Politika

Mitrofan Ban piše molbu Ministarstvu da se jedna kuća manastira Ostrog preuredi u školu

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Pismo Mitrofana Bana iz 1883. godine

Arhimandrit Mitrofan Ban obraća se 2. jula 1883. godine “Visokom Knjaževskom Ministarstvu”, u kom prenosi molbu Eparhiji zahumskoj da se jedna od kuća manastirskih, koje pripadaju Manastiru Ostrog, popravi za školu s tim što bi ta ista kuća bila smatrana kao svojina ovog manastira.

Mitrofan Ban obavještava Ministarstvo prosvjete i crkvenijeh djela, odnosno prenosi molbu “glavara” da manastir pomogne tako što bi kupio tigle i platio “piljenje štica”, dok bi svaki drugi rad bio besplatan.

Ukoliko bi Ministarstvo odobrilo, ta kuća bi, kako se navodi u pismu, “o Trojičinomdanu mogla poslužiti za primanje naroda”, tako da bi od ovog posla, odnosano pomoći, manastir na kraju imao koristi.

Arhimandrit Mitrofan navodi da se obraća Ministarstvu ne samo zbog toga što bi se manastir okoristio od ovog posla, nego što bi se za narod postigla korist dobili bi kuću u kojoj bi bila škola, a koja bi istovremeno mogla poslužiti i za “strani narod” koji posjećuje manastir.

Pismo je upućeno visokopreosveštenstvu Visarionu, mitropolitu crnogorskom i brdskome i knjaževskom Ministarstvu prosvjete i crkvenije djela.

Uputstva mitropolita Mitrofana o izboru crkveno opštinskih odbora

Mitropolit Mitrofan dao je uputstva (raspisom od 22. marta, 1906.) što je obaveza svake opštine i sela kada je riječ o crkvama. Prema tom uputstvu, opštine i sela bili su dužni da se staraju o “održavanju i ukrašavanju svoje crkve, kao svoje bogomolje.”

U uputstvima se citiraju članovi Konsistorijskog Ustava, pa se konstatuje da (po članu 99 Ust. Kons.) “svaka crkva ima pravo vlasništva svoje imovine”, kao i da “Crkvenom imovinom upravlja Crkveno-opštinski odbor izabran od naroda, koji dotičnoj crkvi pripada” (čl. 102)

Među uputstvima se detaljno objašnjava način izbora Crkveno-opštinskog odbora, čiji član može biti “svaki pošteni opštinar koji dotičnoj crkvi pripada” – (član 104)

“Crkveno-opštinski odbor sastavljaju u manjim parohijama po šest, a u većim po devet članova. Predsjednik Crkveno-opštinskog odbora dotični je parohijski sveštenik. Crkveno-opštinski odbor iz svoje sredine bira tri tutora, od kojih je jedan računovođa i blagajnik. Tutori su dužni izvršavati ono što Odbor u godišnjoj sjednici riješi i zaključi. Tutori vode crkvene račune i u računskim knjigama bilježe sva primanja i davanja. Svako primanje i davanje mora biti dokumentovano. Krajem svake godine tutori su dužni da prikažu sve račune crkvene imovine Crkveno-opštinskom odboru. Pregledavanje računa imalo bi biti u praznične dane” – (čl. 106 Ust. Kons.)

Crkveni tutori, kako piše, su dužni da svake godine redovno naplaćuju dobit od crkvenih dužnika, zatim osiguraju glavnicu…Ako ne mogu da od dužnika naplate dug, obraćaju se građanskoj vlasti “na zakonitu pomoć”, a u slučaju neuspjeha i Konsistoriji, što je predviđeno članom 111. Ustava Konsistorije.

“Pored mudrog upravljanja imovinom, tutori su dužni da dva ili tri puta preko godine u vrijeme zemaljskih proizvoda, među opštinarima kupiti za crkvu priloge u naturi kao i raznome žitu, ulju, siru i vuni. Te priloge treba javnom licitacijom prodati u korist crkve”, navodi se u uputstvima mitropolita Mitrofana.

Pokretna i nepokretna imovina, takođe je morala biti “inventirana” (čl. 101 Ust. Kons.). Bez odobrenja Konsistorije (čl. 110 Ust. Kons.) nijesu se mogle obavljati “veće popravke crkava”, niti se nepokretna imovina mogla prodavati ili mijenjati bez dozvole Konsistorija (čl. 109)

Za kontrolu crkvenih računa bili su zaduženi Konsistorija i Glavna državna kontrola. Služba odbornika i tutora je besplatna, jer je bila počasna.

