Politika

Mesić: Političari u regionu da prestanu da se služe lažima

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za region nekadašnje Jugoslavije najbitnije da države urede međusobne odnose, to jest odnose sa svojim prvim susjedima.

“Moramo imati hrabrosti da se suočimo sa istinom o uzrocima ratova na prostoru Jugoslavije, a ne da se i dalje političari u regionu služe lažima i poluistinama”, rekao je Mesić na onlajn konferenciji u organizaciji Igmanske inicijative.

Dodao je da mu je žao što mora da konstatuje da su odnosi država u regionu u krizi, poput odnosa Srbije i Hrvatske, kao i Srbije i Crne Gore.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da je politička kultura ključni problem svih država Zapadnog Balkana i ona spriječava ideju normalizacije odnosa i normalnog dijaloga.

“Ta politička kultura koja je ispunjena agresijom nedvosmisleno svedoči da smo u stvari isti narod, ali sa različitim predznacima”,  kazao je Tadić i dodao da je na sceni “primitivni patriotizam” koji se očituje kroz naoružavanje.

Dodao je da je dodatni problem za region činjenica da se suočavamo sa globalnim izazovima.

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je zabrinutost jer u regionu nema demilitarizacije, već države sada kupuju oružje kao nikada prije.

On je rekao da je Crna Gora dobar primjer spremnosti za razgovor i za postizanje dogovora.

“O tome svjedoče brojne činjenice, kao na primer sporazum Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kojim su ustanovljene granice između dve države, što je prvi primjer takve vrste u regionu” kazao je Vujanović.

Dodao je da države Zapadnog Balkana moraju da izvršavaju svoje obaveze na putu ka EU, koje podrazumijevaju i saradnju u regionu.

Bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je da političke elite u regionu nisu zainteresovane za saradnju.

“Oni su više zainteresovani za sukobe, jer smatraju da će tako biti politički značajniji, nego da sarađuju. To je potpuno poremećen pristup, koji je – nažalost – još uvijek prisutan”, rekao je Ivanić.

Bivši predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da ne može da bude ekonomske saradnje zemalja regiona, ukoliko u njima nema demokratije.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je pismo učesnicima konferencije u kojem je naveo da je iskreno zalaganje za sprovođenje aktivnosti koje će doprinijeti rješavanju otvorenih pitanja zemalja regiona neophodno za nastavak procesa pomirenja i jačanja veza država Zapadnog Balkana.

“Kao neko ko pripada mlađoj generaciji, koja nosi teško nasleđe burne prošlosti, vjerujem da je vrijeme da se kao odgovorno društvo objektivno suočimo sa prošlošću i da okrenuti budućnosti ovaj region transformišemo u oblast mira”, kazao je Bečić.

Predsjednik Savjeta Igmanske inicijative iz Srbije Aleksandar Popov rekao je da je važno da se sagleda kako će se ekonomski investicioni plan EU odraziti na odnose u regionu, prije svega zato što slika odnosa u regionu nije ni malo sjajna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Младен
Gost
Младен

Све бивши предсједници који ништа нису за свога мандата урадили за унапређење амбијента помирења међу народима ех ју држава. Ви најмање имате права да ишта причате.

Pg.
Gost
Pg.

Da neces bananu jednu

KLM
Gost
KLM

Laz je ovdje nacionalni sport
Svih ama bas svih
Zadnjih 30 godina

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Za sav jad i nesreću na balkanu kriva je srbija,odnosno srpska akademija nauka,ona je glavno śeme zla na ovim prostorima,koja je”nahučkala političare na rat,a prije njih karađorđevići,a ivaj vučić je “mutirani” političar a ti su najgori!?

Nikat vise
Gost
Nikat vise

Ipak smo ti pred vratima tvojim dosli. Jos malo pa cemo ti pokucati,pa ti vidi prijatelju .

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Mi svjedoci tih 90 – tih dobro znamo šta je bilo. Mogu đeci pricat danas sto god hoće. Moguće je bilo izbjeći rat i transformirati SFRJ u jednu labavu konferenciju , postojala je spremnost svih aktera u tim događanjima ali Srbija odnosno Milošević se uzdao u Vojsku i jacinu Srbije i gdje god ima jedan Srbin to ce ostati Jugoslavija… Više »

GradjankaMne
Gost
GradjankaMne

Ovaj Bečic ka uciteljica pripravnica: Mir, djeco, mir, znate da moramo da radimo. I tako joj prođe skolski cas.

Bubamara
Gost
Bubamara

E, mnogo tražiš. To je nemoguće. Da ne lažu, narod ih ne bi birao. Kakav narod takvi političari.

SRK
Gost
SRK

Stipe, kako ste samo Vi srećni, jer se oslobodite ove pošasti što je i nas pritisla. Ali, oslobodit ćemo se i mi!

Mongro
Gost
Mongro

Tadic je isti ako ne i gori od ovog naseg jakote premijera. Sve cetnik do cetnika. Podigli su krila gavranova.

Banjora
Gost
Banjora

Šta Mesič ima sa ovim mediokritetima.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Misevi su hteli samostalne drzave i sada ne smeju da promole glavu iz NATO zadnjice a ustvari tek su sada niko i nista hihihihihihihihiiii

Miki
Gost
Miki

Tisina ti nulo prekrizena, nisi cak ni jedinica,
kako si plitak !!!!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Miki krivo si nasaden namesti se da te ne zulja hahahahahaaa

SRK
Gost
SRK

Mesija No, šta im to hvali!? Dobili su 22 milijarde pomoći za saniranje korone.!

Fendi
Gost
Fendi

Jeluo ovo onaj što ne rekso Jugoslavije više vena moj posao je završen

Marko
Gost
Marko

To šta je srušeno, bila je velika srbija samo se ,kolokvijalno, zvalo -jugoslavija. Kao sada u CG

Pero
Gost
Pero

Jes, to je on

Moka
Gost
Moka

Sve Bivsi Ali coce nemogu se pomirit da su bivsi,nego ice I dalje toboz da izigravaju neki faktor,a ave na racing gradjans

Mitar
Gost
Mitar

Ko o cemu, srpski predstavnik je morao rec da smo svi mi srbi!!! A najjace je sto je tema okle neprijateljstva i tenzije!?!?! Ali ostali ga slusaju i nista mu ne govore!!!

Marko
Gost
Marko

uzeo si mi misao ! Upravo to sam htio napisati ! Neka pokuša reći austrijancima i njemcima da si isti narod različitog predznaka¨! Dkale, ne može srbin a da ne sve narode u krugu 500 km ne smatra srbima. Čak i takvi uglancani kao tadić.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Gospodine Medici kao sto sami znate ,lakse je naci iglu u okeanu no srbalja da ne laze.Zbog toga njih treba izuzeti iz vaseg apila.

Ivan
Gost
Ivan

E pa idi kod njega onda polako pošto ćemo sa Srbijom biti jedna glava od sad.

Mili
Gost
Mili

Ha, ha jedna glava, kolikav je tvoj mozak

???????
Gost
???????

Ivane ne lazi, to ne basta crnogorcima!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mozes samo jesi li nabavio traktorce

Lux
Gost
Lux

Čuj Vujanovića, on bi da nam ukine vojsku, ko onaj Blagoje Grahovac što kaže da nam ne treba vojska. Počeli smo da se interesujemo konačno i za borbene avione, dako novi ministar nastavi

Send this to a friend