Politika

MCP: Darmanović se pridružio horu državnih funkcionera koji kleveću SPC

Mitropolit Amfilohije (Foto: MCP)

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović se pridružio jednoglasnom horu najviših državnih funkcionera koji pokušavaju da se bave crkvenim pitanjem u Crnoj Gori i to tako što će klevetati Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su danas Mitropolije crnogorsko-primorske, ocijenivši da riječi kakve je on upotrijebio nisu dostojne odgovornog čovjeka, a kamoli nekoga ko je na jednoj od najvažnijih državnih funkcija, te su pozvali i njega i sve druge koji imaju potrebu da se na takav način očituju o crkvenim pitanjima da se uzdrže od prozivanja Crkve.

<<<Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola, bezakonja neće biti<<<

Kako ističu u MCP, otimanja imovine neće biti, saglasni su tu sa ministrom, ali ne zato što aktuelni crnogorski režim to ne želi, nego zato što će svaki takav pokušaj vjerni pravoslavni narod Crne Gore spriječiti, a ni evropski pravni poredak to neće prihvatiti.

“Bezakonja je, nažalost, bilo, a iskustvo nas uči da će se ono nastaviti, osim ako ovdašnji vlastodršci ne počnu da poštuju tradicionalnu Crkvu onako kako se ona poštuje u pristojnim zemljama i kako je ona poštovana u vrijeme hrišćanskih vladara Petrovića, ne da se ponašaju onako kako je to učinio, na primjer, ambasador Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, kome je ministar Darmanović nadređeni”, navode u Mitropoliji.

No, naglašavaju, ne čudi od ambasadora što ponavlja gotovo istu rečenicu koju je čuo od ministra – da je SPC ”prije svega politički činilac u Crnoj Gori, pa onda vjerski”.

“Ova klevetnička mantra koju je izgleda dužan da ponavlja svaki državni službenik, odraz je nezdravog odnosa koji vlast ima prema Crkvi sve od 1945. godine. Dobro oni znaju da se Crkva bavi svojim poslom u Crnoj Gori, ali nisu oni ni prva ni posljednja vlast koja Crkvu gleda kao remetilački faktor. Od Nerona i Dioklecijana, do Staljina i Broza, mnogo se vlastodržaca slično odnosilo prema Crkvi, posmatrajući je kao smetnju i držeći da je ona ”politički činilac” koji prijeti njihovoj neupitnoj vlasti i svemoći na određenom prostoru. Ne dao Bog današnjim crnogorskim vlastima da se svrstaju među ovakve progonitelje Crkve. Dobro bi bilo da se makar podsjete kako su svi oni i njihova moć – završili”, dodaju u MCP.

Osnovni razlog za reagovanje je, kako kažu, što je ministar ponovio jednu tezu koju neodgovorni novinari i mediji prenose već neko vrijeme, tvrdeći da se crkvena imovina u Srbiji vodi na državu, te za to navode primjer Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, te ističu da se radi o gruboj manipulaciji.

“Istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki dio gradskog građevinskog zemljišta vodi na državu. Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod poslijeratne nacionalizacije. Međutim, na svakoj od tih parcela, Crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine. Spomen-hram Svetog Save još uvijek nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a nakon završetka, nema nikakve sumnje, da će Crkva biti upisana kao njegov vlasnik, kao što se vodi da je vlasnik susjedne manje crkve Svetog Save, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen-hrama”, pojašnjavaju u Mitropoliji.

Pri tome, ukazuju, treba istaći da sadašnja vlast ne samo što ne svojata Spomen-hram Svetog Save, nego daje milione za njegov završetak.

“Izgleda da je bilo teško novinarima i saradnicima ministra da pogledaju kako se vode u katastru, naprimjer, beogradski manastiri Vavedenje ili Rakovica, koji se nalaze na gradskom području. Oba su, naravno, u punoj crkvenoj svojini. Mogli su da prošire potragu, potroše pola sata svog vremena i utvrde i da se manastiri širom Srbije: Krušedol, Ravanica, Manasija, Žiča, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Mileševa – takođe svi vode na Crkvu – i zemljište i objekti. Mogli su to da urade, ali nisu. Jer istina nije cilj ovakvog spinovanja javnosti”, smatraju u MCP.

Cilj je, uvjereni su, da se stvori atmosfera u kojoj će planirana neonacionalizacija proći mirno, stvarajući utisak da je to isto učinjeno i u Srbiji, a nije.

