Politika

Mitrić: Spajić može da bude kandidat za predsjednika ali će morati da obrazloži DIK-u prebivalište u Beogradu

Blagota Mitrić/ Foto: Gradska TV

Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić moraće dobro da se oznoji dok se opravda pred Državnom izbrnom komisijom (DIK) nakon potvde nadležnih organa iz Srbije da ima prebivališe u Beogradu, kazao je za Gradski portal profesor i bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić povodom odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da lider Pokreta “Evropa sad” ima prijavljeno prebivalište u Beogradu.

<<<MUP Srbije: Spajić ima prebivalište u Beogradu, Mandić nema<<<

Mitrić ističe da to nije dobro, pogotovo ako je Spajić glasao u Srbiji ali ne očekuje da mu to može biti prepreka kao kandidatu na predsjedničkim izborima jer, kako objašnjava, može najjednostavnije da se pravda da je zaboravio da ga otkaže.

“To je najprostija stvar. Prebivalište nije neki strogi pravni institut. Mijenjaju ga kako hoće i gdje hoće. Svuda postoje zloupotrebe i kod prebivališta, boravišta i državljanstva. Kod nas, kod izbornog prava – mnogi stranci naši državljani glasaju kod nas, a svi oni imaju državljanstvo Amerike 20 godina, tamo su toliko godina i moraju da imaju. I to naša država toleriše. Jednostavno ga nijesu izbrisali”, kazao je Mitrić.

To su administrativne stvari koje, dodaje, na prvi pogled izgledaju lagane ali mogu da izazovu vrlo negativne ili pozitivne posljedice u zavisnosti od toga šta se traži od njih.

“Mislim da će DIK potvrditi Spajiću kandidaturu i mislim da je Izborna komisija dosta liberalna. Bitno je da mu ovo ne može bit smetnja za kandidaturu ako je imao prebivalište u Beogradu, a ko zna iz kojih razloga ga nije izbrisao. To treba on da dokaže DIK-u, koji donosi validnu odluku. Oni su dosta liberalni kada je o tome riječ“, ističe Mitrić.

Navodi da je Spajić navodno imao boravišta u Singapuru, Japanu, Americi, Francuskoj.

“Meni je to pravno nejasno. On kaže da je u Singapuru imao boravište pet godina. Neka on to priča maloj djeci. Za to vrijeme se dobija državljanstvo. Po meni je boravište privremeni boravak lica u jednoj državi. Vjerovatno da mu je prebivalište jer je tamo bio sa ženom sa kojom ima dijete. Moraće dobro da se oznoji dok se opravda pred Državnom izbornom komisijom. Ovo je hipotetičko pitanje, prebivalište je po pravnoj teoriji prethodnica državljastva. Treba ime i prezime, adresa, vrijeme koje je proveo tamo i na kojoj adresi imao prebivališe u Beogradu. To su sve značajni elementi o prebivalištu da bi se ocijenilo da li je validno ili nije“, smatra Mitrić.

Nejasno mu je, dodaje, i što je Spajić pokazivao da ima prebavilište i rješenje o prebivalištu u Crnoj Gori.

“Mogao bih da pričam o tri stepenice oko statusno pravne stvari kandidata bilo kojeg. Čak Mandić je prijavio da ima srpsko državljanstvo i mislio sam da će ga Državna izborna komisija odmah skinuti, ali poslije dva dana vidim DIK mu potvdio. I pravilno su uradili jer je on to državljanstvo dobio ranije. Sve zavisi od činjenice i pitanja da li Zakon o državljanstvu ima retroaktivno dejstvo ili nema. Ako ima retroaktivno dejstvo stvar je jasna, ili ako nema retroaktivno dejstvo i važi unaprijed, onda je stvar onda još jasnija. Ako je Mandić to državljastvo uzeo na primjer kada smo imali savezna državljanstva i republička državljanstva, to je bilo potpuno dozvoljeno i legalno“, zaključio je Mitrić za Gradski portal.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Merkur
Gost
Merkur

Svaka cast Andji a istali komentari, hahaha…

Anđa
Gost
Anđa

Za predsjednika Crne Gore može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15 godina. Član 96 stav 2 Ustava Crne Gore. Prosto zar ne?
Osim toga, nemoguće je imati dva ili više prebivališta. Boravišta može.

Putnik
Gost
Putnik

Za Singapur nije u pravu. Moj kolega je ozenio drzavljanku Singapura i NEMA drzavljanstvo iako zivi i radi tamo,a i u braku je,12 godina!?
Ima boraviste,ima radnu dozvolu,ali drzavljanstvo cvrc!Sve ide od slucaja do slucaja i veoma je tesko dobiti drzavljanstvo,a samim tim i pasos Singapura,koji je drugi najjaci pasos na svijetu.

