Politika

Mogerini: Crna Gora i Albanija se ističu u odnosu na ostale kandidate

Crna Gora i Albanija, svojim aktivnim učešćem u usklađivanju i oblikovanju spoljne i odbrambene politike Evropske unije, ističu se u odnosu na ostale kandidate za članstvo, ocijenila je visoka predstavnica Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini.

Dvodnevna Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u Sofiji, bavila se prioritetima i strategijama EU u oblasti zajedničke vanjske i bebjednosne politike.

Otvarajući konferenciju Mogerini, kazala je da nacionalni parlamenti imaju ključnu ulogu u oblikovanju spoljne politike i da održavaju otvoreni kanal sa javnošću.

“Spoljna i bezbjednosna politika nijesu samo nadležnost nacionalnih vlada, već i parlamenata”, rekla je Mogerini, saopšteno je iz crnogorske Skupštine.

Ona je dodala i da je u posljednjih nekoliko mjeseci u oblasti spoljne i bezbjednosne politike EU napravila značajne iskorake što je doprinijelo da Unija razvije sistem koji će biti drugi po važnosti sistem odbrane u svijetu.

Konstatovala je da je odnos EU i NATO jači nego ikada, uz poruku da Evropljani u narednom periodu moraju snositi odgovornost za sopstvenu bezbjednost.

Govoreći o reformama i perspektivi Zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić poručio je da Crna Gora novu Strategiju proširenja EU vidi kao snažnu promociju ideje evropske integracije, sa ciljem da je, kako je kazao, i Brisel i zemlje kandidati, zajedno učine aktuelnijom i kredibilnijom.

“Mi u Crnoj Gori smatramo da je upravo nova energija u politici proširenja ključ rješenja za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana. Za Crnu Goru posebnu važnost ima princip vrednovanja individualnih zasluga kandidata za članstvo i uvjeravam Vas da će Crna Gora uspješno ispuniti svoje obaveze i prije 2025-te godine“, poručio je Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Žex
Gost
Žex

Crna gora i Albanija to je jedna familija bože sačuvaj

Realno
Gost
Realno

Jasno je i pticama na grani da će Srbija ući u EU kada i Turska. Odnosno, kada Turska prestane biti muslimanska zemlja od 90 miliona stanovnika, i kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Realno
Gost
Realno

Otkud sada ti realno…

Realno
Gost
Realno

Ostavi to je moje

blek
Gost
blek

kad vidim ovoga Vukovića, stuži mi se

Darko
Gost
Darko

A i ova dva drugara sa njim !!Lutke

Goran
Gost
Goran

A i ti si neki lutak bez kompleksa.

selo veselo
Gost
selo veselo

To su moji mještani!

Dobronamjerni
Gost
Dobronamjerni

A kako bi ti se tek stužilo da staneš pred ogledalo.

Send this to a friend