Politika

Mitropolit Mihailo: SPC nije crkva crnogorskog naroda, Ilarion da se više bavi muzikom a manje politikom i istorijom

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo začuđen je izjavom mitropolita Ilariona iz Ruske pravoslavne crkve da Srpska crkva nije strana crkva već crkva crnogorskoga naroda; da ateisti pokašavaju da osnuju crkvu; da crnogorske vlasti podmuklo djeluju protiv Srpske crkve i progone je, braneći organizovanje masovnih litija u vrijeme epidemije korona virusa i da im je na savjesti pritvaranje epsikopa Joanikija, koji se nije držao naredbi NKT za zarazne bolesti.

<<<Skandalozno miješanje Ruske crkve u unutrašnje stvari Crne Gore: Đukanović će proći kao Porošenko<<<

“Sestrinska Ruska pravoslavna crkva hirotonisala trojicu pogalavara autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve: 1833. godine Petra II Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića 1858, a Mitrofan Ban hirotonisan je 1885. godine. Ruski car Aleksandar III. koji ga je primio u audijeniciju, između ostaloga kazao mu je: “Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji”, kazao je Mihailo.

To, tvrdi on, pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve.

“Iste godine mitropolit Mitrofan obavijestio je vaseljenskog patrijarha Joakima IV pismom u kojemu, između ostaloga, navodi:“Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije Autokefalne Crkve u bogoštićenom Knjaževstvu Crnogorskom na koju smo i Duhom Svetijem i pozvati”. Povodom jubileja, 1910. godine Mitropolit beogradski Dimitrije Pavlović pisao je mitropolitu Mitrofanu Banu:” Srpska crkva, kao sestra i po vjeri i narodnosti, dijeli radost Crnogorske crkve”, navodi Mihailo.

Kako je naglasio, pametnome i dobronamjernome ovo je dovoljno dokaza da Srpska crkva nije crkva crnogorskoga naroda i države.

“Ona je ukinuta 1918. godine a obnovljena je 1993. na Lučindan, na Cetinju, na crnogorskom Zboru kao tradicionalnome crnogorskome organu, koji je uvijek i rješavao važna crkvena pitanja A što se tiče progona, upravo, Srpska crkva progoni i slovo C u azbuci a kamo li Crnogorsku crkvu protiv koje se zavjerila, i u nju uperila sve svoje moći”, kazao je mitropolit.

On dalje navode da se SPC okrenula i protiv države.

“I ne samo da se zavjerila protiv naše crkve nego i protiv države koju kleveće i protiv nje predvodi masovni ustanak kojemu tepa litije i molebani. Njen bijes koji izliva na nas i našu zemlju nema granica, a mržnja je uvodi u stanje sužene svijesti, pa odbija da se povinuje i naredbama NKT-a, samo zato jer ih je donijelo nadležno tijelo crnogorske države. Dok u Srbiji poštuju svaku državnu naredbu, uključujući i one koje se tiču zabrane masovnih skupova, dok traju mjere donešene zbog korona virusa”, ističe mitropolit Mihailo.

Koliko zna i Ruska crkva se pridržavala sličnih mjera.

“Nijesam čuo da je organizovala masovne vjerske skupove, naprotiv, pa se čudim zašto njen portparol vladika Ilarion pravi prigovor, sem ako nekome nije cilj da izvrši masovno trovanje crnogorskih građana posredstvom masovnih litija, i zemlju dovede u stanje haosa. Bojim se da to nekima i jeste cilj. Na koncu, još jednom izražavam čuđenje zbog izjave ruskoga mitropolita Ilariona, i pozivam ga da sve naše navode provjeri u arhivu Ruske pravoslavne crkve i posredstvom ruske ambasade u Podgorici. A kao muzičaru predlažem mu da se više bavi muzikom a manje crkvenom politikom i istorijom”, zaključuje mitropolit.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vitamin C
Gost
vitamin C

Bravo, gospodine Mitropolite Crnogorske pravoslavne crkve, istina je da se pred Bogom zbori. Moja podrška i poštovanje! Doći će vrijeme trona svetog Petra na koji ćete sjesti kao pravi prirodni nasljednik crnogorske duše i pravoslavne vjere.

