Politika

SAD: Pitanje primjene Zakona prevazilaziti u dijalogu crkve i države

Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao Arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Majk Pompeo, kako navode iz Mitropolije, ističe da su on i predsjednik Tramp čvrsto uvjereni da pojedinci bilo gdje u svijetu imaju neotudjiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju vjeru.

On dalje navodi da je američka vlada pratila razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila prijedloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja”, kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BURGA
Gost
BURGA

Svaki dijalog vlasti i sveštenstva mpc treba direktno prenositi neka građani procene ko je u pravu valjda će biti manje tenzija koje jedino odgovaraju milu i vlasti

Dkdk
Gost
Dkdk

ZAŠTO SADA NE NAPADNETE POMPEA ZA MIJEŠANJE UNUTRAŠNJE PROBLEME CRNE GORE….. SMIJE LI TO NEKO DA IZJAVI IZ VLASTI….. ĐUKANOVIĆ, BRAJOVIĆ, SIMOVIĆ, BOŠKOVIĆ ILI MUGOŠA OGLASITE SE PO OVOM PITANJU

BR CG
Gost
BR CG

Sto da ga napadnu kada je reka:”Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

Mestar
Gost
Mestar

SPC zeli samo jedno, a to je da bude iznad drzave Crne Gore i svih njenih zakona i institucija. Da predstavlja entitet koji zakonski ne postoji i samim tim da moze da radi sta god hoce bez ikakvih posljedica, da ubira milione bez placanja centa poreza, da ilegalno uknjizava objekte i zemljiste na svoje ime, da prisilno gradi ilegalne objekte… Više »

Vidi molim te
Gost
Vidi molim te

Baš jedan načitan čovjek. Kako se mi toga nismo sjetili?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

kurti je na svojim leđima osjetio šta znače ovakve poruke. ostavio vam je prostora da se na vrijeme časno povučete

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Džaba ti priča…. SPC se ponaša tako da ni u onoga odozgo ne veruju a kamoli u ovozemaljske zakone.

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

u stvari nista nije rekao 🙂 nego samo naveo cinjenicno stanje
samo da se SPC registruje fino, imovinski list, dokaz i svi sretni 🙂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Šta bi ovo, je li ovo poruka Vladi?

Goca
Gost
Goca

Pa da, vidis da ceo svet pokusava da ih urazumi valjda ce povuci taj zakon.

Anonimus
Gost
Anonimus

Samo bez ucjena!Nema dijaloga ako je za njega uslov da se povuce zakon!

marius
Gost
marius

Dijalog u svakom slucaju,ali pritisci i ucjene NE . Dosta se njima popustalo, i zbog toga sad imamo ovo sto nam se desava.

Goca
Gost
Goca

Pa to je samo zbog tog glupog zakona.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pompeo kao i Majk Pens su veliki vjernici

mačor
Gost
mačor

Da li MCP pripada Pravoslavnoj crkvi CG,da li uredno registrovana,da li uredno plaća porez ?

Send this to a friend