Politika Andrija Lompar: Strateški dokument razvoja grada je prioritet prioriteta

Mašina u Kotoru se zahuktala, rezultati će biti vidljivi

Andrija Lompar

Proteklo je dvadesetak dana od kada funkcioniše nova vlast u Kotoru. Na prvi pogled reklo bi se da se mašina zahuktala i da će rezultati biti vidljivi, smatra i Andrija Lompar, predsjednik kotorskih Socijaldemokrata.

On ističe da je sa koalicionim partnerima imao nekoliko kvalitetnih sastanaka i da je kod partnera vidio spremnost da se ne propusti ni jedan dan, jer je vremena malo, a posla mnogo.

Kadrovi

SD je, kaže on, imao spremna kadrovska rješenja koja u potpunosti mogu da odgovore postavljenim zadacima.

“Naravno, nije bio nikakav problem da se prihvate rješenja drugih partija, ukoliko bi ona bila kvalitetnija. Nije važno nekoga postaviti na funkciju i udomiti ga, jer je to kratkog daha. SD se time ne bavi. Prvenstveno kvalitet, a iz njega će proizaći sve drugo”, siguran je Lompar.

Lider kotorskog SD-a smatra da su koalicioni partnere zajedno dali kvalitetne kadrove koji će odgovoriti zadacima koji se pred njima budu stavili u novoj vlasti u Kotoru i misli da prvi koraci koji se vuku idu u dobrom pravcu.

Na pitanje koja su to kadrovska rješenja koje je ponudio SD i na osnovu čega je tvrdnja da su baš oni najkvalitetniji, Lompar je kazao da je, za sada, izvjesno na mjestu potpredsjednice opštine Kotor Sonja Seferović, a da će o drugim kadrovima govoriti kada budu izabrani.

“Nova potpredsjednica je u svom dosadašnjem radu pokazala izuzetnu agilnost i sposobnost, a i u svom partijskom radu davala je veliki doprinos. Radi se o vrlo odgovornoj osobi koja će funkciju potpredsednice opštine obavljati na najbolji mogući način”, kazao je Lompar, ističući da partija u nju ima veliko povjerenje.

S druge strane, jednako važno da je Seferović, po njegovim riječima, ima ambiciju da se pokaže i da pruži svoj doprinos u razvoju grada i povećanju kvaliteta života građana Kotora.

SD-u pripada i mjesto menadžera opštine, opet po kvalitetu kadra koji se nudi za tu poziciju a i sekretara Sekretarijat za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj.

Dakle, zaključio je Lompar priču o kadrovima konstatacijom da će samo najbolji i najkvalitetniji moći da zauzimaju odgovarajuće pozicije, kako se ne bi desilo da se dogodi nešto slično onome što je bili u oktobru 2016. godine.

I tada je SD bila spremna da kadrovima podupre vlast, ali se desilo da je pobijedila opozicija koja je kroz dvogodišnje rukovođenje opštinom pokazala nespremnost i bila potpuno razočarenje. Da li zbog heterogenosti političkih partija koje su činili vlast, ideoloških suprotnosti ili zbog neiskustva, pa i nespremnosti da se prihvate uloge vlasti u jednom gradu, ta koaliciona grupacija nije uspjela. Moguće, kaže lider kotorskog SD-a, da je uzrok bilo i kombinacija svih tih faktora ali ono što mu se čini, a to je u razgovoru na Skali kazao na početku njihovog mandata, njih su rezultati izbora zatekli. Nijesu se nadali da mogu uzeti vlast koja je za njih postala preteško breme koje nijesu uspjeli da savladaju.

Propuštena je jedna velika šansa. Kotor će tu cijenu verovatno plaćati još neko vrijeme. Zato je, smatra Lompar, neophodno da nova plast pokaže kvalitativan iskorak.

“Prvenstveno kada je u pitanju poštovanje zakona i pravnih propisa, a uporedo i rješavanje pojedinih infrastrukturnih problema koji već duži vremenski period opterećuju grad. Sada treba pokazati kvalitet. Nema više blefa niti laganja. Kratak je period i u tom kratkom vremenu mora se pokazati da je došlo do nekih pozitivnih iskoraka u smislu kvaliteta života u samom Kotoru. Ukoliko to sadašnja vlast ne pokaže i ukoliko to ne bude taj kvalitet koji se od nje očekuje, nemaju što da traže na idućim izborima. Jasno je da više nema dobijenih izbora unaprijed i da se za svaki glas morate izboriti”, kaže Lompar.

Ono što je neophodno uraditi je hitna izrada strateškog Plana razvoja Kotor. Mora se građanima ponuditi vizija kako će Kotor izgledati za 10 godina. Za to, smatra lider kotorskog SD-a, njegova partija ima stručnih kapaciteta.

Jedan od  od osnovnih problema u Kotoru je pitanje saobraćaja.

“Njemu se mora ozbiljno prići i sagledati ga iz svih uglova. Ako ne možete neku stvar popraviti 100 odsto, možete stotinu stvari popraviti po jedan odsto i na kraju dobiti približno isti rezultat”, naveo je on.

