Politika

MJU: Postupanje Perović dovoljno govori o želji da radi u interesu građana

Postupanje predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović dovoljno govori o njenoj želji i potrebi da stvori uslove da Skupština opštine Kotor donosi odluke u interesu građana i građanki Kotora, smatraju u Ministarstvu javne uprave.

Kako su istakli, postavlja se pitanje, na čijoj strani ili u čijim činjenima ili nečinjenima postoji eventualna politička korupcija.

<<<Skupštinska većina odlučila da Jokića smijeni po drugi put<<<

Saopštenje Ministarstva prenosimo u cjelosti: 

Poslovnikom Skupštine opštine Kotor je propisano da predsjednik Skupštine može prekinuti sjednicu kada ocijeni da je povodom određenog pitanja koje je na dnevnom redu sjednice neophodno izvršiti konsultacije i pribaviti potrebno mišljenje i u drugim slučajevima, ako to Skupština odluči.

Pozivajući se na navedeno određenje iz Poslovnika Skupštine, predsjednica Skupštine opštine Kotor je prekinula 19. sjednicu Skupštine dana 24. aprila sa obrazloženjem da je, povodom podnijetog predloga 1/3 od ukupnog broja odbornika za dopunu dnevnog reda, potrebno pribaviti mišljenje, a da pri tome Skupština nije ni utvrdila dnevni red, niti odlučivala da li je potrebno izvršiti konsultacije i pribaviti mišljenja o tom pitanju, što je urađeno suprotno Poslovniku.

Podsjećanja radi, Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno u 2018. godini je održala i završila samo jednu sjednicu koja je počela sa radom 19. februara 2018. godine i nakon više prekida završena 20. marta 2018. godine.Druga sjednica koja je započeta 15. maja 2018. godine ni do danas nije završena, a pojedine sjednice iako su sazivane nije su ni započinjane zbog nedostatka kvoruma. Takođe, između ostalog, značjno je istaći da Skupština opštine Kotor nije donijela Budžet opštine za 2019. godinu iako je bila u obavezi da to učini najkasnije u prva tri mjeseca fiskalne godine.

U cilju rešavanja situacije u Kotoru, izazvane isključivo lošim upravljenjem lokalne vlasti, Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva javne uprave donijela dana 30. Maja t.g. Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor da u roku od 20 dana od dana objavljivanja Odluke u Službenom listu CG održi sjednicu Skupštine radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno  izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza.

Međutim, predsjednica Skupštine ni nakon upozorenja Vlade, iako je imala i vremena i normativnog osnova da sazove sjednicu Skuštine po hitnom postupku u skladu sa Poslovnikom Skupštine i u roku kraćem od 10 dana, što je u konketnoj situaciji bilo neophodno učiniti radi ostvarivanja funkcija Skupštine, to ista nije učnila. Isto tako nije pokušala ni da sazove nastavak neke od ranije započetih sjednica, a naročito ne sjednicu na kojoj je bilo predviđeno donošenje Budžeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kik
Gost
Kik

Krivicna djela protiv sluzbene duznosti, odnosno zloupotreba sluzbenog polozaja! Oce li presjednica opstine Kotor odgovarati za zloupotrebe ili ce se dignut pompa o tome kako se radi o progonu DF-a! Izgleda da DF nije udbaski dok sarađuje sa Demokratama u Kotor! Cudo koliko nam je opozicija losa i bez mozga!

Boba
Gost
Boba

Imamo i mi pravo da kupimo kojeg odbornika, i vrijeme za to.

tofd
Gost
tofd

A uz to vam obraz nije prepreka, kao što pokazuje mlađani Jokić. Ja bi dosad od blamova propao u mišju rupu, ali očigledno ne i mlađani Jokić. Za ovo kratko vrijeme uspio je toliko blamova da doživi da je to za ginisa, od uzimanja i odricanja srpskog državljanstva preko noći pa do čekanja da ga smijene dva puta

Dokaz
Gost
Dokaz

Član 40- zakona o lokalnoj samoupravi: Skupštinu saziva predsjednik skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. (Ovo je prekrsno vise puta za njenog mandata) Predsjednik skupštine saziva skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative. Potreban broj građana za podnošenje… Više »

Send this to a friend