Politika Predsjednik Crne Gore upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora

Milatović: Njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama – jedan od stubova vanjske politike Crne Gore

Foto: Kabinet Predsjednika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

“Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unaprjeđujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir. U tom smislu, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg možemo ovaj svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada”, rekao je Milatović.

On je predstavnicima diplomatskog kora uputio zahvalnost zа predan rad na jačanju saradnje između Crne Gore i matičnih zemalja čiji su predstavnici u našoj državi.

„Crna Gora ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama. Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju.

Posebnu simboliku ovom događaju daje i to što se održava u našoj Prijestonici, gdje je stvarana crnogorska državnost i, prije vijek i po, začeta crnogorska diplomatija.

“Posebno sam srećan što će dio večerašnjeg programa biti i tradicionalni folklor, koji će vam oči i dušu ispuniti ljepotom crnogorske nošnje, igre i pjesme, donoseći do vaših srca duh naroda kojem pripadamo”, poručio je u obraćanju predsjednik Milatović.

Foto: Kabinet Predsjednika
Foto: Kabinet Predsjednika

„Ovo je odlična prilika da izrazimo zahvalnost ambasadorima za njihov doprinos realizaciji spoljnopolitičke agende crnogorskog predsjednika u proteklih šest mjeseci, koja je bila veoma uspješna”, rekla je Marija Lakić Barfus, savjetnica Predsjednika za vanjsku politiku.

Ona je istakla da se rad Predsjednika Crne Gore na tri ključna stuba.

“To podrazumijeva jačanje Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a, ubrzanje evropskog integracionog procesa Crne Gore kako bi postala prva naredna članica EU do 2028. godine, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa”, kazala je Lakić Barfus.

Govoreći o samom događaju, ona je istakla da se radi o praksi koja već postoji u svim ostalim članicama Evropske unije i šire.

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić zahvalio se predsjedniku Milatoviću na organizaciji ovog događaja, izrazivši zadovoljstvo što se ovaj susret održava u crnogorskoj Prijestonici.

“Drago mi je što se ovako lijepo diplomatsko druženje odvija baš ovdje na Cetinju. Prethodnih dana smo takođe imali divan događaj, gdje je Prva dama otvorila diplomatski bazar koji je bio jako uspješan”, poručio je ambasador Grubišić.

Tokom svečane večere, u prijatnoj atmosferi, prisutni gosti su imali prilike da slušaju izvođenje gudačkog kvarteta i prate nastup folklornog ansambla KUD Njegoš sa Cetinja.

 

Send this to a friend