedinjenja Evrope i njene trajne stabilizacije integracijom ovog njenog dijela gdje još uvijek postoje „neriješeni poslovi“, i upravo zato smo uvjereni da pored svih ozbiljnih pitanja kojima se Unija svakodnevno bavi, neće posustati ni u odnosu na najuspješniju politiku EU – politiku proširenja”, rekao je Marković i dodao da u tom pravcu ide naša nada i očekivanje ka budućem sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Deveti 2BS se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a učesnici će razgovarati o pitanjima od suštinskog značaja za bezbjednost evroatlantske zajednice, uključujući i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbjednosnih izazova, koji su sve više, s pravom, prisutni kao tema.

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
LogikaNemanjaDuleGZAmojsilović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logika
Gost
Logika

Marković kaže “…ne postoje alternative…”
Stvarno ne postoje, postoji rješenje i alternativa, odluka i alternativa…

Nemanja
Gost
Nemanja

Vijest dana: Holandski parlament izglasao rezoluciju da se Albaniji ponovo uvedu vize, zbog ogromnog porasta albanskog kriminala u zemlji….
PS Albanija je od 2009.godine članica NATO
Hehehehehehehehehehehehehehehehehe…

GZA
Gost
GZA

Dva gospodina,Djukanovic i Markovic,na istom forumu iznose suprotne stavove,jer Djukanovic kaze da nece biti mijesanja treca strane Balkanu,a Markovic trecu stranu poziva da ostane u istom! Ne brukajte se vise. Podjite do Mase,na priganice i med,da se prisaberete malo.

mojsilović
Gost
mojsilović

Jedina članica koja je samu sebe bombardovala..

Ćazim Sandžak
Gost
Ćazim Sandžak

Kako im ga skresa! Aferim.

Vlado
Gost
Vlado

G din predsjednik je maločas rekao da necemo balkan prepustiti trecim stranama..a vi kazete da je važo da NATO i EU ostanu posvećeni regionu..To je treca strana očigledno..neko bi od vas dvoice trebalo da demantuje izjavu!!!

Y555
Gost
Y555

Što ne napišete da su se dogovorili da sud u Prištini sudi Crnogorskim građanima za zločine na Kosovu i Metohiji.Svako nepodoban će za čas završiti na prištinskoj poternici,posebno pripadnici Srpske zajednice u Crnoj Gori.

Dule
Gost
Dule

Tako su nam rekli ovi gore. A ne volimo kad se ljute.

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Mnogo je važnije da nam stvorite normalen uslove za život. Za to ste (debelo) plaćeni. Zato se batalite izanđalih floskula “nema alternative”, no zasučite rukave i radite u opštu, a ne sopstvenu (i najbližih, kao i mnogih poltronjerija) korist…

Marinko
Gost
Marinko

Naucite vi NATO I EU sto je vazno, bas oni ne znaju sto rade, sprdaju se sa nama oni a I nismo za bolje…

Send this to a friend