Po ovom pitanju u prethodnom periodu ništa nije urađeno. Zbog toga, vjeruje Lompar, treba postaviti pitanje kako da se riješe saobraćajni problemi.

“To će SD pokušati učešće u vlasti da uradi. Da se vidi koliko zaista  podvožnjak može poboljšati saobraćaj, koliko su to garaže ili parking prostori, rješavanje spornih raskrsnica, lijevih skretanja, vodnog saobraćaja …. Neće to biti rješenja koja će, poput čarobnog štapića, riješiti pitanje saobraćaja, ali može da smanji gotovo nepodnošljivu gužvu”, naveo je Lompar.

Jedan od ključnih saobraćajnih problema Kotor je pitanje obilaznice

Pitanje obilaznice oko Kotora, koje je sada stavljeno sa strane, jer se onaj novac koji je nekada bio obezbeđen za nju davno potrošio je, po riječima Lompara izuzetno važno za razvoj UNESCO-vog grada.

Iz nekih razloga se tada izgradnji zaobilaznice usprotivio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture a saglasnost nije dalo Ministarstvo kulture, smatrajući valjda da može biti ugružena kulturna i istorijska vizura grada.

Lompar naglašava da su bila obezbeđena sredstva.

“Pronađen je i projekat zaobilaznice koji je bio izgubljen. U traganju za njim se potrošilo dosta vremena. Trebalo ga je samo malo prilagoditi novim pravnim propisima u dijelu građevinarstva i drugim pravnim propisima između ostalog i zaštiti kulturne baštine i ekologije”, kazao je on

Novac je, tvrdi Lompar, bio obezbjeđen iz Evropske investicione banke. On je podsjetio da je Vlada Crne Gore u tom periodu sa opštinama u Crnoj Gori sklopila sporazum da se najznačajniji prioriteti saobraćaja identifikuju i da dio sredstava obezbijedi Vlada, a dio opštine. Kada je na red došao Kotor, zapelo se jer nije bilo saglasnosti Ministarstva kulture. Počele su rasprave i to je trajalo i nije se vidjelo da će se problem riješiti i krenuti sa obilaznicom. Vlada je zahvatala iz obezbijeđenih sredstava da ona ne bi tako neupotrijebljena stojala. Danas nemamo ni zaobilaznicu, a ni novca.

Lompar kaže da je tada slušao jedan dosta veliki broj ljudi koji su bili protiv zaobilaznice. Zbog toga je posebno usvojiti strateška dokumenta razvoja Kotora. Stručna većina bi jasno kazala koji je to put kojim treba ići. Ako bi se gradila zaobilaznica po tim planovima i ako bi se prethodno donijela odluka stručne većine koja bi počivala na potpunim argumentima, onda bi, smatra Lompar, bilo potrebno uložiti dosta napora da se ponovo obezbede sredstva. On misli da Kotor zaslužuje punu podršku države.

Govoreći o zaobilaznici, šef kotorskog SD-a smatra da bi ona omogućila da se urade i podzemne garaže i parkilališta s obje strane ulaza u grad. Na taj način bi se riješili i autobusi i sve brojniji automobili ovom saobraćajnicom.

Kada su u pitanju saobraćajna rješenja u Kotoru, svakako da je zaobilaznica kapitalna investicija koja zahtijeva vrijeme. Zbog toga, smatra Lompar, sada treba koristiti manje skupa rješenja.

“Prvenstveno podvožnjak, garaže, parking prostori, raskrsnice, uvođenje pomorskog saobraćaja. Svi pomalo daju doprinos ublažavanju problema”, kazao je on.

Bedemi

Posebnu pažnju, smatra Lompar, treba posvetiti gradskim bedemima.

“Radi se fortifikacionom cjelini  oko grada jedinstvenoj na prostoru Mediterana. Bedemi moraju dobiti ne samo veći stepen pažnje kada je u pitanju održavanje, nego to mora dobiti veći stepen valorizacije jer  je definitivno neophodno da jedan broj građana Kotora živi od bedema i njihove atraktivnosti. Zarada od bedema značajno puni i opštinsku kasu”, navodi Lompar.

Zbog svega toga je, naglašava Lompar, neophodna izrada strateškog plana.

“Ulaganje u bedeme je neophodno ali se tome poslu mora prići pažljivo kako se ne bi dogodile devijacije koje bi mogle da ostave trajne posljedice. To su poslovi koji ne trpe stalna odlaganja. Takođe, neophodno je da građani konačno znaju da li će se graditi žičara ili se od tog posla odustalo”, smatra on.

Luka Kotor

Kada je u pitanju Luka Kotor, Lompar smatra da je neophodno uraditi zajednički dokument o razvoju kompanije.

On je mišljenja da Luka Kotor ne može sama odlučivati o svojoj sudbini niti o sudbini grada.

