Politika

Medojević: Kako zarobljenu državu vratiti građanima

Nebojša Medojević

Pokret za promjene snažno se zalaže za izmjene Ustava i uvođenje mehanizama direktne demokratije, pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu, provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore, kao i organi vlasti na lokalnom nivou, kazao je Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a i član Predsjedništva DF-a.

“Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije bila demokratska država. Vlast je uvijek bila uzurpirana od pojedinaca i interesnih grupa koji su je zloupotrebljavali protiv interesa naroda i države, a u cilju ličnog bogaćenja i nekontrolisane moći.  Narodu se mora vratiti moć odlučivanja o važnim pitanjima koja bitno utiču na njihova ljudska prava i slobode, a koju je uzurpirala vlast”, kazao je Medojević.

Kako je istakao, slobodno izražavanje volje građana o važnim pitanjima, na refrendumu, treba da bude omogućeno i na državnom i na lokalnom nivou.

“Odluke sa referenduma bi bile obavezujuće”, ističe Medojević.

Podsjeća da su Skupštini PzP-a ove godine u okviru programskog dokumenta “PRVO CRNA GORA“ inovirali politički program i sa zalaganjem za ustavne promjene i uvođenje mehanizama direktne demokratije.

“U inicijativi za izmjene i dopune Ustava, DF je , između ostalih važnih zahtjeva, uvrstio i mehanizam direktne demokratije i tako dokazao da je ideološka i programska avangardana političkoj sceni, koja baštini temeljne vrijednosti demokratije, suverenosti građana i slobode. Članom 45a u naš ustavni i politički sistem uvode se mehanizmi direktne, neposredne demokratije, pomoću kojih će građani moći da preuzmu odgovornost i izjasne se o određenim važnim pitanjima i propisima, koja se tiču njihovih prava i interesa”, kazao je Medojević.

Dalje navodi da se ovim članom definiše fakultativni referendum, odnosno izjašnjavanje građana na referendumu o propisima usvojenim na državnom i lokalnom nivou.

Medojević kaže da će predloženi mehanizmi pozitivno uticati na otvaranje partijskih struktura moći i primorati Vladu, Parlament i lokalne organe vlasti da u toku izrade propisa povedu računa i o stavovima građana i šire javnosti.

“Poznata je praksa aktuelne vlasti da neke veoma važne odluke koje direktno zadiru u interese građana, njihova prava i slobode, dovode u pitanje sistem vrijednosti zajednice, donosi sa ozbiljnim deficitom legitimiteta, tj bez neophodne podrške građana. Predloženi mehanizmi direktne demokratije povećavaju otvorenost i transparetnost političkog procesa i povećavaju odgovornost političke elite pred građanima. Ovim mehanizama se omogućava veći politički aktivizam i na državnom i na lokalnom nivou, te značajno doprinosi jačanju međusobne kontrole i  ravnoteže moći između organa vlasti, ali i izmedju vlasti i građana”, navodi Medojević.

Istovremeno, dodaje, kroz otvaranje ovakvih procesa povećava se informisanost javnosti i stepen razumjevanja efekata određenih propisa na njihove prava i interese.

“Uvođenjem mehanizama direktne demokratije, koje predlaže DF, građani, njihova udruženja, NVO, sindikati će dobiti garantovani ustavni mehanizam za preispitivanje zakonskih propisa, i odluka organa cvlasti, kako na ancionalnom tako i na lokalnom nivou”, ocijenio je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Walter
Gost
Walter

A nitko ne zna kako,, Meda” vratiti sebi kakav je nekada bio.

Velimir
Gost
Velimir

Tako sto tebe odma treba sorovesti u Spuz,kao I sve teroriste,IZDAJNIKE I neprijatelje!

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo Medojeviću samo direktan izbor može da dovede do reforme države

Mojsije
Gost
Mojsije

Da li ima sanse da se Medojevic vrati osobi koja zna sta govori odnosno odgovornost za javnu rijec.Mali su izgledi da odustane od izopacenosti.

Oprezni
Gost
Oprezni

I da sam do sada bio za ovo, sad bih bio protiv.

Jegulja
Gost
Jegulja

Uvedoše neradnu nedelju sad ćemo svake nedelje na referendum.

Aaaaaa
Gost
Aaaaaa

Lako prvo se rasformira i pohapsi DF i mi pronađemo poštene ( političar a pošten ne ide zajedno ) političare onda ćemo se oslobodit kandži DPSa skroz jednostavno !!!!

Pjer
Gost
Pjer

Ne treba im
Ovako je odlicno
Svi srecni i zadovoljni

gost
Gost
gost

onda nam vise i ne trebaju izbori. iznese se prijedlog u skupstini,mora da se izglasa dvotrecinskom vecinom,opozicioni poslanici po automatizmu moraju glasati protiv svakog vladinog prijedloga pa bio on najbolji na svijetu samo da se opstruira vlast. onda bi to izaslo na referendum i narod bi odlucio ono sto njihovi poslanici nece da preuzmu na sebe (a zbog toga su… Više »

Aleks
Gost
Aleks

Ja se selim iz CG

Arbitar
Gost
Arbitar

Idi u Srbiju ili Bosnu, ili….

Strijelac
Gost
Strijelac

Zato su Srbija i Rusija, imale visok stepen demokratije, tokom cjelokupne istorije.Neka, hibridni, davno smo te upoznali!

_O_
Gost
_O_

Upoznao si ti samo šefa mjesne zajednice, koji ti daje direktive.

Strijelac
Gost
Strijelac

Gataš, nulo…..meni zdrav razum daje instrukcije za razliku od tebe.
Šefa MZ, ne znam, a u pomenute demokratije sam bio….a, i malko dalje.

Velimir
Gost
Velimir

Medojevic,bruko jedna!
Trideset godina da je magarac rikao neko bi mu se obrnuo da mu dosa makar code ili sijena!
Tvoja glad NE dopire u usi Crnogorac toliko vremena!
Promineni zanimanje!

Velimir
Gost
Velimir

Tvoj glas NE dopire u usi Crnogoraca!

Vlado
Gost
Vlado

Sve što kaže ispostavi se da je istina.

Jegulja
Gost
Jegulja

Što bi mijenja loše mu je.,ne ide na posa a prima platu, podrži bože

Send this to a friend