“Samo ćemo uzgred pomenuti da je država Srbija (ali i Hrvatska, Slovenija, donekle BiH…) vratila i vraća imovinu Crkvi i vjerskih zajednica oduzetu poslije Drugog svjetskog rata za vrijeme komunističke vladavine, a nijednoj od zemalja bivše SFRJ, osim Crnoj Gori, nije palo na pamet da je nanovo oduzima”, navode u Mitropoliji.

Poručuju da se vara ministar ako misli da se Crkva plaši gubitka nekog monopola.

“Ni sad ne postoji nikakav monopol. Ovo je zemlja u kojoj niko nikoga ne može da prinudi (ili makar ne bi smio da može) da pripada bilo kakvoj vjerskoj zajednici ili organizaciji. Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i dijelovi Eparhija mileševske i zahumsko-hercegovačke imaju odgovornost samo za pravoslavne Hrišćane. Taj ”monopol” im je dat ustrojstvom Srpske Pravoslavne Crkve, koja ovdje postoji i djeluje, kao dio vaseljenske Pravoslavne Crkve, od trinaestog vijeka, otkad je Sveti Sava osnovao preteče svake od ovih pomenutih eparhija: zetsku, budimljansku, dabarsku i humsku”, podsjećaju.

Jednako je, smatraju, besmisleno prozivati te pravoslavne episkopije za monopol, koliko bi bilo besmisleno i nedopustivo za ministra sekularne države da proziva, recimo, Nadbiskupiju barsku i Biskupiju kotorsku za monopol u pogledu Rimokatoličke Crkve.

“Držimo da način govora o Crkvi i manipulacije koje je ministar upotrebio nisu dostojni odgovornog čovjeka, a kamoli nekoga ko je na jednoj od najvažnijih državnih funkcija, te pozivamo i njega i sve druge koji imaju potrebu da se na ovakav način očituju o crkvenim pitanjima da se uzdrže od prozivanja Crkve. Time ne prozivaju nekoliko Vladika i par stotina sveštenika, monaha i monahinja, nego ogromnu većinu pravoslavnog stanovništva svoje zemlje, čiji glas uporno neće da čuju”, zaključuju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran
Gost
goran

Samo nek oni laju na crkvu pa će im rejting još padati. Ja bi ih puštio I ništa ne bi reagovao. Sami sebe politički sahranjuju.

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Ne vjerujem da je takav stav i takvo djelovanje ministra Darmanovića za vas iznenađenje.

Cuca
Gost
Cuca

Ne GARGAMELU svudje po svijetu kriminalac mora dati dokaz za ono sto posjeduje. Toje amin.

crna gora
Gost
crna gora

pa nije ni odje problem. Dokazete da je vase i dobice te. Sto ne mognete dokazat bice drzavno.

Gargamel Srđa
Gost
Gargamel Srđa

Obrnuto! Što država dokaže da je njeno, sretno joj bilo!

Cuca
Gost
Cuca

GARGAMELU kriminalac ili lupez dokazuje odakle mu stvar koju ima.

Trna
Gost
Trna

Pa neka onda Milo dokaže. SPC je vlasnik, ko god smatra da nije, neka dokaže suprotno. Pravo je takvo, ne možemo sad izmišljati neki novi pravni sistem. Moj komšija je vlasnik kuće i ja mu je otmem, pa on neka dokazuje da je njegova. Ako dokaže onda nikom ništa, a ako ne, onda je moja. Haha, kako je to Đukan… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Utrnula si…

Nikac
Gost
Nikac

Nema sto TRNA da Milo dokazuje. Dokazivat mora onaj sto je devedesetih uz pomoc falsifikatora u katastrima prepusao na kriminalan nacin crkve i manastire na SPC.

goran ct
Gost
goran ct

Cuca, tako je kriminalac ili lupež = ovi sa vlasi a ne crkva.

van svake pamet
Gost
van svake pamet

država u svojoj državi da dokazuje šta je državno !!!

MOJ DNK
Gost
MOJ DNK

GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI DAJ OVOME PACENOM NARODU MIR BLAGOSTANJE I LJUBAV POMILUJ GRESNE KOJI ZAVADISE NAROD ZARAD SVOG INTERESA… MOLIM TE DRAGI BOZE CUVAJ NASU DJECU DA NE IDU PUTEVIMA MRZNJE I ZLA KOJI SE SIRI PO PORTALIMA… GOSPODE POMILUJ GOSPODE POMILUJ GOSPODE POMILUJ AMIN

Fileopg
Gost
Fileopg

molitva za SPC njene popove i njina vrhovnoga žreca Amfilohija…

Cuca
Gost
Cuca

Sta je ovome MOJ DNK, jesi li ti pri cistoj pameti u XXI vijeku.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Dps oce da poludi jer je jaca hriscanska ideologija od njihove materijalne i pohlepne.darmanovic je obrukao svoju profesiju nisko pao i prodao se uclanjenjem u dps.

