Politika

Modernizacija odbrambenog sektora šansa za jačanje odnosa Crne Gore i Japana   

Modernizacija odbrambenog sektora šansa je za jačanje odnosa dvije zemlje, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Japana za Crnu Goru pukovnikom Mineom Jamagučijem.

Bošković je čestitao pukovniku Jamagučiju postavljenje na novoj dužnosti, uz očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Japana intenzivirati tokom njegovog mandata.

On je naglasio da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži jačanju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerskim zemljama.

Ministar je izrazio uvjerenje da postoji prostor za dalji razvoj odbrambenih odnosa dvije zemlj, posebno imajući u vidu modernizaciju odbrambenog sektora Crne Gore.

Bošković je upoznao sagovornika sa prioritetima i najvažnijim akivnostima Ministarstva odbrane, sa posebnim fokusom upravo na proces modernizacije naše Vojske, u skladu sa najvišim standardima Alijanse, kao i na konstantno ulaganje u razvoj ljudskih resursa, odnosno edukaciju kadra. Ministar je naglasio da je, osim članstva u NATO i EU, Crna Gora snažno posvećena regionalnoj saradnji.

Istakao je da dobrosusjedski odnosi balkanskih zemalja nemaju alternativu i da je intenzivna regionalna saradnja u svim oblastima osnov za stabilan, bezbjedan i prosperitetan Balkan.

Pukovnik Jamaguči je istakao da prati dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu transnacionalne bezbjednosne izazove koji se manifestuju ne samo na regionalnom već i na globalnom nivou.

Informisao je ministra Boškovića o odbrambenim kapacitetima Japana, te istakao da će uložiti dodatne napore u cilju intenziviranja saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje.

 

Send this to a friend