Tunjel
Gost
Tunjel

SPC zaista nije crkva crnogorskog naroda, barem onog njenog državotvornog dijela. SPC podržavaju samo i isključivo oni koji su protivnici postojanja Crne Gore kao samostalne i suverene države. SPC predstavlja manji dio pravoslavaca u Crnoj Gori i pokušava taj manjak da nadoknadi viškom agresivnosti.

PIPER
Gost
PIPER

PUNO ZDRAVLJA MITROPOLITU CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

“Vaše Viskopreosvještenstvo, Visokodostojni gospodine Mitropolite! Raduje se danas sveta pravoslavna Crnogorska crkva slaveći dvadestpetogodišnjicu revnosne službe Vaše Bogu, prijestolu i otadžbini, i prinosi toplo blagodarenje Božjem promislu, što Vas je sv. Blagoslovom svojim pratio na putu duge teške apostolske službe Vaše i udijelio da ona bude plodonosna i korisna sv. Božijoj crkvi”. – Član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve Kiril… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ahahhaahaah, Tita mi rastopih se čitajući vašu zahvalnicu “mitropolitu”.

Cetinje
Gost
Cetinje

Uz pomoć Oca, Isusa i Sv Duha CPC će postati ponovo Autokefalna Crkva kao korak ka oslobđjenju Crne Gore od rusko-srpskih okova.

Vlatko BP
Gost
Vlatko BP

Svaka ti je ka Njegoseva Vladiko Crne Gore! Nek je vjecna Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva i nek je vjecna Crna Gora!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Mitropolit autokefalne Crnogorske pravoslave crkve u periodu od 1884 do 1920. godine (kada je nasilno ukinuta) bio je Mitrofan Ban (1841–1920). On je 1910. godine, u pismu koje je zahvalnica na pozdravni govor kralja Nikole, uz ostalo, naveo i ovo: “Vaše Kraljevsko Visočanstvo, Premilostivi Gospodaru, Četrdeset godina već je prošlo, od kako mi je velika sreća u udio pala da… Više »

Prle
Gost
Prle

Sramota za državu a kamoli za crkvu!

Propala NVO
Gost
Propala NVO

Ti to možeš tvrditi samo u svoje ime. Na ovim litijama je mnogo ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ali se ne slažu sa zakonom. CPC nije zaživela među pravoslavnim stanovništvom CG i to je ono što tebe muči. Imate podršku svega 15% pravoslavaca i to ni Milo ni njegova ateističko-kumrovačka ekipa neće promeniti. On i sam zna da je… Više »

Independista06
Gost
Independista06

Bravo. Samo sto njih nema ni 5%

Sanja
Gost
Sanja

da “zaživela”, znamo sve… Dalje prste od CG

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

A podrsku Bosnjaka i Albanaca ignorises

Pomorac
Gost
Pomorac

Djeca Lazareva i Svetog Save. Tako je ovaj govorio

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Ovaj covijek nikad nije pozivao na sukobe,ratove, nasilje. Sto se ne bi moglo reci za Rista, Kavcavendu i Dzomica. Iz njih izlazi mrznja i zloba iz nas poziv na mir i ljubav. Dobro ce pobjediti zlo i ovaj put. Nedajmo se Crnogorci.

???????
Gost
???????

Definitivno crnoj gori po pravoslavnom zakonu kao i svim samostalnim drzavama pripada nezavisna crnogorska crkva. Cudno je da veliki dio pravoslavaca koji nesmije ili neumije svojom glavom da razmisli nemoze da shvati ovu prostu cinjenicu? Sa takvima je svaki razuman razgovor nemoguc jer im je Risto isprao mozak . Ja sam zato da se nase svetinje ne samo vrate nego… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Vise komentara ovdje nego clanova NVO ahahahahah

eto
Gost
eto

CPC je živa u CG.Crnogorcima dovoljno.U svijetu postoji milion crkava pa ni jedna ne traži da je SPC prihvati.Oni su oteli nama dom,imanje i crkvu 1918.Nešto je vraćeno a nešto će ubrzo.Mi smo čisti pred bogom a oni neka se bulje stide kad obraza nemaju.U svemu oni vide lovu a duhovno su odavno napustili.

cucacav
Gost
cucacav

Mitropolit !? Ma dajte..

zoro
Gost
zoro

Npokon da se cuju prave rijeci i prave i istinite informacije.Ali koliko ce to imati efekta na ove novopecene i politicki organizovane hajkace (agresore,okupatore) na Crnu Goru ,to cemo vidjeti.