Da se ne lažemo
Gost
Da se ne lažemo

Vi ste biznismeni. Vi od hrišćanstva nemate ni h. Idolopoklonstvo, zlatna telad svuda oko vas, tezge ispred hramova, nemoral, izopačenost. Postali ste sve ono protiv čega se Hrist borio i zbog čega je pokrenuo novu religiju.

Mirna smirena
Gost
Mirna smirena

Što Srđa vidi u ogledalu?

Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Gargamela iz Strumfova.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ono što je SPC u CG napravila, nek joj i ostane. Ono što nije, ići će državi. SPC sasvim sigurno nije napravila ni Cetinjski manastir ni Ostroški manastir. Kako znam? Prosto: SPC u to vrijeme nije ni postojala!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški, koga je za Mitropolita Hercegovačkog 1638.godine u Pećkoj Patrijaršiji hirotonisao srpski patrijarh Pajsije. Crkvu Časnog krsta je 1667.godine freskopisao majstor Radul i na centralno mjesto je naslikao freske Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog. Tvoji krajevi su u tom periodu takođe pripadali Hercegovačkoj Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

1667. u Hercegovini nije bilo ni Srba, kamoli Srpske pravoslavne crkve. Postojali su pravoslavci kod kojih nije postojala srpska nacionalna svijest, katolici kod kojih nije postojala hrvatske nacionalna svijest i uz njih muslimani. I tako sve do 19. vijeka kad kreće posrbljavanje pravoslavnih i pohrvaćivanje katolika, udruženim djelovanjem političara i popova iz Srbije, odnosno Hrvatske.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, ako 1667. u Hercegovini nije bilo Srba, zašto onda srpski patrijarh Pajsije hirotoniše Svetog Vasilija Ostroškog za Mitropolita Hercegovačkog SPC. Hercegovina je dobila ime po tituli Herceg od Svetog Save, koju je nosio Stefan Vukčić Kosača. Generale, tvoja tvrdnja nema nikakvog istorijskog utemeljenja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Za tvoju informaciju, Herceg Stjepan čak nije ni bio pravoslavac.. A oko hirotonije- pa morao ga je neko hirotonisati. Da li to znači da su one naše vladike koje su hirotonisane u Rusiji bili Rusi?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, Stefan Kosača se u manastiru Mileševo, gdje su bile mošti Svetog Save proglasio za Hercega od Svetog Save. Ako nije bio pravoslavan, kako je mogao u pravoslavnom manastiru da se proglasi za Hercega. Što se tiče hirotonije, srpska crkva je u tom periodu rukopolagala Mitropolite, kako Crnogorske, tako i Hercegovačke i to je neosporno. Tačno je da je Njegoš… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Herceg Stjepan (Stefan, Šćepan, kako hoćeš) 1451. godine je bio i katolik. Makar mu se kao dobrom katoliku obraća papa Eugen IV. Dakle, moj Oprem, vjera mu je bila tamo đe mu je bio interes, što je tada bilo sasvim normalno. Ali svi izvori govore da je bio odan jedino odan patarenskoj vjeri (bogumil) cijelog svog života. Bio je i… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Enerale, da je sve tako kako kažeš, to ne mijenja činjenicu da je Hercegovina dobila ime po tituli Herceg od Svetog Save.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko to spori? Blla je to jedna u nizu Stjepanovih vještih političkih igara, proračunata i sa višim ciljem.. Inače, na grbu Kosača njihovo prezime (da ga tako slobodno nazovemo) bilo je napisano- na latinskom! Malo čudno za svetosavce, zar ne?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Herceg Stjepan je bio pataren, pripadnik Crkve bosanske srcem i dušom, po potrebi je znao biti i katolik i pravoslavac, zavisno od političko- vojnih prilika. Traga nema njegovom srbovanju… a oko hirotonije- znači li to da su one naše vladike koje su hirotonisani u Rusiji bili Rusi? Kakav ti je to dokaz, Oprem?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, nemoj sve da vjeruješ što piše Miroslav Ćorović.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Herceg Scepan da nije pravoslavac ne bi podigao toliko srpskih manastira i crkava. A nijednu katolicku

Tematika
Gost
Tematika

Haha, i ti tako bistar ćeš da nam kažeš da u srednjem vijeku nije postojalo Srpsko carstvo i da sveti Sava nije osnovao srpsku crkvu, nego su sve to bili vanzemaljci, koji su napravili i piramide u Egiptu. Ajde botino Milova pokrij se ušima i ne trtljaj.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Koji si sad ti, tako “kulturan” bot pod nickom Tematika? Pravi ristogorac, haha!

