Politika

Mitrić: Da li Demokrate znaju pravnu sadržinu zakonika?

Zakonik je, za razliku od zakona, mali ustav u pravnom sistemu, a ustav u punom smislu te riječi za određenu pravnu oblast. Donošenje izbornog zakonika, što predlaže Demokratska Crna Gora, za četiri dana ili četiri mjeseca bio bi neponovljivi podvig nezabilježen u istoriji prava. Demokrate su se malo „zalećel, kazao je za Pobjedu Blagota Mitrić, profesor u penziji i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda.

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović iz Demokrata, kao i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, saopštili su da će tom privremenom skupštinskom tijelu predložiti kodifikaciju izbornog zakonodavstva, odnosno donošenje jedinstvenog izbornog zakonika u kojem bi bila objedinjena sva regulativa vezana za izbore.

Taj zakonik trebalo bi, kako su predložili, da obuhvati izbor odbornika i poslanika, izbor predsjednika Crne Gore, birački spisak, finansiranje izborne kampanje, medijsko predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata, pravila etičkog ponašanja u kampanjama, ograničenja u upotrebi budžetskih i javnih resursa u predizbornom periodu…

Sjednica Odbora u srijedu, ali na dnevnom redu nema opozicionih prijedloga. Demokrate i Neđeljko Rudović uputili Branimiru Gvozdenoviću „urgenciju“ da prestane sa opstrukcijom.

Mitrić kaže da kodifikacija neke pravne materije nije sabiranje postojećih zakona u jedan akt koji se zove zakonik iz prostog razloga što su, kako je istakao, zakon i zakonik „nebo i zemlja“.

“S tim što je zakonik „nebo“. Od dvadesetak ključnih pravnih oblasti Crna Gora ima samo zakonik iz krivične oblasti”, rekao je Mitrić i postavio pitanje znaju li Demokrate kako se donosi zakonik.

Da li gospoda iz Demokratske Crne Gore, upitao je Mitrić, znaju kakva je pravna priroda zakonika, kakva je pravna sadržina zakonika i kakav je način i metod izrade prednacrta, nacrta i konačno utvrđivanje prijedloga zakonika i na kraju njegovog usvajanja?

“Za zakone ne pitam, jer računam da to znaju. Trebalo bi da znaju da sve ove radnje, od donošenja odluke za izradu zakonika, za šta je potreban politički dogovor, preko faza izrade prednacrta i nacrta, do konačnog usvajanja, nemaju blage veze sa načinom i metodom izrade i donošenja zakona. To iz prostog razloga jer se zakoni relativno brzo donose i usvajaju i podliježu čestim izmjenama i dopunama. Za razliku od zakonika, na kojem se studiozno i mnogo duže radi od bilo kog zakona i trebalo da traje za vjek-vjekova”, rekao je Mitrić.

On je imao i savjet za Demokrate.

“Neka pročitaju Opšteimovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru i tek tada biće im jasno da su se, ipak, malo „zalećeli“ u pravnom smislu te riječi. Nije lako usvojiti zakonik. Naravno da postoji prijeka potreba za tim, ali na njemu je trebalo raditi još od kraja prošlih izbora”, istakao je Mitrić.

On je, komentarišući poruke Demokrata da će „naučiti DPS kako se radi kodifikacija“, istakao da ta partija ne bi trebalo da ubjeđuje DPS, već crnogorsku javnost.

“Oni treba da ubijede crnogorsku javnost ako misle da pobijede na izborima. Za sve partije je javnost sudija, a ne DPS i vladajuća koalicija”, rekao je Mitrić.

Demokrate i Rudović uputili su Odboru za izbornu reformu zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o donošenju odluke o formiranju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva. Klub poslanika DPS-a odgovorio im je da novi pristup nije u skladu sa sistemom, ali ni sa Odlukom o fromiranju Odbora koja je dugo usaglašavana, kao i da nema vremena za novi pristup.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović zakazao je sjednicu Odbora za srijedu, ali ne sa dnevnim redom koji su tražile Demokrate, već će se razmatrati nacrti zakona i drugih akata koje su utvrdili radni odbori i ostvareni napredak, a najavljena je i rasprava o saradnji sa OEBS/ODIHR-om, Venecijanskom komisijom i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Poslanici Demokrata i Neđeljko Rudović reagovali su, tražeći da Gvozdenović ispoštuje Pravila o radu i sazove sjednicu na kojoj bi raspravljali o njihovim prijedlozima – obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva. Uputili su urgenciju Gvozdenoviću da poštuje Pravila o radu Odbora, uz zahtjev, kako su Demokrate saopštile, da prestane sa opstrukcijom, te da odmah sazove sjednicu onako kako to pravila nalažu. Svako drugačije postupanje, saopštile su Demokrate, predstavljalo bi blokadu u radu tog skupštinskog tijela i manifestaciju straha od predloženih rješenja.