Njegusi
Gost
Njegusi

Ne možete reći Crnogorske PRAVOSLAVNE crkve, jer je ova “crkva” nepriznata. Može biti samo Crnogorska crkva, iako tehnički nije crkva, kao što Jehovini svjedoci nisu crkva, ali taj termin tehnički možete da koristite.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Prave se ludi ravnogorci da ne znaju istoriju ili neće da je znaju, ništa više. Tumače i izvlače ono što im odgovara, od svakog crnogorskog vladara, kao i iz cjelokupne istorije. Činjenice prećutkuju, ne pominju…Istorija koju smo učili u predhodnih 50 godina i duže u školama, to se nije ticalo Crne Gore, veze s mozgom. Bar će se našoj đeci… Više »

mačor
Gost
mačor

Bravo !

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha

😂😂😂😂😂

Niki
Gost
Niki

A vi vernici da se više bavite suštinom vere, a ne spoljašnjim ritualima. Da naučite konačno šta je u biti jedne vere, da zapamtite 10 božjih zapovesti, da živite životom vere kad već non -stop pričate o tome. Čovekova vera je u njegovom srcu, duši, a ne u tome kome se bogu klanja i kojoj crkvi pripada. Prema tome, smanjite… Više »

Cicko
Gost
Cicko

Cetnickoj crkvi Zelim nestanak sa tla casne Crne Gore, i povratak prave izvorne CPC. Vjecna da si Crna Goro.

TASTATURA HEROJ
Gost
TASTATURA HEROJ

pa zasto crnogorski narod onda masovno ide sa SPC a sa tobom nece tvoji crnogorci?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zato sto dovlacite litijase autobusima iz svetosavistana i sumske!!! Mi nemoramo na ulice da blebecemo i prijetimo. Kad dodje trenutak pravi, a blizu je, vidjeces koliko Crnogoraca ce stati uz svoju izvornu o jedinu crkvu CPC!! A vi? Slobodno sa ovijem ilegalnim svetosavcima bez brebivalista, sto srbuju, svadjaju narod i ruse drzavu, mozete krenut u obecanu zemlju svetosavistan.

Vasko
Gost
Vasko

Svaka čast, Vladiko!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Crnogorska Pravoslavna Crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega Mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Ne znam Miha sta ti je tu nejasno rekao… mozda da ga pitas opet, siguran sam da ima razumijevanja da te sjedne i sve ti lijepo objasni.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zdravo nam bio naša svjetlosti.

NDH
Gost
NDH

Hahahahah

T-84
Gost
T-84

Kaže se “Svetosti”. Jos da ti neko upali svetlo u glavi pa da te bog vidi. Kakva NVO takvi i vernici.

Titograd
Gost
Titograd

Mi u CG kažemo svjetlost i Svjetlosti, a vi čarapani pričate čarapanski pa ne razumijete Crnogorski jezik.

Borko
Gost
Borko

Hahaha,a ne sprdaj se “generale” zivota ti.Evo prosto isijava.

Црногорац
Gost
Црногорац

Хахахахахахха

ZIK
Gost
ZIK

Sijaj svjetlosti. Pravoslavci muhamedanske veroispovesti moraju jos malo da porade na detaljima. Da pogode ruku kojom se krste, da shvate da Badnjak nije logorska vatra i tako, ali idu u dobrom pravcu.

Primorac
Gost
Primorac

koja je ovo katarza Crnogoraca da u sopstvenoj državi se bori dokazati da je svoj na svome da je imao crkvu da ga hijene ruskosrpske hoće iskasapiti,svaki pravoslavni narod ima svoju crkvu a crnogorcima se to brani,ma rusi ce kad tad zbog ovoga platiti i to od samog svevišnjeg ako ne od ovozemaljskog suda.

ehti
Gost
ehti

Bravo!!!

NDH
Gost
NDH

Pomorac malo ti je naporno na brod pa dusis reklo bi se?
Plovi jadan i ne avetaj da bar mislimo da si normalan.

Andrej
Gost
Andrej

Bravo, dobar odgovor.

Mekajlo
Gost
Mekajlo

Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga al zube polomih!

Marko
Gost
Marko

Odmjeremo, a sve receno. Zivjela Sveta Cpc

Petar
Gost
Petar

Ako ti je sveto ono sto ovaj vodi onda mogu misliti kakav si ti 🙂

Send this to a friend