Politika

Mit je priča opozicije o izlasku iz NATO-a

Dio crnogorske opozicije već govori o izlasku iz NATO-a, iako Crna Gora još uvijek nije postala formalna članica Alijanse. Istorija postojanja NATO je zabilježila slučaj djelimičnog povlačenja Francuske iz saveza, kadaje 1966. godine tadašnji predsjednik Šarl de Gol odlučio da povuče zemlju iz vojnih struktura NATO -a, ali se Francuska 2009. godine potpuno vratila u Alijansu.

Pobjeda podsjeća da je poslanik Demosa Goran Danilović nedavno izjavio da je „potpuno legitimno očekivati da neka nova većina u parlamentu na isti način donese odluku o izlasku Crne Gore iz NATO“.

Skupština Crne Gore će 28. aprila raspravljati o Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, koji, između ostalog, propisuje da država koja uđe u NATO može iz Alijanse izaći tek nakon 20 godina.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da navodi opozicije o izlasku iz saveza predstavljaju „mit“, kao što je bio slučaj sa pričom da Senat SAD možda neće ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Radić

Stoga, kako kaže, NATO insistira da Vlada Crne Gore obezbijedi znatnu podršku za ulazak u NATO, da ne bi bilo naknadnih promišljanja.

“U realnom političkom životu ne možemo znati šta može da se promijeni tokom godina kada je riječ o ulozi i funkciji NATO-a i kako će Alijansa biti prepoznata od javnog mnjenja”,  izjavio je Radić za Pobjedu.

On ističe primjer Francuske, koja se, kako podsjeća, bila povukla iz vojnih institucija 43 godine, ali je faktički ostala dio saveza. Radić kaže da je Francuska dugo bila aktivna u političkom dijelu NATO a, pri čemu je uvijek bila prepoznata kao zemlja saveznik.

“Sada su ponovo dio vojnih snaga NATO. To je samo potvrda realnosti politike zapadnih zemalja. One su prepoznale po trebu za savezništvom. Mogu da postoje razni modeli u različito vrijeme, ali NATO i EU imaju zajednički sistem vrijednosti. Francuska je mogla da se povuče iz nekih aktivnosti, ali nijednog momenta nije osporila da su saveznici”,  kaže Radić.

Činjenica je, ipak, da je Francuska u okviru operacije NATO 1999. godine učestvovala u bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije, iako nije bila u komandama višeg nivoa, što dovodi do zaključka da praktično nema ni potpunog ni djelimičnog povlačenja iz NATO prije nego što istekne 20 godina članstva.

Svojevremeno je francuski predsjednik Šarl de Gol donio odluku o povlačenju iz zapovjedništva Alijanse 17 godina nakon što je osnovan NATO, jer Francuska nije željela da nuklearno oružje stavi pod nadzor NATO.

Kasnije, zbog promjene političkih odnosa u Evropi, francuski predsjednik Nikola Sarkozi je odlučio da Francusku vrati u vojne strukture saveza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

Ovi DF-ovci stvarno žive u nekom nerealnom svijetu. Koja im je to nova parlamentarna većina koju će oni da predvode. Kako je krenulo oni će većinu imati samo u Spužu kad se priključe onome anti-Nato nepomeniku.

Jana
Gost
Jana

Ma opozicija samo to i zna, da laze i stvara nemire.

Maca
Gost
Maca

Neka je nama srecno clanstvo, a oni ne sire vise dezinformacije, samo zaaravaju ovaj narod.

Bond
Gost
Bond

Ma samo sire laznu pricu, samo to i znaju.

Chivas
Gost
Chivas

Uskoro ce i rna Gora biti medju najrazvijenijima.

Don
Gost
Don

Posle toliko truda zalozenog za pristupanje alijansi, tek tako cemo odustati od svega?

Sljokica
Gost
Sljokica

Nista drugo i ne znaju do izmisljanja prica i sirenja dezinformacija

Una
Gost
Una

Pored svih ovih stvari sa kojima se srela CG na njenom putu u NATO, red je da i mi sa ovim clanstvom bidemo mirni !

Ilina
Gost
Ilina

I opozicija ce se pomiriti sa cinjenicom da ce CG biti 29. clanica NATO-a kad vide da im se vise Rusija ne okrece na njih.

Tijana
Gost
Tijana

Sta sad opozicija nasla sa se vodi primjerom Franzuske koja i kad je bila vojno izasla bila je clanica NATO, a opozicija oce sad da tu pricu iskrivi !

Emma
Gost
Emma

Jos jedna u nizu opozicionih spekulacija, nema nista od te price, jednom kad se nesto usvoji to je legitimno i ne moze se opovrgnutu kao sto opozicija misli !

Vera
Gost
Vera

Kad se jednom donese odlika o ulasku u Alijasnu i kada je ona dobili potvrdu u parlamentu drzave kandidata onda ni jedan druga naknadna odluka ne moze da je ospori !

Anominus
Gost
Anominus

Ne obmanjujte građane. Iz NATO se može izstupit, kao i iz bilo koje drugo međunarodne organizacije. Stvar je samo u tome što se to ne izplati. Odbrana neće bit jeftinija, ali oće bit mnogo slabija. Ako bi cilj bio upravo slabljenje odbrane, u korist treće strane svakako, USA bi to protumačile kao napad na njih i lećele bi glave ..… Više »

klark
Gost
klark

Frontovcii sto lazete narod?? mislite li vi da vam iko vjeruje?

krinjka
Gost
krinjka

Neka ste objasnili svima da znaju da se iz NATO-a ne moze izaci.. !

maldita
Gost
maldita

Koliko samo treba da mrzis CG da svaku njenu odluku smatras nevazecom i pokusavas da je predstavis na drugaciji nacin..

agata
Gost
agata

Mi cemo uci u NATO, a oni neka pokusaju da okrenu pricu na svoju vodenicu..

petrana
Gost
petrana

Naravno da je mit, oni nikad nisu pricali nista sto ima bilo kakve veze sa istinom !

Podgorica
Gost
Podgorica

Da si sa Cetinja zna bi. Muzej je jedno od mjesta na koje se iztiču zastave, kada su neki važni događaji. Budimo realni. Ne smeta tebi mjesto, tebi smeta zastava. I jedna i druga.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

U redu je da se kaci drzavna zastava i crnogorska mi siguran budi ne smeta. Crnogorsku zastavu i crnogorske navijacke rekvizite imam u kuci i djecu vaspitavam kao sto su mene vaspitavali da volim svoju zemlju. NATO zastave mi zaista smetaju i ne vidim razlog da se isticu na muzeju. Ako ja nisam dovoljno Crnogorac jer nisam za NATO nije… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

To je mjesto za isticanje zastava. Kad dođe neka delegacija sa crnogorskom biće i američka, ruska, albanska, turska… ili već države koja je gost. Sada je Nato aktuelan pa je i zastava tu.

tschugo
Gost
tschugo

mislisl li na albansku zastavu sa zutim ili crnim orlom

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne mislio sam na tursku, koja ima orla sa spuštenim krilima.

Anominus
Gost
Anominus

Manjini vazda ostaje krivi dio. Postoje zastave kojijema nije mjesto u CG, a vihore se više no crnogorske. Ali, ja sam očito manjina.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Postoji dosta zastava koje se vijore, a ne bi trebalo na teritoriji CG. Ipak ovo nije neki beznačajnik okačio nego po nečijem nalogu, a ova zastava zaista ne bi trebalo da se vijori niđe u CG pa ni onda kad uđemo u NATO.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Opet pitam zasto ove NATO zastave na zgradi muzeja?

Send this to a friend