Politika

Mugoša o Šavniku: Nevjerovatno, možemo doći u situaciju da se raspišu izbori, a nijesu završeni postojeći

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je na sjednici Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu da svjedočimo nevjerovatnoj situaciji u Crnoj Gori da se može desiti raspisivanje izbora u opštini u kojoj postojeći još nisu završeni.

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da je inkluzivnost od suštinskog značaja za društvo, te da je izborna reforma jedno od fundamentalnih prava, čije će reformisanje biti preduslov za članstvo u EU.

“Oni žele da imaju funkcionalnu demokratiju odnosno članicu koja će imati dobro izborno zakonodavstvo”, istakao je Čarapić.

Poslanik DPS-a i predsjedavajući Odborom Nikola Rakočević kazao je da je potrebno dati osvrt na to koja nadležnost treba da bude formiranih podgrupa i kakav je sastav tih radnih podgrupa.

Ana Nenezić iz Instituta Analitiko rekla je da sama politička kultura ide u pravcu toga da se ovoga puta nađe adekvatno rješenje.

“Mislim da se sam broj zakona treba proširiti jer postoje brojni važni zakoni, a posebno madijski zakoni. Izborni zakoni su prevaziđeni i zastarjeli, teško je, ne samo organizovati izbore u Crnoj Gori danas, nego ih i pratiti i nadgledati”, rekla je Nenezić.

Dragan Koprivica iz CDT-a kaže da je neophodno da se Zakon o predsjedniku nađe na izbornoj reformi.

“Vjerovatno će trebati više vremena za rad Odbora, ne vjerujem da sve možemo odraditi do kraja godine. Moj prijedlog je da se ne rade podgrupe po zakonima nego po temama”, rekao je Koprivica.

Koprivica je predložio da se naprave tri paketa koja u sebi sadrže sporne i manje sporne stvari.

“Tako predlažem da prva radna grupa radi organe za sprovođenje izbora, a druga radna grupa bi mogla da bude lokalni izbori u jednom danu i mislim da niko na javnoj sceni ne bi bio protiv toga. Treća radna grupa treba da radi na registrima prebivališta i boravišta, a četvrta radna grupa bi radila na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kazao je Koprivica.

Zlatko Vujović (CEMI) predložio je da se proširi zakonski tekst i da bi se trebao dodati Zakon o izboru predstavnika Crne Gore u evropski parlament.

“Hrvatska je isto tako usvojila ranije prije nego što je stupila u EU. Taj se Zakon mora uraditi po pravilima EU. To znači da mi nijesmo slobodni kao država CG da odredimo kako će se to sprovesti već postoje jasni kriterijumi. Taj Zakon otvara neka pitanja i za ovo čime se mi bavimo i mimo toga”, naveo je on.

Goran Macanović iz Saveza slijepih Crne Gore naglasio je da osobe sa indvaliditetom nemaju ravnopravne mogućnosti i ne mogu na jednak način da učestvuju u biračkim porocesima.

Kazao je da bi bilo dobro izvući pouke iz nekih prethodnih pokušaja radnih Odbora.

“Moramo voditi računa jer je ovo sveobuhvatna reforma, a danas treba da se formiraju radne grupe koje će raditi do kraja procesa. Možda treba razmišljati o tematskim sjednicama, pa da se tu prezentuju rezultati podgrupa”, rekao je Macanović.

Nikola Rakočević je odgovarajući na pitanja rekao da je decembar rok do kada je planirana da se sprovede izborna reforma, te da su po pitanju proširenja odluke svi saglasni i da se takvo rješenje može kreirati vrlo brzo.

Istakao je da je ideja da reforma bude sveobuhvatna.

“Da, to znači ostvariti preporuke OEBS-a, ODIHR-a, relevatnih NVO i onoga što političke partije procijene da je interes građana i sistema”, rekao je Rakočević.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je formiranje Pododbora jedini mogući način rada, kvalitetnog rada.

“Gdje će se sa jednog stručnog aspekta raditi izborna reforma a onda na samoj sjednici preispitivati određene tačke neslaganja i time će se svakako ubrzati rad”, naveo je on.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da svjedočimo nevjerovatnoj situaciji u Crnoj Gori, i dodao da možemo doći u situaciju da se raspišu izbori za opštinu u kojoj nijesu završeni postojeći.

“Zamislite situaciju gdje niste završili izborni proces u jednoj opštini a raspisujete novi. Meni je to nevjerovatno. Zbog toga potencijalno morate razmišljati da Zakon o lokalnoj samoupravi bude dio ovoga paketa”, ocijenio je Mugoša.

Ističe da je “možda tematski odbor dobar prijedlog”, ali da je po njegovim mišljenju potrebna jedna grupa koja će sagledavati kompletan Zakon.

Mihailo Anđušić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) istakao je da je koncept rada odbora jako značajan, i da mu je interesantna ideja vezano za baziranje na tematski rad.

“Najbolja metodologija rada za narednu sjednicu bi bila da predstavnici NVO stave na papir ono što je njihova zamisao”, naveo je on.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša naglasio je da ukoliko imamo zakon iz 1998. koji je 18 puta mijenjen i bio predmet intervenicija Ustavnog suda.

“To je doprinijelo tome da imamo pregršt pravnih praznina i kolizije sa drugim pravnim aktima. Vrijeme za izbornu reformu je itekako došlo, došlo je i prije više vremena ali evo tu smo gdje smo”, kazao je on.

Poručio je da je za ovaj posao potrebno najmanje godinu dana intezivnog rada.

“Imali smo prilike da čujemo informaciju od strane Ministarstva javne uprave da se radi na novom Zakonu o lokalnoj samoupravi koji predviđa da će se gradonačelnici birati neposredno, što je bio slučaj 2000. godine”, rekao je Mugoša.

Poslanik Nikola Camaj na odboru je istakao da je potrebno pronaći model kako bi se zaštitila prava manjina u Crnoj Gori.

Vasilije Čarapić je ponovio da je neophodno produžiti rokove u kojima treba završiti posao kako bi rad Odbora bio što transparentniji i da bi trebalo razmisliti o proširenju roka na šest mjeseci.

Lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović rekao je da su se danas na Odboru čule “dobre stvari”.

Ana Nenezić iz Instituta Analitiko poručila je da je “potpuno suludo organizovati tri izborna ciklusa u tri opštine, u tri različita vikenda”.

Nenezić je time komentarisala najavljene izbore u opštinama Šavnik, Budva i Andrijevica. Ipak, ona je istakla da se ovdje radi o zakašnjeloj reakciji.

“Nakon što predsjednik raspiše izbore tu ništa ne možemo uraditi, ta pravna stvar je završena. Tu Odbor ništa ne može uraditi. Deplasirano je voditi bilo kakvu vrstu razgovora kad ništa ne možemo uraditi”, dodala je ona.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
djustaKadjaJanko🇲🇪Tuđemil🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
djusta
Gost
djusta

Ponavljati izbore dok ih e dobiju cetnici!!

Kadja
Gost
Kadja

Treba vama diktaturu uvest
Kakvi izbori, nije to za vas

Janko
Gost
Janko

Pomiri se Mugi s tim da ste izgubili čak i mrtvi Šavnik. Ajde ća.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Anarhija i bezvlašće haraju Crnom Gorom!

Send this to a friend