Faraon
Gost
Faraon

Spajica ako budu glasali oni koji zive i rade i rodjeni su u CG a imaju srpsko drzavljansto i u Srbiji su bili samo po pasos i inekciju od korone,ostali kandidati nemaju nikakve sanse, ostali Crnogorciili ti vec Srbi koji zive i imaju srsko drzabljanstvo u Srbiji ne moraju slobodno dolaziti da glasaju i pomazu Spajicu, toliko o drzavlkanstvu i… Više »

Ko bajagi
Gost
Ko bajagi

faruk ne lupaj 😎

Ljepotte
Gost
Ljepotte

Fino li si nam to objasnio, moze imati srpsko ako je prije referenduma uzeo, pa gle cuda, onda su ga imali svi, isti pasos bio, pasos, jugoslavije pa SRJ pa SCG, i kako je mogao imati srpsko Mandic,nikako. Druga stvar, mislim da je dobro sto neko ima, pa i pasos sto da ne, i ne jedan,nego 1001, al crnogorski mu… Više »

Vojin
Gost
Vojin

Štaćemo sada sa Medom. OPET U PRAVU!!!

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Što je u pravu, stan nema, državljsnstvo nije potvrđeno, a prebivalište ne mora da se otkaže eto Baćo priča

Dragan PV
Gost
Dragan PV

E Mitriću po tebi može doći ko god oće u CG i kandidovati se za presednika. Zato smo mi dogurali dovde zbog tebe i Mila i ostalih što ste naše, CG drzavljanstvo davali kome ste htjeli. A ti si bio sluga Dps režima.

Makarije
Gost
Makarije

A Manda sa državljanstvom?

Caro
Gost
Caro

Nije skola pojata…bravo profesore

Sudac
Gost
Sudac

Lagao je i tacka. Dje su pare sto hvale od prodatih obveznica…
Stan od meleon se ne kupuje bas za 5 godina rada, jedino ako je radio sa drogom a bice ovo prvo( kupio ga je od novca gradjana CG. Kleptoma .

Boom
Gost
Boom

Ako znas sta pričaš ja crko…Stvar je logična. I jasna.Nema tu tumačenja prava kako ko hoće.Nemoze strani drzavljanin biti presjednik CG ?!Nije ovo doba lažnog cara Šćepana malog !

Ridikul
Gost
Ridikul

Singapur je zeznut za boraviste, a jamoli za drzavljanstvo.
Neka DIK uputi Singapurskom konzulatu upit za boravak Spajica i dobit ce jasan odgovor.

Zivot
Gost
Zivot

Ne dobija se drzavljanstvo u Singapuru, a ni u EU samo boravkom od 5 godina.

Pacenik
Gost
Pacenik

Uhvacen u prevari,iliti kradji,prisvojio pravo na osnovu kojeg je nepravo osnovao stranku,glasao na izborima u CG…i sada treba da to obrazlozi…prof cudna vam je ta pravna (ne)ligika…

Lokss
Gost
Lokss

Kakve gluposti, ne može biti kandidat to je jasno.
A posebna stvar je ta sto je rekao da nema prebivalište, sto je lagao.

Darko
Gost
Darko

I ako je nakon Mila on jedini kandidat za kog se moglo glasati za biducnost CG.Da iskreno to jaganje je za osudu. Laži lažo da se veselimo

MILO iz BERANA
Gost
MILO iz BERANA

Gospodine Mitriću vi nemate pojma šta pričate. Kažete da ne razumijete da neko ima boravak 5 godina i da se za to vrijeme dobija državljanstvo. Možete vi gospodine Mitriću boraviti u inostranstvu i 50 godina i to sasvim legalno a da nemate državljanstvo zemlje u kojoj boravite.

delboj
Gost
delboj

Ada nema prebivaliste u Srbiji. Mickey je jasno i javno je rekao prije 5,6 dana da nema prebivaliste u Bg. I kome vi sad vjerujete, svojim ocima i usima ili Spajketu.

Springfild
Gost
Springfild

Sto da objasni???? treba da bude uhapsen zbog pronevjere drzavnih para a ne da se kandiduje

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Vala ako može Spajić bit kandidat za Presjenika koji LAŽE NAROD KOJI NAZIVA TAJ ISTI NAROD 🇲🇪 GADNIM IMENIMA I JA ĆU DA SE PRIJAVIM HOĆU DA PLJAČKAM OVO ŠTO JE OSTALO DA MI NE OPLJAČKA Spajić PREVARANT .

Jovanka
Gost
Jovanka

Profesore uživaj u penziji i ne pravi smutnju zakon je jasan da ne može biti kandidat i ne postoji zakonski osnov da on bilo što objašnjava DIK.

Leka
Gost
Leka

Pa nismo drugo ni očekivali
Odović se ne razdvaja sa onim iz dik-a

Srbo
Gost
Srbo

Pare od kredita kojim je zadužio sve nas a koje je izvukao iz Crne Gore ulagao je u Srbiju a lakše je ako se ima prebivalište i državljanstvo.
Eto to bi ja onako laički obrazložio DIK-u oko prebivališta Spajića što je i 100% tačno.

Send this to a friend