Politika

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Zabrinjavaju napetosti i strah u Pljevljima

Napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava prilikom posjete Pljevljima.

<<<Fejzić: Muslimani Pljevalja ne smiju biti predmet iseljavanja niti matrica etničkog čišćenja nalik onom s početka devedesetih<<<

<<<Kamenovane prostorije Islamske zajednice i ostavljena poruka: Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica<<<

“Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sastavu Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar, dr Ismet Latić, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirela Ramčilović, savjetnica razgovarala je sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem, komandirom stanice policije Centra bezbjednosti (CB) Milanom Jovićem, glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem.

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava susrela se i sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem a razgovarala je i sa desetak osoba koje su žrtve nacionalističkih napada i nasilja”, navodi se u saopštenju.

<<<Medžlis Islamske zajednice Pljevlja: Muslimani da ostanu pribrani i ne napuštaju svoja ognjišta<<<

<<<Pljevaljski imam: Ovo više nije euforija, ovo je fašizam<<<

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava posjetili su i sjedište ugledne nevladine organizacije “Bonafide”. Sa aktivistkinjama i aktivistima razgovorali su o aktulenoj situaciji u Pljevljima, pri čemu su diskutovani konkretni primjeri zastrašivanja i pritisaka na Muslimane i Bošnjake.

“Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ukazuje da je dobro je što se događajima u Pljevljima posvećuje potrebna društvena pažnja jer je i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba.

Zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda. Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda. Predstavljanje i slavljanje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izborima treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Konstatovano je da je Crna Gora osigurala kvalitetno sistemsku zaštitu manjina.

“Taj pristup je inkluzivan i neizostavno uključuje i dimenziju bezbjednosti. Međunarodna zajednica, u slučaju Crne Gore, kontinuirano registruje uspješan i afirmativan odnos prema manjinama koji snažno počiva na punom poštovanju svih standarda. Od tako funkcionalnog modela ne treba odustajati pa su i zato kompromisi sa strukturama koje promovišu nacionalizam, mržnju i isključenje neprihvatljivi”, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici CB Pljevlja su predstavili sve evidentirane incidente i radnje koje su preduzete tim povodom.

“Ministarstvo je konstatovalo profesionalno i blagovremeno preduzimanje svih radnji, uz uredno obavještavanje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima. Povodom napada na prostorije odbora Islamske zajednice i ostavljanja prijeteće poruke – “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, policijski službenici su izuzeli tragove i toku je njihova obrada”, piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir istorijsko iskustvo i kreiranu atmosferu straha, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona.

“Država Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta. Institucije Crne Gore su u stanju da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drskost
Gost
Drskost

Nema što da vas to ” zabrinjava” , no se NE SMIJE DOZVOLITI ŠIKANIRANJE MANJINA. I tacka. Red u drzavi mora postojati.

Emina
Gost
Emina

Kuda smo krenuli kad se o ovome razmislja….

” zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu”, zaključuje se u saopštenju.”

Send this to a friend