Maksim
Gost
Maksim

Svaka ti je sveta. Sva srpska istorija je laz. I nista drugo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dobri Maksime, pročitaj Žitije Svetog Vasilija Ostroškog i sledeći put kad budeš išao da se pokloniš Svecu, pođi i do gornje crkvice i vidjećeš freske o kojima sam pisao.

Maks
Gost
Maks

Generale, baš tebe briga. Uživaš kod babe na hrvatskom primorju i kuckaš komentare. 🙂

Cuca
Gost
Cuca

Svi Kotorani znaju ko je bio glavna osoba kad se u Kotor imovina prepisala na SPC. Drzavo ispitaj stvar i hapsi ove ljude i krivicno da se gone do iscerivanja istine . Toga se boje u SPC . Zato dizu galamu.

Cetnicki Ugled
Gost
Cetnicki Ugled

Moderator, zasto si izbrisao dvije poruke koje sam poslao. Dozvolio si ovom anticrnogorskom fasisti Mladenu poruku a onda ne dozvoljavas odgovor ? Ne, to ne mozes raditi. Daj svima istu sansu. Vjeruj mi da se imam kome zaliti I da ti ovo nece proci. Toliko

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemaš se što nervirat. U CDM-u stalno to rade. Puštaju svakakve bljuvotine na račun Crne Gore a odgovore u kojima nema ništa vulgarno, ne puštaju. Pisao sam to nekoliko puta, ali ne pomaže. I još puštaju jednog Ristovog popa da krade nickove i piše svašta.

Hičkok
Gost
Hičkok

Ti si dvostruka ličnost. Napišeš komentar i onda se ne sjećaš. Kao u mojim filmovima.

Fileopg
Gost
Fileopg

u ugovoru Mlečna sa Paštrovićima iz 1424.piše:
Kad bi ratno doba krenula protiv Paštrovića ili Srpska vojska ili turska sila u tolikom broju da se ne bi mogli odbraniti staviti će im se duždevo gospodstvo na raspolaganje…..itd…Toliko o Srpstvu Paštrovića….

Mudriji pristup
Gost
Mudriji pristup

Ljudi ne fokusirajte se sada na CPC. Ono sto je kljucno jeste da je SPC DRZAVA u DRZAVI za koju evidentno ne vaze zakoni drzave Crne Gore. SPC je duboko suprotstavljena Crnoj Gori i crnogorskom narodu SPC u CG je ekstremna desnicarska velikosrpska institucija sa misijom posrbljavanja, tj rusenja drzave. Dugorocno suverena i evropska CG ne moze opstati zajedno sa… Više »

Cuca
Gost
Cuca

Potpuno sam saglasan. Osnovni cilj SPC je rusenje Crne Gore o njenih institucija i pripajanja Srbiji. To treba da zna drzavni vrh Crne Gore. To je u jednoj emisiji rekao dr. Radovan Radonjic.

Fileopg
Gost
Fileopg

volio bih da je gdin Risto precizan kad prijeti da će ,,vjerujući narod” spriječiti sprovođenje zakona. Na koga će taj ,,vjerujući narod” udariti i sa kojom silom.

petar
Gost
petar

da bi bio crnogorac podrazumjevalo se da si srbin danas da bi bio montenigren podrazumjeva se da si donov podanik ili nacionalna manjina

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Petre, polupa si lončiće. Čim si Crnogorac, to isključuje da možeš bit Srbin. Jer je zanemarljiv broj ođe došao iz Srbije. A ako si Srbin, možeš ako ti basta reć da si “poreklom” Crnogorac i to je realno, jer se veliki broj Crnogoraca iselio u Srbiju. No ti pope samo da nešto napišeš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Janko Vukotić: Srbin sam, jer sam Crnogorac. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, već Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci smo so srpstva. Ovdje nije sva snaga srpstva, ali jeste duša. Moja misao srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drugčijih Srba, mi smo oni od Kosova.

