Politika

Mugoša: Revanšizam ili zakonski osnov, inaćenje ili (ne)premostiva prepreka

Boris Mugoša

Povodom otkaza doktoru Nebojši Kavariću i to nakon 32 godine rada u Domu zdravlja Podgorica, uz argument vd direktora Doma zdravlja da dr Kavariću ne miruju prava iz radnog odnosa, poslanik SD-a Boris Mugoša ističe da je da neophodno da se pogleda Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

On navodi da je u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti (član 74 stav 4) definisano da direktor zdravstvene ustanove ima pravo na mirovanje prava i obaveza iz radnog odnosa kod prethodnog poslodavca, odnosno na radnom mjestu na kojem je prethodno bio raspoređen. U članu 32 istog Zakona, Dom zdravlja je definisan kao zdravstvena ustanova.

Mugoša smatra da iz svega navedenog proizilazi da dr Kavarić ima pravo na mirovanje prava i obaveza iz radnog odnosa na radnom mjestu na kojem je bio rasporedjen prije nego je postao direktor.

Za poslanika SD-a, važnije od svega je da u ovom trenutku dramatične epidemiološke situacije nemamo luksuz da javni zdravstveni sistem izgubi niti jednog ljekara a kamoli nekoga dokazane stručnosti kao što je pedijatar dr Kavarić.

“Niti imamo luksuz za bilo kakva inaćenja u okviru ljekarskog esnafa. Rješenja ima ako ima ljudi”, navodi Mugoša.

Poslanik SD-a primjećuje u javnosti i neke reakcije zadovoljstva što je dr Kavarić dobio otkaz, bazirane na uskopolitičkim porivima. To je po njemu još jedan pokazatelj ozbiljnog iščašenja društvenog ambijenta.

“Uvijek sam govorio da politička pripadnost ne čini doktora boljim ili lošijim, nego rezultati njegovog rada. Ako je bilo grešaka u prošlosti kod kadriranja u zdravstvu, a bilo je, ne mogu se ispraviti novim greškama. Tako se Crna Gora ne mijenja nabolje, a morala bi”, zaključuje poslanik Boris Mugoša.

S.Đ.

Send this to a friend