Politika

Ministarstvo: Odbor nevješto skreće pažnju sa devastacija, ne može se protiv činjenica

Optužbe Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja na račun Ministarstva kulture nijesu tačne, navode u resoru Aleksandra Bogdanovića.

<<<<Bogdanović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti spriječiće devastacije sakralnih objekata<<<

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja pozvao je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da podnese ostavku zbog, kako su rekli, neistina koje je iznio o navodnoj devastaciji manastira Sveta Trojica u Pljevljima.

“Ustvrdio je u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi Bogdanović da su ljudi iz Manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalicije i dijelove crkvenog mobilijara”, saopšteno iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

U Ministarstvu ističu da nijesu naveli kako je fotografija broj tri, sa ugrađenim utičnicama na freskama, iz manastira u Pljevljima – niti to stoji u opisu fotografije koja je proslijeđena medijima.

“Čisto da pojasnimo – treća je fotografija iz jednog od sakralnih objekata na primorju, a Mitropolija crnogorsko primorska odlično zna i iz kojeg. Međutim, prve dvije fotografije – sa probijenom glavom sveca i oskrnavljenom štukaturom – apsolutno su iz manastira u Pljevljima i u najmanju je ruku čudno što “odbor” ni u jednoj rečenici nije napravio osvrt na to skrnavljenje. Vjerujemo, ipak, da je i u tom slučaju u pitanju omaška i da će “odbor” naći dovoljno opravdanja za takav odnos “savjesnih držalaca”, navode u Ministarstvu.

Zbog svega navedenog, vjeruju kako bi ubuduće bilo upitno da “odbori” prvo pročitaju tekst na koji žele reagovati, a “onda i da se suoče sa činjenicama koje zaista govore o katastrofalnoj devastaciji, a ne da ih prećutkuju”.

“Za razliku od onih koji devastiraju, Ministarstvo kulture uvijek će ponuditi niz primjera odgovornog odnosa Vlade prema kulturi i baštini u Pljevljima. Za početak, o našem odnosu prema tom gradu najbolje govore ulaganja u arheološka istraživanja na lokalitetu “Municipium S” ili obnova Doma kulture, u kojem su danas smještene brojne institucije iz tog grada”, poručuju u Ministarstvu.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Srbodezinformacijecg_101%
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbo
Gost
Srbo

Bilo bi dobro da ministarstvo izađe sa podatkom koliko je crkava i hramova obnovljeno od 90ih i da kaže ko ih je obnavljao da imamo sa čim uporediti

dezinformacije
Gost
dezinformacije

ao, gluplje prepiske ne procitah odavno

cg_101%
Gost
cg_101%

Bice po ovima iz srpske crkve da su komunisti slomili ovaj zid i stavili stolicu posto stolica izgleda bas kao prava proleterska

Send this to a friend