Goran
Gost
Goran

Hahahahahaha, a ja mislio da recituješ pjesmicu Bećkovića

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Citirao sam velikog Janka Vukotića.

Maksim
Gost
Maksim

Nista covjek kad je kao crnogorski serdar pristao da bude ponizen prihvativsi da bude kralja Aleksandra adjutant.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vlado Petrović sin Vojvode Boža Petrovića, je bio lični sekretar Kralja Aleksandra. Krsto Zrnov je u pismu Kralju Aleksandru 1929. napisao da će mu biti odan, kao što je bio odan i Kralju Nikoli.

Maksim
Gost
Maksim

Koliko je poznato Janko je izdao Kralja Nikolu i Crnu Goru kad je raspustio vojsku. To dalje znaci da je radio za srpstvo, pa se kao takav mogao osjecati jedino srbinom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Istina je drugačija, Kralj Nikola je dao obećanje Serdar Janku, da će se vratiti čim evakuiše porodicu, ali mu je iz Skadra javio da se više neće vraćati. Serdar Janko mu je ostao vjeran, sve dok Kralj Nikola nije napustio Crnu Goru.

Mladen
Gost
Mladen

Доћи ће крај овим милогорцима надам се следеће године на парламентарним изборима. Они ће бити после само једна ружна прошлост а ми ћемо покушати да повратимо углед ове земље у свијету. Да се поправе и врате у нормалу односи са Митрополијом и СПЦ у цјелини, Србијом и братском Русијом. Доста је више ове власти.

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Maldene@ pa ti imaš fašističku izjavu. Srećom ti nisi nacista a Crnogorci Jevreji jer vidim kako bi se proveli u tvojoj režiji.

Mladen
Gost
Mladen

Nikakvi fasisti mi nismo. Srbi su najvise stradali of fasista. Vi se naprotiv ponasate kao fasisti? Ugrozavate prava ljudima koji se osjecaju kao srbi a koji su vasi rodjaci, braca, koji su kao i vi ovdje rodjeni I svi korijeni su im odavde. Toliki pritisak vrsite na ljude da se izjasnjavaju drugacije nego sto se osjecaju. Primjer je vojska gdje… Više »

Cetnicki Ugled
Gost
Cetnicki Ugled

Povraticete ugled CG u svijetu tako sto cete je pripojkiti kao region Srbije I imace ugled taman ko Srbija – u vjecitim ratovima, etnickim ciscenjima I kako su to Ukrajinci na fudbalskoj utakmici sa Rusijom okarakterisali kao “ruska ku..a”

Boo
Gost
Boo

@ Mladene
Pu, pu, pu. Prekrsti se, sto to pricas.

Miraš kontejner
Gost
Miraš kontejner

Ne koristi moje bajalice, Boo.

Fileopg
Gost
Fileopg

dogodine u Prizrenu….Hahaha…

Cuca
Gost
Cuca

Taj film neces gledat sa svekolikim srpstvom. Zna se , u Crnu Goru nezavisnu i suverenu nemate sto trazit. Znaci, pravac Srbija brale do Tokija.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ljudi izlazi skandalozni,kompromitujuci snimak sa nba torbom pred izbore koji ce da odredi sudbinu cg.bolje bi bilo botovima da se preobrate.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Mladen na aparatima haha

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Nadaj se, đoma, nadaj.

Toka
Gost
Toka

Živi bili, episkopi naši. A članovi NVO neka se bave seminarima u Ramadu.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

ja silnih episkopa..hahahahahahahahahahahaha…

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Kačavenda, Pahomije… Veze sa Bogom nemaju ali zaštitu Amfilohija imaju, pa vam je jasno kakva je to družina.

Cuca
Gost
Cuca

A dje au one vladike sto se potezu za brade. Pa onaj sto vaspitava lopatama. “O KUKALO SRPSTVO UGASENO”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zaboravi se onaj pop što je pištoljem u Mitropoliji u Beogradu, tražio 200 hiljada eura za rad u Crnoj Gori. Još čekamo odgovor, koji posa je činio protiv Crne Gore za tolike pare.