Rok za završetak rada Odbora ističe 18. decembra.

Raonić: U Odboru ne vlada atmosfera dijaloga i predanog rada

U Odboru za izbornu reformu ne vlada atmosfera dijaloga i predanog rada, već se više vodi računa o promociji pojedinačnih rješenja, pa se veoma često dolazi u pat poziciju iz koje treba da izlaz nalazi i presuđuje međunarodna zajednica – kaže za Pobjedu Boris Raonić, pridruženi član tog tijela iz Građanske alijanse.

On je istakao da je to razlog zbog kojeg je teško završiti posao u naredne dvije sedmice, tim prije, kako je kazao, što se sada predlaže kodifikacija izbornog zakonodavstva.

Raonić

“Kodifikacija je zahtjevan i dugotrajan proces”, rekao je Raonić.

On je kazao da će Građanska alijansa nastaviti da radi u Odboru i ako se opet produži rok za završetak rada tog tijela.

“Građanska alijansa biće član Odbora dok god postoji Odbor, pa i nakon 18. decembra, ako bude potrebe, sve sa željom da se da doprinos prvenstveno uspostavljanju dijaloga, a i izradi održivih rješenja koje će vratiti povjerenje u izborni proces”, dodao je Raonić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BosaNova
Gost
BosaNova

Bolje se ti drzi kladionicarskih tiketa tu si strucniji i makni dvoje naocara sa glave kad si u javnosti, malo je smijesno za tvoje god

JavaScript
Gost
JavaScript

Znaju li oni koliko je to komplikovano i tesko p-onda ne navede ni 1 razlog zasto je to tako? Komplikovano je i tesko ne iz pravnih razloga nego jer Mitric arbitira za vlast pa pravi stvari komplikovanijim nego sto jesu. I da, odakle je on autoritet za donosenje propisa kao profesor medj privtanog prava, cija to nije oblast

Girl
Gost
Girl

Kako je moguce legalizovati dzamije u Crnoj Gori jesu li to nasi objekti?

Trigranit
Gost
Trigranit

Agresorski objekat nakon Drugog svjetskog rata rata prelazi u ne postojecu zajednicu koja izgradnjom dzamija uzurpira drzavnu imovinu i obnavlja Objekte koji zakonski nemaju nikakve duhovne povezanosti sa Crnom Gorom sto znaci da svaka Opstina ima pravo da SRUSI ili ukloni te Objekte

BosaNova
Gost
BosaNova

Naravno da jesu, postojale su dzamije i ood kraljem Nikolom a postoje i u Rusiji i svudje u svijetu

Smith & Wesson
Gost
Smith & Wesson

Porijeklo dzamija?

Novaboosa
Gost
Novaboosa

Kako dodjose te dzamije preko eBay Amazon alibaba iz kine postom

DrI
Gost
DrI

Kako samo izmile ovi Udbaši kad treba oplesti po opoziciji…a dje si bio da nam.objasnis Ustav kad se Filip Nejaki 15 puta kandidovao za predsjednika Cg.

gostt
Gost
gostt

zar mora biti neko udbas ako je opozicija lom,krs i jama neznalica,kvazipoliticara i demagoga? covjek kaze ono sto jeste (becicevi traze potpuno neizvodljivo i krajnje van svakog zakona). i sada je to ,,oplesti opoziciju,,? ne no im treba aplaudirati sto ne znaju zakon ili sto namjerno predlazu krsenje zakona!

JavaScript
Gost
JavaScript

@gostt a zasto je neizvodljivo i van konkretnog kojeg je zakona zahtjev? Hvala

MisterNo
Gost
MisterNo

odgovorio sam ti ali admin to nije pustio. u kratkim crtama: – ako ne znas 2+2 vezano za zakone i zakonike,onda je zalosno sto postojis a tuzno sto pitas

JavaScript
Gost
JavaScript

@MisterNo ti si ocito i gostt? Koliko to nickova koristis? Uvjek ljudi koji ne znaju konkretno da odgovore na neko pitanje bjeze u uopstene fraze. Znam o pravu jako puno i volio bih da cujem zasto je predlog neizvodljiv i koji bi se to konkretno zakon prekrsio??

