Politika

Mugoša: Poželjna je saglasnost većine i opozicije

Boris Mugoša

Donošenje zakona o Skupštini doprinijelo bi uređenju parlamentarne kontrolne i nadzorne funkcije, transparentnosti u njenom radu, a kako je u pitanju jedan sistemski važan akt poželjno bi bilo da nastane kao rezultat visokog stepena saglasnosti vladajuće većine i opozicije u parlamentu uz neophodno učešće NVO i akademske zajednice, ocijenio je za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Radna grupa zadužena za izradu nacrta zakona o Skupštini formirana je u martu prošle godine, a nacrt akta, kako je to predviđeno Zaključkom o njenom formiranju, trebalo je da bude gotov do 1. oktobra, takođe prošle godine. Do sada je održana samo jedna, konstitutivna sjednica.

Mugoša je ukazao da je, sagledavajući komparativna iskustva i imajući u vidu ukupan društveno-politički ambijent, potrebno normativno urediti funkcionisanje parlamenta.

“Vjerujem da bi donošenje zakona o Skupštini doprinijelo unapređenju parlamentarne kontrolne i nadzorne funkcije, transparentnosti u njenom radu, aktivnijoj predstavničkoj ulozi poslanika i adekvatnijem definisanju odnosa između grana vlasti, uključujući i normativna preciziranja u dijelu obaveze predstavnika određenih djelova sistema da podnose različite izvještaje i prisustvuju sjednicama radnih tijela Skupštine, odnosno afirmaciji principa kontrole i ravnoteže grana vlasti”, istakao je Mugoša.

Smatra i da značaj ovog akta u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta rada samih poslanika i njihove posvećenosti javnom, a ne uskopartijskom i dnevnopolitičkom interesu.

“S obzirom na to da je u pitanju sistemski važan zakon i da su njegovi predlagači poslanici, poželjno je da bude rezultat visokog stepena saglasnosti vladajuće većine i opozicije u parlamentu, uz neophodno učešće u tom procesu NVO i akademske zajednice”, kazao je on.

Podsjetio je da je pitanje potrebe izrade i donošenja zakona o Skupštini aktuelno već duži niz godina, i to, kako je rekao, ne samo u političkim krugovima, već i u dijelu akademske zajednice i NVO sektora.

“Relevantno za ovu problematiku je i činjenica da postoje veoma kvalitetne analize Istraživačkog centra Skupštine na temu zakona o parlamentu i uporednih iskustava, koje mogu poslužiti za kreiranje kvalitetnog normativnog okvira u ovoj oblasti”, rekao je Mugoša.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić saglasna je da je donošenje ovog akta potrebno i to, kako kaže, što hitnije.

“Mi smo, sva je prilika, jedina država koja nema zakon o Skupštini i zbog toga su nam se i događale stvari u kojima nije jasno koje su procedure i kakve su nadležnosti”, kazala je Jelušić Pobjedi.

Zbog toga, dodala je, a i da ne bismo opet dolazili u situaciju da se postavlja pitanje „može li se staviti u pogon Skupština kao organ zakonodavne vlasti“ potrebna je hitna izrada i usvajanje akta.

“Kroz njega bi se jasno razlučile nadležnosti odbora, propisale procedure koje neće dovoditi do blokade zakonodavne grane vlasti”, navela je ona.

Istakla je i da su tokom prethodne godine dobijali izvjesna dokumenta koja ovo pitanje regulišu u drugim zemljama, ali da nije bilo ničega što bi predstavljalo kvalitativan iskorak kojim bi se mogli pohvaliti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Njegoš
Gost
Njegoš

Ma nije poželjna nikakva saglasnost. Dosta priče oko poželjne većine, radite vi svoj posao i to je to. Opozicija evo 20 godina kmeči i nikud s mjesta, kad ćete jednom progledati i bataliti priču.

Send this to a friend