Politika

Milatović: Bošnjački narod je jedan od temelja Crne Gore

Jakov Milatović/Foto: Kabinet Predsjednika CG

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je čestitao 28. septembar, međunarodni Dan Bošnjaka, iskazujući poštovanje prema bošnjačkom narodu i ovom prazniku.

“Ovaj dan je prilika da se zajedno podsjetimo vrijednosti koje je bošnjački narod, svojom posebnošću i bogatim nasljeđem, nesebično utkao u riznicu crnogorske države. Graditi građansku i multietničku zajedničku kuću, našu Crnu Goru, na istorijskoj vjetrometini Balkana, nije ni lako ni jednostavno. U vremenu koje je za nama, neprocjenjiv doprinos tom procesu davao je upravo bošnjački narod, njegujući toleranciju i suživot. Ne treba zaboraviti ni naše brojne Bošnjake u dijaspori koji širom svijeta u svom srcu nose Crnu Goru i decenijama unazad pružaju pouzdan oslonac ekonomskom boljitku naše zemlje”, kazao je Milatović.

Želi da vrijeme pred nama bude obilježeno zajedničkim pregnućima “kojima ćemo našu zajedničku kuću – Crnu Goru učiniti bogatijom i pravednijom”.

“U meni, bošnjački narod ima pouzdanog saveznika u očuvanju i njegovanju svoje nacionalne posebnosti, nastojanjima da dodatno afirmiše sopstvenu tradiciju i kulturu i ostvarivanju političkih i drugih pripadajućih prava”, poručio je Milatović.

24

avatar
1000
10
14
0
 
21
BošnjakJoksimSpartaSpartaDina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joksim
Gost
Joksim

Pitaj Vraneša u Pljevljima šta on o tome misli. Ne pričaj od prilike do priloge i ne čitaj tekstove koje ti drugi pišu . Idi u Pljevlja i to riješi.

Matija
Gost
Matija

A crnogorski?

Hamo
Gost
Hamo

Mene zanima jeli naš Predsjednik Crnogorac ili Srbin

Samo CG
Gost
Samo CG

Za kad ti to treba ?

Joze
Gost
Joze

Stoje sa ovim presjednikom?

Sparta
Gost
Sparta

Sto si ti tako nepismen,to je putanje svih pitanja????

DraganAziz
Gost
DraganAziz

Crnogorski muslimani-Bošnjaci u Crnoj Gori nisu nikakvi “”komšije-susjedi”. To su starosjedioci kao i sve ostale vjere a po iskonu naša stara zaboravljena Braća. Istorijske promjene ne mogu mijenjati iskonske činjenice. Niko nije stariji od svojih djedova i ponajmanje smo mi ti koji mogu razlučivosti o tome da li su nešto pogriješili

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Crnogorski Pravoslavni vjernici predose u vjeru sektu Srbijansku tako i Crnogorski Muslimani postadose po vjeri Bosnjaci ili Bosanci sto je ovo ljudi moji zasto se stide bit Miusliman ili Pravoslavnik te Drzave sto zive vjekovima .

Mehmed
Gost
Mehmed

Velika je razlika biti pripadnik jednog naroda i biti pripadnik neke vjere. Po vjeri smo muslimani svi koji vjerujemo u Allaha i poslanika Muhammeda a.s. Medjutim nismo arapi, turci ili indonezani itd. Mi smo narod koji ovdje zivi stotinama godina, i kada nije bilo islama na ovim prostorima. Taj narod se zove Bosnjacki narod. Nismo postali 90tih taj narod, vec… Više »

Zana
Gost
Zana

Ne razumijem. Prije islama smo živjeli na teritoriji CG i zvali se Bošnjaci? Iz tačno kojeg razloga ako nijesmo iz Bosne?

Da je vjecnaCG
Gost
Da je vjecnaCG

Ma kakvi,to nije tacno.Imate samo Crnogorce razlicitih vjer,Bosance razlicitih vjera,srbijance razlicitih vjera,itd.

Sparta
Gost
Sparta

Veću glupost nikad procitao nisam u svojih pedeset i kusur godina od ovog komentara,neko ko je procitao makar bukvar nebi ovo napisao!!!!

Duda
Gost
Duda

Ja sam bila i ostala MUSLIMANKA,nikakve veze namam sa Bosnom i bosnjscima.

Haki
Gost
Haki

Slazem se Aleksa. Ja sam crnogorac musliman. Neki, uglavnom pravoslavci, mi kažu “pa ne možeš biti crnogorac ako si musliman”, a ja im kažem da ovo nije 1523. godina. Da, tada su muslimani bili jedno a crnogorci drugo. Ali u sadašnjoj, sekularnoj, crnoj gori ja kažem da mogu biti i crnogorac i musliman. Dozvolite mi to! Nemojte me molim vas… Više »

Anel
Gost
Anel

Musliman je vjerska odrednica kao i pravoslavac, nije nacionalno ime niti moze biti. Nadji u svijetu da se neka nacija naziva po vjerskom imenu, zasto u Pakistanu nisu po naciji muslimani nego Pakistanci, ili Indoneziji koja je najmnogljudnija muslikanska zemlja? Bosnjaci su bili i prije nekoliko vijekova, samo se vratilo to ime koje su drugi zabranjivali da se koristi. Safvet… Više »

vinka
Gost
vinka

Ako ima pjesmu ne znači da je tako i bilo. Ču ima pjesmu od tada smo Bošnjaci hahaha maxe

Anel
Gost
Anel

Pjesmu ti navedoh samo kao primjer. Uzmi putopis Evlije Celebije Sajahtanama, kad je boravio u Pljevljima 1641. godine pa kaze ko zivi tu i kako se oblaci i koje oruzje nosi i cime se bave, kaze svi se nazivaju Bosnjacima i govore bosanskim jezikom. Pametnom dosta 😃

vinka
Gost
vinka

E pa kad je on reka da su svi, onda okej. Hahahaha makse.

Dina
Gost
Dina

Mora da Pljevlja tada nijesu bila u Cg.

Bošnjak
Gost
Bošnjak

Kroz istoriju od II svjetskog rata nas tjeraju da se izjašnjavamo po političkom diktatu a sada su nas silom prilika doveli u poziciju da biramo između “Bošnjaci” (po ugledu na,Bosnu) ili Muslimani. (Veliko M označava nacionalnost.
Međutim mi smo čvrsto i postojano u vjeri i nikad nam to neće promjeniti. Mi smo – muslimani (malo “m”koje označava vjeru)

Filip
Gost
Filip

🙄🙄🙄🙄🙄

crnogoracpravi
Gost
crnogoracpravi

Kako predsjednice jedan od temelja kad je Crna Gora stara drzava a bosnjaci postoje od 1993?

Parking metar
Gost
Parking metar

Ko o čemu ovaj o narodima. Sortiraj pa vladaj.

Tivu
Gost
Tivu

Kakve krasne frazetine i koliko ljubavi i poštovanja

Send this to a friend