Maida
Gost
Maida

Znaju, znaju.. Becic plagijator ih je naucio

Ljubo
Gost
Ljubo

Profesore ne urusavajte svoj ugled

gostt
Gost
gostt

ne moze njemu urusiti ugled tvoje misljenje ili stav ako se ne slazu sa njegovim. to samo dokazuje da,sta god da pomislis,nisi u pravu naspram njegove velicine sto se pravnog znanja tice. (mozda se i meni ne svidja nesto,ali cutim kada su u pitanju visoki intelektualci…bez obzira sta mislim o njima)

Ljubo
Gost
Ljubo

Moje misljenje je samo za mene vazno ali dodje vakat kada se moramo poskrajnuti da bi ostali u lijepom sjecanju

Ljubo
Gost
Ljubo

Dje mi je odgovor

Осми путник
Gost
Осми путник

,,чувај се сине човека који нема нацију и дом,ко родно огњиште изда и стиди се порекла,издаће и тебе” отац Арсеније. Добро су говоричи наши стари,сваки српски глас за бечића је глас за затирање српства и снажење мила ђукановића.

MisterNo
Gost
MisterNo

pitanje je koliko si ti srbin 😉 (ako zaviris malo dublje u svoje porijeklo,ispasce ti neki bliski predak ili albanac ili crnogorac…koji je opet nekim daljim pretkom albanac)

JavaScript
Gost
JavaScript

MisterNo znaci ako pogledamo dublje u pprijwklo svi smo iz Albanije?

666бечић666
Gost
666бечић666

Ова сорошоидна банда која по наређењима лгбт лобија ради на затирању православља и величању сатанизма не ради у корист народа. Западне вредности које они доносе су потурање пашчади у колевке,католицизам уместо светосавља,услужна политика којом би ову државу још дубље да нагурају у метафорчки ректум ЕУ и агресорског НАТО пакта. Алекса,још није касно,не иди у америчку амбасаду на ручак са сотоном,не… Više »

MisterNo
Gost
MisterNo

slaba ti je terapija cim u 21-om vijeku lupas nebuloze,laznu demagogiju kojom su te hranili od malena o svetosavlju kao nebeskom pravcu,kada je zapravo svetosavlje izdajnicki ogranak pravoslavnog svijeta i odmetnistvo od grcke crkve koja je i bastinila zacetak pravoslavlja na balkanu pa i u danasnij srbiji.svetosavlje je formirano kako bi se na taj nacin stvorila nacija srba koja do… Više »

JavaScript
Gost
JavaScript

MisterNo zasto pricas o stvarima o kokima ne znas nista? Nikakve informacije ne dajes da potkrjepis svoje stavove sto je cest slucaj kod ljudi koji malo znaju a imaju tvrd stav

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Bravo, bravo, 666, super si ovo sročio! 👏 Ajde sad popij terapiju i prilegni malo.. Možda ti se ukaže sveti Sava u snu😂

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Pa oni su iznjedreni iz SNP- a,a kolko je partija nastalo iz te partije i dje je sad SNP…a nikad nije imao vise od 17 posto i kad je bio kompletan i na vrhuncu…

gostt
Gost
gostt

ma kakvi dps i bakraci. sto bulaznite gluposti. demokrate naprosto se izgubili u sopstenom dvoristu. prave scene da bi izazvali zakonsku reakciju,onda to doslovno lazno predstavljaju preko medija kako bi sebi dali na znacaju a i nadaju se da ce biti koji glupan u narodu da u to povjeruje. jednostavno se namecu,predlazu gluposti (namjerno da im te gluposti ne bi… Više »

Sanja
Gost
Sanja

Sta ti znaci ova poslijednja recenica hahaha

Приморац
Gost
Приморац

Брат од стрица бечићев ради у ртцг, и онда алекса оптужује искрену опозицију као што су господа Мандић и Кнежевић да су слуге режима ? Људи који су осуђени на робију раде за дпс а они чију родбину је дпс ухлебио раде против дпса ? Ма хајде молим вас…

Garfild
Gost
Garfild

A nego sestric od komsije

1389
Gost
1389

Само ми реците како се то дпс руши из одбора у коме дпс преседава ? Како то мисле да преко брана оборе мила ? Ето то ми реците и частим ручак за сваки аргумент

MisterNo
Gost
MisterNo

jedan argument je da se dps,pored ovake kanalizacije od opozicije i dijela naroda koji podrzava takvu kanalizaciju,ne moze rusiti ni za 100 godina. oni se vjerovatno vode onom: ,,prijatelja drzi blizu a neprijatelja jos blize,,! mada,ja mislim da treba da sacekamo jos najmanje 3 generacije dok se ovaj danasnji narod ne promijeni i dok se ne pojave neke nove generacije… Više »

