Politika

Milatović: Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama obaveza je svih nas

Foto: Sonja Milatović

Žene i djevojke širom svijeta su i dalje izložene višestrukim oblicima rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid, nasilje na društvenim mrežama i nasilje u porodici. Globalne krize kao posljedicu imaju i dalje produbljivanje već postojeće nejednakosti, kako pravne i institucionalne, tako i političke, saopštila je predsjednica Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Sonja Milatović.

Nažalost, kako navodi, i u Crnoj Gori ovaj Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama “dočekujemo u društveno-političkoj atmosferi koja nije bezbjedna za žene”.

“Institucije moraju izaći iz komplikovanog sistema birokratije koji u krajnjem ne rezultira jedinim ciljem – prevencijom nasilja. Kao društvo, moramo napraviti ozbiljan progres kada je u pitanju suočavanje sa istinom da je stopa femicida u Crnoj Gori nedopustiva. Nulta tolerancija za nasilje je civilizacijska mjera. Ohrabrujemo sve djevojke i žene koje žele doprinijeti izgradnji društva znanja, društva slobode i društva građana da, bez obzira na patrijarhalnu sliku o političkom djelovanju, svojom participacijom pomognu demokratizaciji Crne Gore”, poručila je Milatović.

Napominje da će Savjet Mladih DPS posebnu pažnju posvetiti prevenciji nasilja nad ženama.

“U nadi da ćemo sljedeći Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježiti porukama institucionalnog pomaka, Savjet mladih DPS Crne Gore će posebnu pažnju posvetiti prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama”, zaključila je Milatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Tako mlada osoba a vec u kriminal

Maja Mirotoć
Gost
Maja Mirotoć

Sonja, svaka ti čast na svemu što radiš! Podrška iz Bara!

Mirko
Gost
Mirko

Sjajna djevojka!

pavle79
Gost
pavle79

Bravo Sonja! Polazem nade u ove mlade ljude,vi ste buducnost Crne Gore

Send this to a friend