Crkveno-opštinski odbor biran je na tri godine. Po isteku tog vremena birao se novi ili potvrđivao postojeći. Prije izbora novog, postojeći Odbor bio je dužan da “narodu dotične opštine prikaže crkvene račune” – (čl. 105 Ust. Kons.)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istorija
Gost
Istorija

A ko je rekao: U Crnoj Gori žive Srbi, ima i onih, koji se izjašnjavaju islamske i katoličke vjere.

Sova
Gost
Sova

U originalu toga nema. To je dopisao u štampariji Medaković.

NURKO USA
Gost
NURKO USA

Što vam god ne odgovara to je dopisao neko u štampariji, kako ne.

Brat nas
Gost
Brat nas

Nazadnih li ljudi

Rajko
Gost
Rajko

Ako Vam je milo da dokazujete da je imovina bila državna nadjite dokument dje crkva plaća najam za cetinjski manastir državi, mislim da ga ima arhiv na CT.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

A sve su uzeli srpski popovi, istoriju nam prekrojili, ponijeli za BG ili spalili.

komsho
Gost
komsho

Nema, jer su sve pokupuli i za Bg, ili spalili. Provjerite. Istoriju su nam promijenili lažima.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Crkvenom imovinom ulravlja crkveno-opstinski odbor izabran od naroda koji doticnoj crkvi pripada ! Clan 102! U crnoj Gori pravoslavni narod za sebe smatra da pripada MCP ! To vlast u Crnoj Gori treba da ima na umu !

Tamo neko
Gost
Tamo neko

MCP tada jos ni ne postoji kad vec komentarišes istoriju, postoji CPC a tek 15godina kasnije se nasilno gasi i formira se nova MCP pri SPC

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Pricam o danas. Kontinuitet pravoslavne crkve u cg je nastavila mcp

Sova
Gost
Sova

Pola crkava u CG danas nije u MCP, već u drugim eparhijama.

marko
Gost
marko

Ovako će i Risto morati da piše , nema više bahatosti sa državnom imovinom.
To je još jedamnod dokaza da oni SPC ne baštini isnovna načela pracislavlja , her po njima sveštenici ne posjeduju ništa ibodrekli su se ovizemaljskog materijalnog. Zbog toga je , izmedhu ostalog SPC bila i anatemisana id Vaselhenskog Pateijarha.
Nek je vječna Crna Gora

СРБИН
Gost
СРБИН

Прво научи да пишеш!!!Нек је вјечна али са СПЦ !!!

Velja gora
Gost
Velja gora

Super
Ko umije da cita sve mu je jasno
Nastavite
Ovo je najbolja moguca podrska Crkvi sa vase strane
“Jedna od kuca koje pripadaju Manastiru Ostrog”
Dakle NE DRZAVI

Vasko
Gost
Vasko

😂😂😂 E svako gledanje istine vi je ovakvo.

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Vasko sto se trudis da nekom nesto objasnis ko to ne zeli ili nema kapaciteta da sam razmislja. Sta mozes objasnit nekom na intelektualnom nivou kad on cvrsto vjeruje da je kosovo jos srbija i ne mozes ga vise u suprotno ubijedit

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Aaaaahhhaa,velje Gora sad si I samo sebe iznenadio

Šaka Lakat
Gost
Šaka Lakat

Pa šta?
Od crkvene kuće,koju manastir daje,da ministarstvo napravi skolu.Crkva je vazda bila za prosvjećivanje i opismenjavanje naroda.Sta vam nije jasno?

Bar Bar
Gost
Bar Bar

Odje ocigledno tebi nije jasna poruka iz ovog teksta.
Dakle, ne samo da je Crna Gora imala svog mitropolita crnogorske pravoslavne crkve, nego je ista ta crnogorska pravoslavna crkva morala da pita kralja, ministarstva itd.

Ironija
Gost
Ironija

Genije,traže dozvolu od vlasnika objekta. Da je bio njihov ne bi tražili dozvolu ako su htjeli da ga preuređuju

GoranM
Gost
GoranM

Vi tumacite po vasem,mi cemo po nasem,vudjet cemo ko ce na kraju doc na svoje.Ni jednu molitvu be znate a crkvu bi grabili.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pope, pocni pjevati ono put putuje moj jaran,brzo ces I ti na put

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Citirajte onda i Mitrofana Bana kada je donio odluku da se crnogorska pravoslavna crkva ujedini sa majkom srpskom pravoslavnom crkvom u jednu jedinu srpsku pravoslavnu crkvu.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pitaj Risto i Gojko Kako je potpisao,

Send this to a friend