Politika

Medojević: Crna Gora je rizično društvo

Crna Gora je rizično društvo kome je neophodan nacionalni konzenzus o hitnim i radikalnim reformama, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je u toku službene posjete SAD, imao više sastanaka sa ekspertima najeminentnije konzervativne think-thank organizacije u SAD Haritage Foundation.

Medojević se u Haritage Foundation sastao sa Mike Gonzalezom i James Deanom, vodećim ekspertima za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove.

“Crna Gora je izrazito rizično društvo i izvor skoro svih prijetnji stabilnosti zemlje je autokratski režim Đukanovića. Već godinama pastoje ozbiljne optužbe i dokazi da je izborni proces kompromitovan i da Đukanović u izbornom procesu teško zloupotrebljava državne organe, službe, bezbjednosni aparat, fondove, medije, ne dopušta čišćenje biračkih spiskova od fantom birača i novcem od šverca kupuje birače. I pored upozorenja od EU, sudovi i tužilaštva nijesu procesuirali nijedan slučaj. Postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces. Đukanović opstruira dijalog i održavanje redovnih izbora 2020. je dovedeno u pitanje. Parlament nema kontrolnu funkciju, a Đukanović lično kontroliše tužilaštvo i sudstvo i zloupotrebljava ih protiv DF i drugih oponenata režima. Rizici nelegitimiteta institucija, državnog progona DF i blokade dijaloga su jasni”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, rizici od eskalacije sukoba zaraćenih političko-bezbjednosno-švercerskih vladajućih klanova su realni i postaju sve veća prijetnja bezbjednosti države.

“Oba klana imaju svoje ljude inflitrirane u vrh policije, ANB i specijalne policijske formacije. Niko nikome ne vjeruje i istrage su blokirane zbog međusobnog nepovjerenja. Službe su do srži kriminalizovane i sukobljeni klanovi ih koriste za ostvarivanje premoći, a ne za borbu protiv kriminala. Linija između policije i mafije je uklonjena. Pitanje je dana kada će sukob oko kontrole ogromnog profita od šverca cigareta i droge eskalirati i preći na viši nivo gdje će mete postari čelnici službi i korumpirani političari”, kazao je Medojević.

Kako je dodao, glavni ekonomski rizici su enormno zaduženje za izgradnju nerentabilnog i ekonomski neopravdanog auto puta.

“Posebno je rizik od ugrožavanja suverenosti i od dominantnog političkog uticaja Kine preko kreditiranja ovog parčeta auto-puta. Zbog namjere Đukanovića da preuzme profitabilne poslove i atraktivnu aktivu Atlas Banke, dvije sistemske banke su vještački gurnute u stečaj, što je dovelo do gubitka povjerenja građana i depoziti u bankama su za šest mjeseci smanjeni za skoro 10 odsto. Poslednja emisija obveznica države je neuspjela i kamate na državni dug rastu. Rizik od dužničke krize i krize likvidnosti javnih finansija i samog bankrota su više nego zabrinjavajući”, kazao je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ako je tacno to sto pricas za sverc, onda ce autoput biti vise nego profitabila.

Ljuta
Gost
Ljuta

Palo 18 tona kokaina u USA….

Gusinje
Gost
Gusinje

Rizicna je zbog tebe I tebi slicnima,idi bre begaj vise,prosetaj malo do Zemuna,tu je Galenika proizvodi dokazano dobri dozu tabletica

Ekskurzija
Gost
Ekskurzija

Promašena misija.Susreti sa američkim anonimusima , koji su i njihovoj javnosti nepoznati , u suštini će se pretvoriti u šetnju.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ma kako nepoznati. Piše fino – primio ga Džems Din. Još da sretne rahmetli Frenka Sinatru pa može doma.
p.s. Ilona se udala i na trudničko je.

Aloalo
Gost
Aloalo

Dje god si Ti je rizicno. E moj Medojevicu sto ucinje od sebe. Nekada te obozavasmo, a sada …

Fileopg
Gost
Fileopg

Čak i onoga piskutavog Milačića primaju na višem nivou…Čuš titule savjetnik poslanika ….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A ne no Palmer, zamjenik pomoćnika trećeg sekretara…

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Bože, bruke i sramote.

