Politika

Možemo da računamo na podršku EBOR- a

Državna sekretarka u ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić, razgovarala je danas s predstavnicima kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori,  šefom kancelarije Japom Sprejem i višim savjetnikom za investicionu klimu Franklinom Stivsom.

Državna sekretarka Vujačić je upoznala predstavnike EBOR-a s tekućim aktivnostima Vlade u pogledu pripreme Srednjeročnog plana rada Vlade ukazavši da će uloga Ministarstva evropskih poslova biti ključna u procesu izrade, ali i praćenju sprovođenja tog programa.

Dodala je da bi u tom dijelu tehnička podrška koju mogu pružiti eksperti EBOR –a bila veoma korisna za uspostavljanje održivog i efikasnog mehanizma praćenja sprovođenja javnih politika i postizanja reformskih ciljeva Vlade.

Ona je ocijenila veoma uspješnom saradnju u oblasti pripreme i sprovođnja infrastrukturnih projekata kroz Zapadno- balkanski investicijski okvir i ukazala na mogućnosti njenog unapređenja u kontekstu Berlinskog procesa.

Poručila je da je veoma značajna podrška koju EBOR pruža Crna Gora u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike i drugim povezanim oblastima, naročito istakavši pripremu projektne dokumentacije za nove dionice autoputa Bar –  Boljari i Jadransko – jonski koridor.

Predstavnici EBOR-a u Crnoj Gori predstavili su Inicijativu o unaprijeđenju investicione klime i upravljanja i iskazali spremnost da kroz mehanizam operativnog granta podrže crnogorsku administraciju u sprovođenju ključnih ekonomskih ciljeva planiranih kroz Program ekonomskih reformi u oblastima javno-privatnog dijaloga, uspostavljanja biznis Ombudsmana, e – uprave i jačanja kapaciteta državnih institucija.

Viši savjetnik Franklin Stivs je poručio je da u narednom periodu Crna Gora može računati na podršku EBOR – a, posebno u oblasti praćenja sprovođenja javnih politika a u cilju ispunjavanja reformskih ciljeva Vlade i ključnih zahtjeva iz procesa pristupanja.

Send this to a friend