FENIKS
Gost
FENIKS

DAVNO JE P.P. NJEGOS REKA U SRBINA NIKAD VJERE,MOJI CRNOGORCI UPAMTITE

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, opet se baviš falsifikovanjem Njegoša. Naravno da Njegoš to nigdje nije rekao.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Njegoš: “Vala se vi Srbi narobovaste”. Oćeš li da kažeš da ni ovo nije rekao?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Znam da je Njegoš rekao da je u Crnoj Gori posle imena Dušanovog, najsvetije ime Karađorđevo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, možda nije rekao ali da vas danas može viđet, reka bi sigurno. On je i tad zna koji ste kapacitet i koji ste junaci, pa vas kuraži da se od Turaka oslobodite. A vi, ništa. Pognuli glavu i sačekali da Turci odu doma. A kad reče pope da je u Crnoj Gori bila Srpska pravoslavna crkva?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, ti sigurno znaš šta bi Njegoš rekao, još napiši da bi bio za NATO. Nego kako to da se Šumadija od Turaka prije oslobodila nego tvoji krajevi, Beograd konačno oslobođen od Turaka 10 godina prije Podgorice i Kolašina. A Vladika Vasilije 1754. piše da je Arhijerej srpske crkve.

samo pitam...
Gost
samo pitam...

A je li rekao ovo: »A DA ČOČE, BOŽIJA TI VJERA, ZNAM JA TU VESELU SRBADIJU, NO KUD SU JOJ TI SINOVI JUNACI BILI, DOK JOJ NIJE BOG DA KARAĐORĐA? TA VI SVI TAMO FASTATE JEDNOGA NJEGA JUNAŠTVOM; A KAD VI BOG NJEGA UZE IZMEĐU VAS, A VI SVI SUNOVRAT U TURSKI JARAM OPET! NO KRŠNA I SIROMAŠNA CRNA GORA… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Šta piše u pasusu prije i pasusu poslije?

Pisac
Gost
Pisac

Oprem@ Naravno da jeste i još ih je nazvao “srbadijom” da naučiš to.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pisac, naravno da nije rekao za Srbe, već za neke druge da u njih nema vjere, pretpostavljam da znaš na koga je mislio.

FENIKS
Gost
FENIKS

STALNO HOCE TUDE I U TUDEM SE NALAZE TO IM JE SVA ISTINA,TA NJIHOVA OKUPATORSKA CRKVA,OSLOBODICE SE CRNOGORCI ,NA SVOJOJ SMO ZEMLJI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, znaš li da se u Arhivu državne komisije Jugoslavije za ratne zločince, pod brojem 1553, nalazi ime Sekule Drljevića, a grada o ovom zločincu se čuva u fascikli broj 9353.

FENIKS
Gost
FENIKS

TI UZIMAS SVE PODATKE I KRUSKE I JABUKE AKO TI ODGOVARA,NISI NIKAD REKAO A ZNAS DA JE CPC BILA DO UKINUCA 1922 AUTOKEFALNA

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, samo sam ti napisao da se u Arhivu ratnih zločinaca Jugoslavije , pod brojem 1553, nalazi ime Sekule Drljevića.

Bokelj
Gost
Bokelj

Procitaj malo bolje sta je reko, uostalom zar i on nije bio srbin

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Risto oce RAT u Crnoj Gori..ne mogu nogom krocit na njihovo sveto Kosovo..nikad nece preboljet nezavidnos CG….kazna Bozja…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

TAKO VAM BOG POMOGAO KAO STO GOVORITE ISTNU,VEC VIDIMO POSLJEDICE VASIH ISTINA KOSOVO.
CRKVA JE CRNOGORSKA NIKAD NECE BITI CRPSKA

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lažno nick, u nemoći ti ostaje samo da falsifikuješ nickove i da izmišljaš.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Vala koliko ti falsifikuješ istoriju i činjenice, ne može ti se niko primaći…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Samo, naravno da ne falsifikujem, ali to što tebi smeta istina je tvoj problem.

pribojnamoru
Gost
pribojnamoru

CRKVA JE CRNOGORSKA NIKAD NECE BITI SRPSKA!

Libero7
Gost
Libero7

Istina vas boli doste lazima obmanjivali narod dosao je kraj i obnova cpc

Sigurica
Gost
Sigurica

Šojićev HOR, tu nema ni diljeme ni triljeme…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zivio nam VISOKOPREOSVECENI.

Rajan
Gost
Rajan

A M I N !!!

Joko
Gost
Joko

VISOKOPREPEČENI, hahahahahahahahahahahahahahahahaha…

Radosav72
Gost
Radosav72

Joko joko ….. ljubim te u oko.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

VISOKOPREMAZANI !

