Politika

MCP: Rješenjem nije stečeno novo pravo, već ispravljena greška u unosu podataka

Foto: Mediabiro

Novo rješenje Uprave za katastar uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, na kojem i dalje, neustavno, Prestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine Cetinjskog manastira, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

“To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju”, ističe MCP.

Prema njihovim navodima, rješenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11.4.1996. godine je utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem je vodi i sam manastir.

“Međutim, to pravo nikad nije unešeno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine. Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996”, ističu iz MCP.

Dodaju da rješenjem nije stečeno nikakvo novo pravo, već ispravljena greška unosa podatka iz rješenja u katastarsku evidenciju,

“Oni koji javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donijete u zakonskoj proceduri, podsjećamo da ova zemlja ima svoje institucije i propise. Ovo rješenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno je provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava. U velikoj mjeri je u tome i uspjevala, blagodareći nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odoljevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti. Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine”, saopšteno je iz MCP.

Kako su poručili, ne traže, niti dobijaju bilo kakve privilegije u odnosu na bilo kojeg nosioca prava svojine.

” Zahtijevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine. Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju”, poručuju iz MCP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Levis
Gost
Levis

Čime se naša vlada(SPC)bavi,a zemlja se raspada.

Eureka
Gost
Eureka

Ovo je Opštona Cetinje pokrenula, i upravu si eto čime se ns Cetinju bave, sramota jeli tako

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Sta hoce crkva srbije u Crnoj Gori?
Vi ste za mene strano tjelo nepotrebni i nebitni,
Moja crkva je CPC.

Radius
Gost
Radius

Crnogorska Mitropolija je iz Crne Gore

Terra nova
Gost
Terra nova

A radi li radi za crkvu Srbije.

Levis
Gost
Levis

Kako je utvrđeno da ste vi vlasnici?Ova vlada je neznavena

Mladen
Gost
Mladen

Niko nije ništa utvrđivao nego je ispravljena greška iz 1996. Mitropolija je bila prije 1996 g. vlasnik i tad je napravljena protiv pravna greška. Sad je ispravljena. Ko misli da je to protiv pravno neka pokrene parnicu na Sudu. Nije problem.

Hogar
Gost
Hogar

Valjda je greška prisustvo crkve Srbije na našoj teritorije..#sve zavisi šta nam je polazna tačka,najlogičnije da to bude okupacija 1918-e i ukidanje Cg i CPC..crkva Srbije prije toga nije postojala na ovim prostorima a vojna okupacija i nasilna uzurpacija teško da mogu bit validan osnov sticanja svojine.

Anastazija
Gost
Anastazija

E jedno mi nije jasno, kako za posljednjih 30 godina nije sagrađena nijedna crkva CPC, a sagrađeni su velelepni hramovi SPC u Podgorici i Baru ? Ko je tu zakazao, vlast, vjernici ili ..?

freeMNE
Gost
freeMNE

Sve,ali apsolutno sve je urađeno da do toga ne dođe.

BBBB
Gost
BBBB

Vi ste greska velika koju treba ispraviti za sva vremena

Što je ovo
Gost
Što je ovo

Bilo bi smiješno da nije tužno.Upamet se otimači CRNOGORSKIH SVETINJA!

LSCG STARA GARD
Gost
LSCG STARA GARD

Struju vodu sve cemo vam zabranit necete mrdnut odatle pa da vidimo kako ce te svetosavci

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

Ispravljaćemo i mi greške samo polako.

SV PETAR CETIN
Gost
SV PETAR CETIN

Odlicno nije problem mi cemo ogradu pa dolazite iz vazduha ka sto ste dosli

Darko
Gost
Darko

Rješenjem bi trebali na doživotne za ovo da je države

Rakun
Gost
Rakun

Bas si bistar

Akdl
Gost
Akdl

Ispraviće se greška brzo a vi ćete morati preko Belvedera, karta u jednom pravcu.

CiNick
Gost
CiNick

Sade pozivate na Ustav CG? Đe ste bili ‘918.? Tad ste gazili Ustav CG! Predmet vrćemo na početak! Neustavno i nezakonito ste se ušunjali na mala vrata u CG, na velika ćete izlećet!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

🤔 ‘918 nisu bili ni u najavi ovi sadasnji.

Terra nova
Gost
Terra nova

Bogami ste vi jedna velika greška, koju smo mi dozvolili da nam se desi, još od dolaska Amfilohija koji je bačio śeme razdora medju narod. Zamisli to, crkva druge države protiv države u kojoj stoluje i protiv naroda koji se zove po toj državi, a oće da ima svo vlasništvo crkava i imanja u toj državi koju ne priznaje i… Više »

Djomaa
Gost
Djomaa

Baš ste bili ugroženi. Tako ja bio ugrožen ka vi. Pi.

Send this to a friend