Politika

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku

Jakov Milatović
Jakov Milatović

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović nije danas raspisao nove lokalne izbore u Šavniku, navodeći, između ostalog da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine.

“Na osnovu citiranih zakonskih rješenja, proizilazi da se obaveza Predsjednika Crne Gore da raspiše izbore za odbornike skupštine opštine, u navedenim slučajevima, konstituiše isključivo kada je do raspuštanja skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata”, naveo je Milatović.

On je ukazao da je u toku sprovođenje izbornog procesa u opštini Šavnik, koji je započet održavanjem izbora 23. oktobra 2022. godine, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za odbornike (Sl. list CG, br. 86/22 i 94/22 i Sl. list CG – Opštinski propisi, br. 38/22 i 42/22), koju je donio bivši Predsjednik Crne Gore.

“Ističem da je pomenuta Odluka donesena na zakonit način, da je i dalje na pravnoj snazi, te da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja člana 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji”, naveo je Milatović.

Takođe , naglašava da je odredbom člana 37 st. 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano da mandat skupštine opštine traje četiri godine, te da joj mandat može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

“Odredbom člana 37 stav 4 istog Zakona propisano je da u slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine”, ističe Milatović.

Dodaje da odredbom člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, propisano je da u slučaju prestanka mandata skupštine opštine, prije isteka vremena na koje je birana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana njenog raspuštanja, odnosno narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata.

“Na osnovu citiranih zakonskih rješenja, proizilazi da se obaveza Predsjednika Crne Gore da raspiše izbore za odbornike skupštine opštine, u navedenim slučajevima, konstituiše isključivo kada je do raspuštanja skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata”, kazao je predsjednik.

On ističe kako je važno ukazati i na iskazan stav Državne izborne komisije, sadržan u odgovoru Ministarstvu javne uprave (akt broj 115/2 od 12. 3. 2024. godine), kojim se ukazuje „da je izborni proces na dva biračka mjesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nisu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica, što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo“.

Iz ovakvog stava, kako navodi, zaključuje se da je ostvarivanje biračkog prava, na navedenim biračkim mjestima, nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom.

“Još jednom apelujem na sve nadležne institucije da odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik”, zaključio je Milatović.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
dusan silniRajkaNarcis ZgubidanFoo_BarJadov
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajka
Gost
Rajka

Bravo predsjednice!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Vrati nam se “lukavi Joksime” ipak si ti sve držao pod kontrolom.

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Eeeee,necete nikad imat Rep Sumsku….u cjelini,u CG.Dzabe cam sve.Spojit teritoriju necete.

dusan silni
Gost
dusan silni

Ne mozes tako da govoris o Republici Srpskoj..

Jadov
Gost
Jadov

Sta je ,nije sef iz bgd dao zeleno svetlo 🤣

Vucko
Gost
Vucko

Zašto je Spajić dao ovakav zicer Milatoviću? Pa nije da se i neznavenog Dukaja boji, kao što se boji df.

Maska
Gost
Maska

Da ih je raspisao onda bi bilo evo raspisao izbore ne moze se udovoljit sad nije raspisao i opet ne valja a da se oce Savnik sredit hahahahaha

Mili
Gost
Mili

Tamo ih nikad više i ne treba raspisivati…sprdaju se sa državom mada i institucije nikako da urede biračke spiskove

Send this to a friend