DIPLOMATSKI
Gost
DIPLOMATSKI

Jedna čašica je zdrava. Jedna flaša dnevno uništava čovjeka. Stradaju jetra i naročito mozak. Zamislite američkog kongresmena, koji dođe u Crnu Goru, ili Veliku Britaniju, svejedno, i ovako priča o SAD. Šta biste o njemu mislili?

MONIKA
Gost
MONIKA

Zamisli ti bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona koji je dobio ogroman honorar da malo pohvali Crnu Goru, u Budvi izjavi kako je lijepa ova Makedonija!

Radosav72
Gost
Radosav72

Rizicno je samo zbog toga sto imamo nestabilnog i rizicnog sjevernog susjeda. Mada od kad udjosmo u NATO, nema vise rizika ni od njh.

Gggggggg
Gost
Gggggggg

Jesu li ga ovo u menzu primili :))

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

U igraonicu.

Montenegro
Gost
Montenegro

Proci ces ko onaj ti prethodni spijun sto je isao u italiju da spija pa mu je karijera trajala 2 mjeseca posle toga.. zaboravljas da ce on knezevic D. I ti ostat u istoriju ko 3 najveca izdajnika i spijuna.. mogu da razuminem da pricas tamo protiv DPS i djukanovica ali da pricas u zakvom kontekstu protic CG . Mogu… Više »

Neka to
Gost
Neka to

O Crnogorski Posrbica se javlja opet i laže i izmišlja.Ajde ide u tvoju obećanu zemlju i tamo laži i izmišljaj

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Medo, potpuno si u pravu! U bilo koje društvo gdje ti živiš je rizično, pošto ti predstavljaš rizik. Drugo, u pravu si i kada pričaš o reformama, pošto je nereformisano društvo u kojoj ljudi kao ti mogu da se bave politikom.

marius
Gost
marius

Ko plaća putovanja ovom čojeku, da po svijetu šeta i ovako blati Crnu Goru?

Montenegro
Gost
Montenegro

Skupstina!!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovog odma treba hapsit čim kroči u CG,ovakve gadosti pričati,što nije prvi put.Ali dosta više!

Skorpion
Gost
Skorpion

Najveci lazov i prevarant sve sto je do sada govorio po inostranstvu bile su podmetanja protiv drzave kako bi se na bilo koji nacin docepao vlasti o cemu govori njegov karakter.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Nazalost istina pred kojom svi zatvaraju ocu a pojedima su stavljeni na oci oni stitnici kao konjima da samo gledaju pravo.

slanik
Gost
slanik

nidje na svijet nema da lažov o trosku države putuje i blati tu istu državu, a pri tome ima podršu od cijelih 0,35% gradjana te države….
a dokle više?????????

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Covjek radi svoj opozicioni posao za sta je i placen.ja znam da vlast oce da zavede diktaturu i mrak ali to ne moze proci neopazeno.vecini cg odgovara ovo krimi stanje jer jedino na kvarno mogu nesto da zakuce.

Sova
Gost
Sova

Da dobro radi svoj posao, DPS bi davno bio prošlost. Očigledno je da ovakvi ne mogu smijeniti Mila. Treba tražiti sposobnije. Medo odgovara DPS-u jer je nesposoban. Kažu da svi stručnjaci odoše u inostranstvo. DPS-ovim kadrovima je dobro, zato ne odlaze. Zašto ovakav stručnjak ne ode, kad mu je “rizična zemlja” Crna Gora. Da osjećam takav rizik, ja bih otišao… Više »

Realno
Gost
Realno

Tragi: Svoj prljavi veš se pere u svome dvorištu, a ne u komšijskom. Inače se komšije rugaju i smiju. O tome se radi.

Cika miki
Gost
Cika miki

Ko vjeruje vise ovom pajacu koji ide po bijelom svijetu i blati svoju zemlju

Send this to a friend