Noukom
Gost
Noukom

Da se razumijemo, to sto ne volim rista, ne znaci da mi je Miras idol. Jednostavno, smatram da je ovo los i gramziv covjek, mada generalno ne zagovaram ideju izjednacavanja crkvenih lica i vjere

Rajan
Gost
Rajan

A mozda si ti takav… razmisli..

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Što o ovom i ostalim pitanjima ima da kaže naš uvaženi mitropoljit Amfilohije i njegov drug pravnik iz bracke srbije, gospodin Džomić? Valjalo bi da čujemo njihovo mišljenje kao i stav uvaženog profesora Branka Radulovića i mladog gospodina Marka Milačića. Takođe ne bi bilo loše da se javi i gospodin Emilo Labudović kao veliki poznavalac ovih pitanja u CG. Ibro… Više »

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Hahshaha…

Rajan
Gost
Rajan

Gusinjac radi nesto

Weknd
Gost
Weknd

Kolicinu mrznje koju ovi ljudi imaju i kriju u sebi je prosto nevjerovatna. Pogledajte video Malagurskog o Crnoj Gori, Crnogorcima i Crnogorskoj crkvi. Pod hitno drzava da usvaja zakone i da se bori za obnavljanje svete crnogorske crkve jer u ovim ljudima se krije veliko zlo i nesreca!

J.j.j
Gost
J.j.j

Kakva sveta cg crkva? O cemu ti to? Mozete u najbolju ruku biti nekanonska crkva iliti sekta ili nvo. Nacekacete se da budete crkva a sveta tek tek.

Weknd
Gost
Weknd

“Vaše Viskopreosvještenstvo, Visokodostojni gospodine Mitropolite! Raduje se danas sveta pravoslavna Crnogorska crkva slaveći dvadestpetogodišnjicu revnosne službe Vaše Bogu, prijestolu i otadžbini, i prinosi toplo blagodarenje Božjem promislu, što Vas je sv. Blagoslovom svojim pratio na putu duge teške apostolske službe Vaše i udijelio da ona bude plodonosna i korisna sv. Božijoj crkvi”. – Član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve Kiril… Više »

Mladen
Gost
Mladen

У вама се крије мржња и несрећа јер намећете народу нешто што никада није био. Освијестите се 90 посто православних подржава Митрополију а ви то игноришете упорно као и ова власт која ради за свој интерес не народни. Све сте уништили милогорци у овој лијепој земљи. Доста је несрећници. Одлазите.

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Mladen@ svaku riječ koju si napisao nije tačna. Zakljucujem da živiš u svom bajkovitom mjehuru gdje istina i činjenice nemaju mjesta. Pazi

Gargamel Srdja
Gost
Gargamel Srdja

Dzabe vam sve ,90% pravoslavaca postuje Mpc. Dokaz,krstionica na miholjskoj prevlaci. Ajmo botovi Miras efendije,udrite

Radosav72
Gost
Radosav72

Skracenica od Miras efendije-Meee🐐

Libero7
Gost
Libero7

Postuju samo izrodi crne gore oni koji ma je bliza srbija nego cg pukoste od muke sto nema vise monopol spc

Flojd
Gost
Flojd

Dolaziće oni i dalje pod okriljem noći kad ih niko ne vidi da mole za oproštaj i biće manji od makovog zrna.. samo neka kleveću i laju..

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom >> “Malo sam vijesti dobio iz moje zemlje. Jedine izvještaje su prokrijumčarili moji prijatelji, rizikujući živote.” “Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti.” “Nema… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što je nego monopol, kada srpska crkva daje u zakup poslovne prostore i zemljište, kada zida stanove za tržište i hotele, kada crnogorsku zemlju prodaje privatnim licima. Vas samo brine to što ćete ostati bez desetina miliona eura, koje svake godine iznosite iz Crne Gore. To je jedini razlog zbog kojeg vas Vučić i Irinej tolerišu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Obnovljeno i izgrađeni preko 650 hramova, od toga 2 velelepna hrama u Podgorici i Baru, obnovljeno sveštenstvo i monaštvo, obnovljen vjerski život u Crnoj Gori, pravoslavni narod u Crnij Gori se sve više vraća svojoj crkvi…

Libero7
Gost
Libero7

To je narod koji je nasao utociste u cg a najvisi neprijetelji cg.do izbjeglice iz bosne,hrvatske i sa kosova a da imaju obraza i cojstva posli bi na kosovo da zive i brabe srpsku zemlju nego ovdje po crnoj gori brane krstionice i kioske spc kao neke ptriote