Sanja
Gost
Sanja

Ja koliko shvatam MisterNo ti bi da sacekamo da ovi iz DPSa pomru pa da mjenjamo vlast

Бастон
Gost
Бастон

Алексина сестра је стипендиста прве банке,мислим дс то довољно говори о њима и њиховој политици 😉

RatoMir
Gost
RatoMir

Becic bi da bude novi ministar prosvjete

Kokot
Gost
Kokot

Ajmo sad malo ovih iz naftalina

Simba
Gost
Simba

Samo se sjetite paralelnih protesta koje je Becic organizovao dok je pokret odupri se imao svoje, to je Becic namjerno po nalogu DPS da bi razbio proteste.

Aladin
Gost
Aladin

Becic novi Pajovic i napravi od Demokrata novu Pozitivnu.

Boka
Gost
Boka

Demokrate da zele da smijene vlast kao sto pricaju naslu bi nacina, nego su ovo sad sve sami izgovori i na tisu rade stvari koje DPS kaze.

Marocco
Gost
Marocco

Sad DPS niko nije vjerniji igrac od Becica i Demokrata, popazite sto vam kazem.

Petra
Gost
Petra

Ne brinite nista narode sve su to Demokrate u dogovoru sa DPS-om odradile, jer da zaista Demokrate zele neke promjene ne bi sebe blamirali sa neustavnim odredbama nego je to sve odradjeno da bi se DPS-u islo uz dlaku.

gostt
Gost
gostt

ne rade oni zbog dps nista nego,jednostavno i prosto,ne znaju dje udaraju. pojma nemaju o politici a kamo li da je vode. bolji je Petar Komnenic koji je pretendent da bude lider opozicije i svih nvo sektora

Gordan
Gost
Gordan

Ja bih bio naivan kad bih vjerovao su ovo sto Demokrate pricaju, a ovamo su postali desna ruka DPS-u.

StevanPG
Gost
StevanPG

To je prazna prica Demokrata, a realnost ce biti da ce htjeti sa DPS u koaliciju sjutra kad izbori budu.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Momo Koprivica i Danilo Saranovic se utrkuju koji ce prije da pije kafu sa Gvozdenovicem a za narod naivini drugu pricu plasiraju.

Krnovska
Gost
Krnovska

DPS ce to podrzat i naj taj nacin zadrzati vlast nekolikko gidina bez izbora a onda ce i na prve isledece zbore pibijedit, i dps i Milo !

Cipsy
Gost
Cipsy

To sto Demokrate “traze” to je samo zbog javnosti a kad se kamere ugase trce DPS u zagrljaj.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Kako ocekujes od Demokrata to da znaju kad im je predsjednik plagijator??

Vida Berane
Gost
Vida Berane

Demokrate moj dragi prodesore imaju poluznanje što je jako opasno po pravni sistem CG . Hvala .

Tip Top
Gost
Tip Top

E da imaju i poluznanje nego stalno nesto izmisljaju i lupetaju kako bi se reklo da nesto rade a u Parlament ne dolaze jer su svjesni da ta prica neprolazi kod biraca

Mileva
Gost
Mileva

Demokrate misle ako su stavili crvene kravate da su strašno pametni. Brzo će izbori pa će oni pa, pa. Neka uzmu da uče Ustav pa da se jave sljedeći čas

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Dosli su u vremenski cajtnot…a dje su evo
3 godine…neulaze u skupstinu,a tamo se to resava cini mi se…ovo je za Ginisa…jedna politicka partija za svog mandata nije ulazila u skupstinu…e blago nama sa njima…

Svjefol
Gost
Svjefol

Demokrate, je li?!…pa za njih je to macju kasalj. Sve prepisu, jer to im je partijsko nacelo…plagiranje i plagiranje…i stvar zavrsena… Hahahaha, kakvi zaludnjaci

Zeta zemlja!!!
Gost
Zeta zemlja!!!

Ne znaju demokrate dje su konja svezali!
Samo lupaju gluposti koje narod polako shvata
A oni za 2 godine najvise prosut ce se kao kula od karata

Бобо
Gost
Бобо

Znaju, oni su popili svu pamet svijeta!!!

Jazavac pred su
Gost
Jazavac pred su

Qq jos jedan DPS potrcko dobro je sto ovoga nisu izabrali pazi mu slike 2 naocara na glavu lelek sto bi rekao Migo PSZ iz 2 u 2

Gospoda
Gost
Gospoda

Ne no ćeš ih ti naučit

crnogorac
Gost
crnogorac

Znaš li ti?

Send this to a friend