“Neophodno je razvoj i valorizaciju Luke Kotor povezati sa razvojem grada. Luka predstavlja zlatnu koku koja donisi značajna sredstva i nameće se potreba da ta zlatna koka, zajedno sa gradom, poizvodi nove zlatne koke koje će donositi prihod. Luka se ne može posmatrati sama za sebe, već u kontekstu šireg interesa grada i države”, naveo je Lompar.

Na kraju, kaže Lompar, opština je vlasnik većinskog paketa kompanije.

Kruzeri

Bez sumnje da su kruzeri neophodni Kotoru, vjeruje Lompar.

“Da li u ovom broju, pitanje je koje traži potpunu i sveobuhvatnu analizu. Poznat je princip svuda u svijetu a on je  da se smanji broj turista i poveća prihod od jednog turiste. To su svi radili. Na taj način se kontrolise broj putnika koji dolazi kruzerima, kao i prihod koji se ostvaruje. Kod nas treba da dolaze turisti ali ne u ovolikom broju i da ostavljaju više novca. Ali za to je neophodna kvalitetna i raznovrsnija ponuda. I opet se vraćamo na plan strateškog razvoja”, zaključuje Lompar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Sramota za Kotor grad..
sto je Proslu vlast proteklih godina sprecavalo da nesto urade povodom problema sa saobracajem koji datira jos od ranije…
A za sto su nam to kruzeri neophodni molim vas?
Zagadise sve, svi se bore protiv njih …
Napravi dva krstena hotela da ima nocenja mici kruzere, doktore saobracaja

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Posto imenova luku Kotor za ’zlatnu koku’ kakav atribut jednog doktora saobracaja, pogledali strucnjace kuda se gradjani provukuju trotuarom pored luke da bi dosli na rivu. To djeca ne bi radila takve lance, prepreke, katance. Jednom rijecju gradjanin je sveden na jedno nistavilo i rob Od Uprave luke Kotor.

Fileopg
Gost
Fileopg

Dobro je što je prirodna patriotska koalicija na vlasti u Kotoru , a ne kao dosad trgovina zbog fotelja…

KADA
Gost
KADA

IMALI STO TEZE ,NEGO KAD “”””Pametan ” ” covjek izrece sijaset vezanih GLUPOSTI i BUDALASTINA . BrUKa Za pleme a ne za drzavu

Tivcanin
Gost
Tivcanin

A ‘ ko Vas je gospodine Lompar sprecavao da se zahukcete. Eto Vas na aerodrom u Tivtu i kontroli letenja pa ne vidimo neke rezultate i zahuktavanja izuzev sto uzimate dobre plate.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Je li se to zahuktaju masine da dizu sut/otpad porusenog. Hotela. Zar to nije obaveza investitora. Ako je obaveza investitora, kakve veze ima ko je na vlast. Dje je sud da primora investitora da ocisti otpad kad ga je napravio, ili je pozadina sasvim druga, sto gradjani kao obicno ne znaju.

KADA
Gost
KADA

NIJE OBAVEZA INVESTITORA, INVESTITOR JE PREDAO POTREBNU DOKUMENTACIJU I ELABORAT O RUSENJU , OPSTINA JE DUZNA DA MU ODREDI DEPONIJU ZA KOMUNALNI OTPAD . KOTOR NEMA
ODREDJENU DEPONIJU KOMUNALNOG OTPADA OD 2014 G

Pjer
Gost
Pjer

Ja ovome sve vjerujem
Posebno od one ostavke pa povratka
Da ima obraza zeru u misju rupu bi se zabijo

369
Gost
369

Dva pitanja za Lompara, decenijama poznatog “strucnjaka”: koliki je procenat glasaca SD-a u Kotoru a koliki procenat ce SD imati u izvrsnoj vlasti? I sta znaci: Ako ne možete neku stvar popraviti 100 odsto, možete stotinu stvari popraviti po jedan odsto i na kraju dobiti približno isti rezultat??????????????????????????

Cijanid
Gost
Cijanid

Bogami je Makica Ćatović dok je bila gradonačelnica napravila čudo.E blago vam ga Kotorani u pamet…

BogdanS
Gost
BogdanS

Jedan od poštenijih Kotorana,ugledan čovjek.

Seaman
Gost
Seaman

Od postanara kad je posteno radio pa do sada kada nezna ni on sto ima ,toliko o postenju .

Stari
Gost
Stari

Obraza ti rugas li se ili ozbiljno

KADA
Gost
KADA

Nagrdi nas onaj sto je pisao ,,””PRIMJERi COJSTVA I JUNASTVA “”””

Hahah
Gost
Hahah

Tako je posteno tunel Vrmac renoviro za prve vlasti,i sad se zahuktava da opet nesto renovira.Ma ko im vjeruje vise

Nfjgf
Gost
Nfjgf

Huckala je i dimila masina 20god u kotoru, osim dima nista ne ostade

Tooo!
Gost
Tooo!

Ih, kad se zaukću, što bi reko Čkalja kad u školi ne zna ništa (Kamiondžije).

Send this to a friend