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Libero, to je narod čiji su preci rođeni na ovom području i oni koji znaju ko su im preci i u koju crkvu su išli. Kao što i sam znaš, NVO ima nekoliko desetina članova.

komšija
Gost
komšija

Od svega što si napisao jedino je tačno da se pravoslavni narod u Crnoj Gori sve više vraća svojoj Crkvi. CPC!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravoslavni narod se vraća svojoj Mitropoliji, a to je više nego očito. Vaša NVO ima nekoliko desetina članova.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Oprem, ima vas taman toliko koliko ima mjesta na traktore.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Turci, opet si ostao bez argumenata.

Bleferi
Gost
Bleferi

Ne zanosi se, srbijanski pope, mnogo zla cinis ovoj drzavi

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Nema ovđe ni “K” od klevete, već samo argumenti i zakon za razliku od Amfilohija koji kleveće, kune, proklinje, izvrće činjenice.. Bože mi oprosti kao da nije mitropolit…

Bleferi
Gost
Bleferi

Kancelarija, pa on i nije mitropolit Crnogoraca, no mitropolit Srbijanaca koje zove ” Crnogorcima”.

Oli
Gost
Oli

Sto reci?Zastitnici pedofila u svojim redovima tvrde da su oni na ovim prostorima 8 vijekova.Smijesno i zalosno.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Oli, Sveti Sava je osnovao Zetsku Eparhiju prije 800 godina.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Ti se sigurno sjećaš toga Oprem?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem,nije Oli mnogo pogriješio. Vaš Sv.Milutin Nemanjić (kad je imao 50 godin), oženio je bugarsku princezu Simonidu kada je imala 5 (pet) godina. Po pisanju njegovih istoričara “počeo je da konzumira brak” kada je ona imala 8 (osam) gorina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, naravno da ne možeš da demantuješ da je Zetsku Eparhiju osnovao Sveti Sava, a u rang Mitropolije je uzdigao Car Dušan. Nije slučajno Lazar Tomanović, koji je za tvoje krajeve napisao da su Stara Raška, rekao da je naša Mitropolija jedina svetosavska stolica, koja nije prekidala svoj rad.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem, niko ne demantuje da je Sv.Savo osnovao Zetsku Eparhiju i donio pravoslavlje. Crna Gora postala slobodna. Crkva postala nezavisna od srpske. I postala autokefalna. Imaš sve ovo u dokumentima. No je Oli pomenuo pedofiliju u srpskoj crkvi, pa ja da podsjetim od kad datira.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Postala autokefalna, a Petrovići nose titulu Egzarha Pećkog trona i hirotonišu ih srpski patrijarsi. To možeš pricati nekom neznavenom. Crna Gora jeste slobodna, ali tvoji krajevi su pod Turcima. I da, nikako da kažete, od kada ste autokefalni?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Crnogorska pravoslavna crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira

Pisar
Gost
Pisar

Ne avetaj, Stara.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Uz pomoć Oca, Isusa i Sv Duha CPC će postati ponovo autokefalna crkva kao korak ka oslobđjenju Crne Gore od rusko-srpskih okova.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naše Mitropolite su uvijek hirotonisali ili srpski ili ruski patrijarsi.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pope, u Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vladiku Danila Petrovića hirotonisao srpski patrijarh Arsenije Čarnojević, Vladiku Savu srpski patrijarh Mojsije, Vladiku Vasilija srpski patrijarh Atanasije II…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pope, u Crnu Goru ste došli 1921, a ako Bog da otići ćete za tačno 100 godina 2021!

Bleferi
Gost
Bleferi

Zabjelo, podrzavam. Amin. Szrva im se ne znalo sto uradise Crnogorcima!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Na ovom području smo 800 godina i bićemo do drugog Hristovog dolaska.

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Operm@ šta ti to dokazuje? Ako je Njegoš hirotonisan u Rusiji, da li je on Rus? Pišeš nebulize, da se vataju na to polupismeni i krezubi..

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

sekta…

samo kažem...
Gost
samo kažem...

…ocijenivši da riječi kakve je on upotrijebio nisu dostojne odgovornog čovjeka,… Sigurno su dostojne odgovornog čovjeka riječi volovi i komunistička kopilad,…

Ukradoše mi ime
Gost
Ukradoše mi ime

Moj bi komentar bio upravo takav kako ga napisa samo kažem zato odustajem od mog komentara

Send this to a friend