Politika

Ministarstvo vanjskih poslova Selakoviću: Srbi u Crnoj Gori nemaju druge matice osim Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je večeras da odlučno odbacuje ocjene ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića o navodnoj ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori. Dodaju da umjesto suočavanja sa domaćim i međunarodnim izazovima, zvanični Beograd, vjerovatno suprotno od želje svojih građana, bavi se često Vladom Crne Gore i njenim građanima.

“Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o „legitimnom pravu“ da brinu o 30 odsto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. U ovom kontekstu jedino ispravno bilo bi shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora”, navode u Ministarstvu vanjskih poslova.

Bilo kakav drugačiji pristup je, kako ističu, neprihvatljiv i nosi primjesu upitne političke etike.

“To znači da svi naši državljani koji se osjećaju Srbima, nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas – Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi da se odrekne niti jednog jedinog čovjeka, a kamoli 30 odsto Srba koji su neizostavan temelj naše države”, poručuju u saopštenju.

Sumirajući, kako dodaju, razgovor koji podrazumijeva pozivanje na istorijske „činjenice“, poput izjave da je „Crna Gora toponim koji postoji od 14. vijeka“, koja nosi primjesu pežorativnog i uvredljivog odnosa, te tumačenje odluka suverene države Crne Gore i to pod studijskim reflektorima, nije mjera dobrosusjedske politike i umijeća pregovaranja, što je dužnost i obaveza koju nosi funkcija ministra vanjskih poslova.

“Istovremeno, pozivamo ministra Selakovića da u direktnoj komunikaciji sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem iznese sva pitanja od zajedničkog interesa, nedoumice, sumnje i neslaganja, kako i priliči susjednim državama i ozbiljnim državničkim funkcijama, koje podrazumijevaju odgovornost i rad u interesu naših naroda”, poručuju u reagovanju.

Podsjećaju, šef crnogorske diplomatije je na samom početku mandata uputio poziv Selakoviću da dođe u posjetu Crnoj Gori, što predstavlja jasan signal spremnosti za dijalog i pronalaženje rješenja o pojedinim bilateralnim pitanjima, kao i volje da, uprkos određenim neslaganjima, nađemo tačke koje nas spajaju, a ne razdvajaju.

“Politika ove Vlade je doktrina nula problema sa svim susjedima u regionu, što ćemo nastaviti odlučno da sprovodimo, jer je u našem interesu razvijanje prijateljskih i dobrih bilateralnih odnosa, zasnovanih na principima nezavisnosti, međusobnom poštovanju i nemiješanju u unutrašnja pitanja”, poručuju iz Ministarstva.

U tom smislu, žele odnose zasnovane na nivou sistema, blisku i sadržajnu saradnju bez obzira na to koja je vladajuća struktura u pitanju.

Crna Gora je, dodaju, građanska i multietnička država, koja je posvećena izgradnji građanskog društva, kao i poštovanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura.

“U našem interesu nije podsticanje podjela, tenzija i tumačenje istorije, već snažna opredijeljenost da radimo na konkretnim pitanjima koja dotiču svakodnevni život građana, prije svega na ekonomskom oporavku u postpandemijskom periodu, snaženju međudržavnih veza, privlačenju investicija i izgradnji boljeg društva za sve one koji žive u Crnoj Gori, istovremeno stvarajući povoljan i atraktivan ambijent za sve one koji dolaze u našu državu”, zaključuje se u reagovanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Shein
Gost
Shein

Kad bi Srbija protjerala sve crnogorce iz svoje zemlje, kod nas bi bilo 2 miliona stanovnika.

King Henry
Gost
King Henry

Imaju imaju…preko grane, pa u srbiju, to im je matica.

Send this to a friend