Politika

Marović: Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju

Jovana Marović

EUSAIR predstavlja dodatnu vrijednost i podršku procesu pristupanja olakšavanjem usvajanja EU acquis-a, jačanjem administrativnih kapaciteta, uspostavljanjem i razvojem sinergije sa programima Evropske teritorijalne saradnje i nudeći okvir u kojem se različiti nivoi, procesi, strategije i fondovi mogu težiti zajedničkom rezultatu”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na sedmom EUSAIR Forumu koji se održava u Tirani.

Kako je saopšteno iz Vlade, ona je, govoreći na panelu “EUSAIR kao ključno sredstvo za postizanje evropskog Zelenog dogovora u Jadransko-jonskoj regiji i olakšavanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu”, poručila da nedavno formirana Vlada ostaje opredijeljena i otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju u okviru različitih inicijativa, kako bi pristupanje EU, ne samo Crne Gore već i cijelog regiona, učinilo bližim, realnijim i uspješnijim.

“Nadam se da će konkretne inicijative EU poput Zelene agende za Zapadni Balkan biti implementirane i vidljive na terenu za dobrobit naših građanki i građana. Važno je da ovakve inicijative EU budu i politički i projektno orijentisane, kako bi se svakoj zemlji, regionu i makroregiji pomoglo da očuva, zaštiti i razvije svoje dragocjene potencijale”, kazala je Marović.

Podsjetila je da je Crna Gora 2016. godine, kao prva država u regionu, usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja (NSOR), zajedno sa odgovarajućim Akcionim planom za njeno sprovođenje. Takođe, u decembru 2021. godine osnovan je i Nacionalni savjet za održivi razvoj, koji je zadužen za praćenje implementacije 17 Ciljeva održivog razvoja. Formiranjem ovog Savjeta, Crna Gora je zaokružila institucionalni okvir za održivi razvoj, u skladu sa obavezama iz Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine.

Marović je dodala i da treba jačati mrežu NVO-a koji se bave zaštitom životne sredine, podsticati osnivanje novih i jačati kapacitete postojećih organizacija, kako bi što kvalitetnije doprinijele pregovaračkom procesu i ispujenju zadataka u okviru Zelene agende.

“Učesnice i učesnici panela su se složili da je saradnja među makroregionima i efikasna podrška kroz fondove EU, posebno u okviru IPA III okvira za period 2021-2027, svakako dodatni podsticaj za zajedničke aktivnosti i finansiranje određenog broja navedenih aktivnosti u okviru Zelene agende i Evropskog zelenog plana”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend